Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Προγραμματικές στην σκιά της τρόικας στην Αθήνα

..

Της Δήμητρας Καδδά
Από τις 11 το πρωί στη Βουλή θα διεξάγεται, για δεύτερη ημέρα, η συζήτηση επί των προγραμματικών. Μόνο που λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα, στα κυβερνητικά γραφεία και όχι μόνο, θα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν χθες ndash; σε καθεστώς άκρας μυστικότητας από ελληνικής πλευράς ndash; με τον εκπρόσωπο της τρόικας από πλευράς Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο και τον επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ.
Κύκλοι της Κομισιόν στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι δύο αξιωματούχοι ήρθαν για να βοηθήσουν στην προετοιμασία του Eurogroup. Επισήμως επί του θέματος στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που ρωτήθηκαν, ανέφεραν λακωνικά ldquo;no comment rdquo;.
Πληροφορίες - που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως από ελληνικής πλευρά ς- αναφέρουν ότι οι επαφές ξεκίνησαν από χθες και θα συνεχιστούν σήμερα.
Το Eurogroup
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεν ανέφερε στις χθεσινές του εξαγγελίες κοστολόγηση των μέτρων - παροχών, η οποία σύμφωνα με αρμόδια στελέχη αναμένεται από τις σημερινές και αυριανές ομιλίες των αρμόδιων υπουργών.
Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο επιδίδεται και σε μία μεθοδική συγκέντρωση των στοιχείων που υπάρχουν για να παρουσιαστούν στα κοινοτικά όργανα.
Μόνο που στο μεταξύ, οι εκπρόσωποι του Euro Working Group και της Επιτροπής, έχουν κάνει ήδη την κοστολόγησή τους και την παρουσίασαν σύμφωνα με πληροφορίες στον εκπρόσωπο του ΥΠΟΙΚ και νέο Πρόεδρο ΣΟΕ, Γ Χουλιαράκη, την προηγούμενη Πέμπτη.
«Οι δύο κοστολογήσεις δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συμπίπτουν » εξηγούν αρμόδιες πηγές θυμίζοντας την απροθυμία να δεχθούν έσοδα από την πάταξη ητης φοροδιαφυγής τα προηγούμενα χρόνια.
Εκ του σύνεγγυς πλέον μπορούν να αποκτήσουν πληρέστερη εικόνα για το περιεχόμενο των κυβερνητικών προθέσεων ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης στο έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα που λαμβάνει χώρα την Τετάρτη.
Παρούσα στη συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, ενώ το quot;παρών quot; στην ίδια συνεδρίαση θα δώσει και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi.
Την ίδια ημέρα λήγει, αν δεν υπάρξει πολιτική στήριξη που θα την ανατρέψει, η προθεσμία για την δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να έχουν πρόσβαση απ ευθείας στην ΕΚΤ για ρευστότητα και απομένει μόνο ο δρόμος του ELA.
Χάσμα
Οι δανειστές επιμένουν σε αίτημα παράτασης του προγράμματος, αλλά με δεσμεύσεις και η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού έκανε σαφές ότι θα προχωρήσει, αν και με κάποιοες υποχωρήσεις, στην εφαρμογή των προεκλογικών της δεσμεύσεων και δεν θα αποδεχθεί το μνημόνιο.
Στις υποχωρήσεις προσμετρούνται η συνεχής αναφορά για «τεχνική λύση » για χρέος, οι επαναπροσλήψεις αλλά εντός ετήσιων ορίων, η εφαρμογή του αφορολόγητου των 12.000 χωρίς χρονικό προσδιορισμό αλλά και η σταδιακή αύξηση του βασικού μισθού.
Ωστόσο, η εφαρμογή όλων των προεκλογικών δεσμεύσεων, αλλά και η δηλώσεις όπως το ότι quot;η κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του μνημονίου γιατί δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του λάθους quot;, συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν
το αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, αναφέρουν αρμόδιες πηγές.
 © Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: