Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Τσίπρας: «Οχι σε παράταση του Μνημονίου»

...
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τσίπρας: «Οχι σε παράταση του Μνημονίου» - «Θα τηρήσουμε τις προεκλογικές δεσμεύσεις»

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια της Βουλής άνοιξε η αυλαία της τριήμερης συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού μπορούν να χαρακτηριστούν ως μερικό «άνοιγμα» προς τους δανειστές, ωστόσο, η δήλωσή του ότι δεν αποδέχεται συμφωνία για παράταση του Μνημονίου, κάτι που οι Ευρωπαίοι θεωρούν απαραίτητη, ασφαλώς, δημιουργεί προβληματισμό για την πορεία των διαπραγματεύσεων, κυρίως την Τετάρτη στο Eurogroup. Αλλωστε, και οι πρώτες αντιδράσεις από το εξωτερικό αν και δείχνουν ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση μέχρι τον Ιούνιο στέκονται στο ενδεχόμενο ρήξης μετά τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα.
«Η πορεία της ανασυγκρότησης και της ανόρθωσης της πατρίδας μας θα είναι μακρόχρονη. Θα κάνουμε το όραμα πραγματικότητα. Θα οικοδομήσουμε μια Ελλάδα οικονομικά αυτοδύναμη, ισότιμο εταίρο στην ΕΕ και την Ευρωζώνη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Τσίπρας: «Οχι σε παράταση του Μνημονίου» - «Θα τηρήσουμε τις προεκλογικές δεσμεύσεις»
Ο κ. Τσίπρας, στην αρχή της ομιλίας του, σημείωσε πως «η ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας και η αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης αποτελούν τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας», προσθέτοντας πως έχει πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και της ευθύνης που έχει αναλάβει.
«Η ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας της χώρας, η αποκατάσταση του ισότιμου ρόλου της μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του λαού, η κοινωνική δικαιοσύνη και η πολιτισμική αναγέννηση της Ελλάδας, είναι οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας που συγκροτήσαμε αμέσως μετά τις εκλογές».
Τσίπρας: «Οχι σε παράταση του Μνημονίου» - «Θα τηρήσουμε τις προεκλογικές δεσμεύσεις»
«Έχω πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και της ευθύνης», συνέχισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης είναι να τηρήσει και να εφαρμόσει στο σύνολό τους τις προεκλογικές δεσμεύσεις».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στο όραμα μιας οικονομικά αυτοδύναμης Ελλάδας, η οποία «περνά μέσα από τις Συμπληγάδες της δύσκολης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους», πρόσθεσε, όμως, πως η κυβέρνηση θα κάνει το όραμα πραγματικότητα και με τη στήριξη του λαού θα οικοδομήσει μια Ελλάδα οικονομικά ανεξάρτητη.
Όπως ο ίδιος εξήγησε: «Έχουμε σχέδιο ρεαλιστικό, μία στρατηγική διαπραγματευτική και δεν έχουμε δεσμεύσεις, παρά μόνο μία: Να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον».
Οχι παράταση
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του Μνημονίου και ότι ο ελληνικός λαός έδωσε στη νέα κυβέρνηση «ξεκάθαρη εντολή για μάχη».
Επαναπροσλήψεις
Στο πλαίσιο των νέων μέτρων που σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η πρώτη φάση της μεταρρύθμισης θα ολοκληρωθεί εντός εξαμήνου, ότι θα αποσυμφορηθεί άμεσα η δημόσια διοίκηση από το στόλο των μετακλητών υπαλλήλων των υπουργών, ότι θα επαναπροσληφθούν άμεσα οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών και οι σχολικοί φύλακες.
«Προχωράμε άμεσα στην αποκατάσταση των αντισυνταγματικά απολυμένων από το δημόσιο τομέα, χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός» τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: «Ήρθαμε για να καταργήσουμε προνόμια υπουργών και βουλευτών, όχι για να τα ιδιοποιηθούμε. Καταργούνται προκλητικές σπατάλες και στρατιές συμβούλων».
Μείωση δαπανών
Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα πωληθεί ένα από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη, θα δοθεί εντολή για να πουληθούν κυβερνητικά αυτοκίνητα, καθώς και ότι θα υπάρξει περιορισμός του προσωπικού του Μεγάρου Μαξίμου κατά 30% και της αστυνομικής φρουράς του πρωθυπουργού.
Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε νέο κώδικα για τους δημόσιους υπαλλήλους και αξιολόγηση με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια στο Δημόσιο.
Φοροδιαφυγή
Επιπλέον, όπως είπε, η κυβέρνηση θα δώσει μάχη ενάντια στη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή, αλλά και ενάντια στη διαφθορά και τη διαπλοκή.
«Κινητοποιούμε άμεσα το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ώστε να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα οι λίστες των μεγαλοκαταθετών», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων.
«Προχωράμε σε σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια», είπε, επίσης, ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «οι ευθύνες θα αποδοθούν εκεί που πρέπει να αποδοθούν».
Φορολογία
Υποσχέθηκε ακόμη σταθερό, απλό, δίκαιο φορολογικό σύστημα, με ενιαία φορολογική κλίμακα και αφορολόγητο για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ.
Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ από το 2015 και αντικαθίσταται από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να πληρώσουν τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2014.
Δάνεια
Θέλουμε οι τράπεζες να υπηρετούν την οικονομία και όχι συμφέροντα. Οι Τράπεζες μπορούν να παίξουν ρόλο στην καταπολέμηση διαφθοράς, φοροαποφυγής. Αναγκαία η ίδρυση φορέα για κόκκινα δάνεια, που θα προστατεύει μικρομεσαίους και θα μεριμνά και για τη μη επιβάρυνση των τραπεζών. Μέχρι να έρθει η ρυθμιση για τα κόκκινα δάνεια απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας και η μεταβίβαση ενυπόθηκων δανείων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του οφειλέτη
Ρυθμίσεις
Άμεση η ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων εσόδων. Προχωράμε άμεσα για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Καταργούμε τη ρύθμιση που μετατρέπει το αδίκημα της μη πληρωμής στο δημόσιο σε διαρκές για να τελείωσει το φαινόμενο να σύρωνται οι πολίτες στα κρατητήρια.
Επαναφέρουμε τις εγγυήσεις προστασίας από την αναγκαστική εκτέλεση μετά από χρέη στο δημόσιο
Συνταξιοδοτικό
Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να μην υπάρξει καμία αύξηση ορίων ηλικίας καθώς και καμία μείωση των επικουρικών συντάξεων, ενώ είπε ότι επιστρέφει, στο τέλος του 2015, η 13η σύνταξη για όσους λαμβάνουν συντάξεις μικρότερες των 700 ευρώ τον μήνα.
ΕΡΤ - Αστυνομία
Επανασυστήνεται από μηδενική βάση και με πόρους από τα ανταποδοτικά τέλη η ΕΡΤ.
Εφαρμόζουμε άμεσα το θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο των ραδιοτηλεοτικών σταθμών. Βάζουμε τέλος στα χαριστικά δάνεια και προχωράμε σε διαγωνισμό για αδειοδότητη όλων των ραδιοφωνικών μέσων που υπάρχουν στην πατρίδα μας.

Η αστυνομία δεν θα έχει το ρόλο της καταστολής διαδηλώσεων. Επαναφέρουμε τον αστυνομικό της γειτονιάς. Αλλάζουμε τη διάρθρωση και τον τίτλο της ΕΥΠ, μετονομάζεται σε Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας με αποκλειστική προτεραιότητα την εξωτερική ασφάλεια.

Άμεση ψήφιση του νόμου για την χορήγηση ιθαγένεια των μεταναστών δεύτερης γενιάς. Το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών βέβαια δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, επείγει άμεσα ευρωπαϊκός συντονισμός για κοινή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου.
Ιδιωτικοποιήσεις
Το μνημονιακό πρόγραμμα απέτυχε. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια συμφωνία που θα απελευθερώσει την ελληνική οικονομία", είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για την ανάγκη ισχυρού προγράμματος επενδύσεων. Θέλουμε τις επενδύσεις αλλά δεν θα συνεχίσουμε το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Δεσμευόμαστε ότι δεν ξεπουλάμε τα δίκτυα και τις υποδομές τις χώρας, τον φυσικό και ορυκτό μας πλούτο. Κάθε πρόταση για αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας θα εξετάζεται μενονωμένα.
Παιδεία
Καταργείται η Τράπεζα θεμάτων και τα συμβούλια στα Πανεπιστήμια.
Στόχος της κυβέρνησης η εκπόνηση σχεδίου για να επιστρέψουν στη χώρα νέες και νέοι ερευνητές, οι νέοι με τα πολλά πτυχία που απασχολούνται σε ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Εξωτερικές υποθέσεις
Μίλησε για δίκαιη λύση στο θέμα του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ καθώς και για λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Αναφερόμενος εμμέσως στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικα «μακριά από εμπορικούς πολέμους», ενώ δεσμεύθηκε για διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο από τη Γερμανία.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του συγκινημένος.
«Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την ιστορία μας, την υπερηφάνεια μας και την αξιοπρέπεια αυτού του λαού. Αυτά είναι για εμάς ιερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες. Είμαστε σάρκα από τη σάρκα αυτού του λαού. Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας. Σε αυτό ορκιστήκαμε, αυτό θα υπηρετήσουμε μέχρι τέλους δικαιώνοντας τις αξίες αυτού του λαού. Σας καλώ να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης, να δώσουμε αυτή τη μάχη για την πατρίδα μας για να ξανακερδίσει την ελπίδα και τη χαμένη αξιοπρέπειά του ο ελληνικός λαός», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του.

Από αύριο
Η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο στις 11 το πρωί, με ομιλίες υπουργών, κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και βουλευτών, ενώ δεν αποκλείεται να πάρουν τον λόγο και ορισμένοι από τους πολιτικούς αρχηγούς.
Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης, με τη διεξαγωγή ονομαστικής φανερής ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Κόσμος
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα θεωρεία της Βουλής είναι κατάμεστα από κόσμο που είχε πάρει θέση από πολύ νωρίς, ενώ στα έδρανα των κρατικών λειτουργών βρίσκεται και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που όπως ο ίδιος δήλωσε, ήρθε για να παρακολουθήσει την ομιλία του πρωθυπουργού.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε πολύωρη σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, τον υπουργό Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: