Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Υστατη μάχη για την ειρήνη στην Ουκρανία.

..
ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ.Υστατη μάχη για την ειρήνη στην Ουκρανία.

Στο ίδιο έργο... πρωταγωνιστές, οι ηγέτες Ρωσίας, Ουκρανίας και Δύσης προετοιμάζονται να επιστρέψουν στο Μινσκ της Λευκορωσίας με στόχο να «αναστήσουν» (ίσως με κάποιες τροποποιήσεις) το εδώ και καιρό «πεθαμένο» ειρηνευτικό σχέδιο που είχε υπογραφεί στην ίδια πόλη πριν από πέντε μήνες.

Μέρκελ, Πούτιν και Ολάντ συναντήθηκαν την Παρασκευή στο Κρεμλίνο με αντικείμενο την ειρήνευση στην Ουκρανία. Οι ηγέτες Γερμανίας, Ρωσίας, Γαλλίας και ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο θα συναντηθούν την Τ
Μέρκελ, Πούτιν και Ολάντ συναντήθηκαν την Παρασκευή στο Κρεμλίνο με αντικείμενο την ειρήνευση στην Ουκρανία. Οι ηγέτες Γερμανίας, Ρωσίας, Γαλλίας και ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο θα συναντηθούν την Τετάρτη στο Μινσκ για την εξεύρεση λύσεων στην κρίση που ταλανίζει τις σχέσεις Ρωσίας - Δύσης
Ηταν αρχές Σεπτεμβρίου του 2014, όταν οι αντιμαχόμενες πλευρές υπέγραψαν, με φόντο την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην Ανατολική Ουκρανία. Τα πυρά ωστόσο ουδέποτε σταμάτησαν. Αντιθέτως, η έλευση της νέας χρονιάς έφερε και έναν νέο κύκλο βίας, με τα δύο στρατόπεδα να ανταλλάσσουν μάλιστα κατηγορίες για το ποιο παραβίασε πρώτο την εκεχειρία.
Σε μια «ύστατη προσπάθεια» λοιπόν να κάνουν πράξη την εκεχειρία που έμεινε στα χαρτιά, οι ηγέτες της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας σχεδιάζουν να συναντηθούν την ερχόμενη Τετάρτη στο Μινσκ, ετούτη τη φορά με πρωτοβουλία του γαλλογερμανικού άξονα.
Πούτιν, Ποροσένκο, Μέρκελ και Ολάντ είχαν χθες «εκτενείς» συνομιλίες μέσω τηλεδιάσκεψης, στις οποίες συζήτησαν «μέτρα για τη συνολική διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία».
Την ώρα που ο πυρετός των διαπραγματεύσεων βρίσκεται στο ζενίθ, στην ανατολική Ουκρανία διεξάγονται μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του Κιέβου και τους φιλορώσους αυτονομιστές
Την ώρα που ο πυρετός των διαπραγματεύσεων βρίσκεται στο ζενίθ, στην ανατολική Ουκρανία διεξάγονται μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του Κιέβου και τους φιλορώσους αυτονομιστές
Το κλίμα που παρουσιάστηκε προς τα έξω μετά την τηλεδιάσκεψη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί συγκρατημένα αισιόδοξο, με τους αναλυτές ωστόσο να κρατούν μικρό καλάθι, τις ΗΠΑ να μην κρύβουν την καχυποψία τους και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να εξαρτά το ραντεβού της Τετάρτης από την προηγούμενη «συμφωνία σε έναν ορισμένο αριθμό σημείων για τα οποία οι εμπλεκόμενοι έχουν συζητήσει εντατικά τον τελευταίο καιρό».
«Υπήρξε πρόοδος», ανέφερε από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος μάλιστα προβλέπει ότι οι συνομιλίες στο Μινσκ «θα οδηγήσουν σε μία άμεση και χωρίς προϋποθέσεις κατάπαυση του πυρός και από τις δύο πλευρές». Σε ανάλογα θετικό πνεύμα, και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε, με χθεσινές του δηλώσεις, ότι περιμένει «σημαντικές αποφάσεις» από τη συνάντηση της ερχόμενης Τετάρτης.
Πυρετός στο παρασκήνιο
Τα διπλωματικά επιτελεία έχουν πάντως ήδη «ανεβάσει ταχύτητα» πολλαπλασιάζοντας τις επαφές τους. Αξιωματούχοι από Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία και Γερμανία συναντώνται σήμερα στο Βερολίνο για να προετοιμάσουν τη Σύνοδο της Τετάρτης, ενώ παράλληλα ανάλογες συναντήσεις πραγματοποιούνται και στη Λευκορωσία με εκπροσώπους των φιλορώσων αυτονομιστών.
Να σημειωθεί δε ότι την Τετάρτη αναμένεται να δώσουν το «παρών» στο Μινσκ και εκπρόσωποι του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Οι πιθανότητες ωστόσο μιας συμφωνίας παραμένουν μικρές κι αυτό παρά τη γενικότερη κινητικότητα στο διπλωματικό πεδίο. Κίεβο και Δύση θα ήθελαν μια συμφωνία για εκεχειρία που θα αναγκάζει τους αυτονομιστές να αποσυρθούν από τα εδάφη που κατέλαβαν τους τελευταίους μήνες, με αντάλλαγμα μεγαλύτερη αυτονομία.
Η Μόσχα, από την άλλη, θα ήθελε μια συμφωνία που να αναγνωρίζει όλες τις εδαφικές κτήσεις των ανταρτών, συμπεριλαμβανομένων και των εδαφών εκείνων που «αποκτήθηκαν» μετά την τελευταία συμφωνία για εκεχειρία στο Μινσκ τον Σεπτέμβριο του 2014.
Ειδικά η πόλη Ντεμπάλτσεβε (όπου συνεχίζονταν χθες οι μάχες μεταξύ Ουκρανών και αυτονομιστών) έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για τους φιλορώσους και από την τύχη της πρόκειται να κριθούν πολλά.
Η επίτευξη μιας συμφωνίας που θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στο έδαφος αποτελεί προς το παρόν πιο πολύ «ευσεβή πόθο» και λιγότερο «ρεαλιστική προοπτική». Οπως φάνηκε άλλωστε και κατά τη τριήμερη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο (6-8 Φεβρουαρίου), τα ψυχροπολεμικά ρήγματα παραμένουν στις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης και είναι βαθιά.
Η Ουάσιγκτον δεν εμπιστεύεται τη Ρωσία. Θεωρεί ότι η διπλωματία έχει εξαντλήσει τα περιθώριά της και, ως εκ τούτου, αντιμετωπίζει με καχυποψία τη διπλωματική πρωτοβουλία του γαλλογερμανικού άξονα για ειρήνευση.
Παράλληλα, πιέζει την Ευρώπη να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στη Μόσχα μέσα από νέα πακέτα κυρώσεων. Δεν είναι λίγες μάλιστα οι φωνές στην Ουάσιγκτον που ζητούν πλέον ανοιχτά από την Ευρώπη να αρχίσει... να στέλνει όπλα στο Κίεβο.
ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ ΡΩΣΙΑ - ΔΥΣΗ Κλίμα Ψυχρού Πολέμου στη Διάσκεψη του Μονάχου
Αποδοκιμασίες, αλληλοκατηγορίες και βαριές κουβέντες. Το κλίμα στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο το τριήμερο 6 έως 8 Φεβρουαρίου ήταν μάλλον... ανασφαλές και ψυχροπολεμικό. Τα βαθιά ρήγματα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας ήρθαν στο φως μέσα από «γλαφυρές» δηλώσεις αξιωματούχων.
«Αυτός ο άνθρωπος έχει στείλει στρατεύματα πέρα από τα σύνορα και έχει καταλάβει εδάφη άλλης χώρας δρώντας σαν τύραννος των μέσων του 20ού αιώνα. Τα πολιτισμένα έθνη δεν συμπεριφέρονται έτσι», δήλωσε, αναφερόμενος στον Βλαντιμίρ Πούτιν ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ από το Μόναχο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε νωρίτερα κατηγορήσει τη Δύση ότι κάνει τα στραβά μάτια, επιλέγοντας να μη βλέπει τις επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης στις οποίες αποδύονται εθνικιστές και ακροδεξιοί στο έδαφος της Ουκρανίας. Εντονη ήταν η αντίδραση του Γερμανού υπουργού Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ που «αντεπιτέθηκε» τονίζοντας ότι ο Λαβρόφ δεν βοηθάει με τις δηλώσεις του στην επίλυση της κρίσης.
Το ζήτημα, ωστόσο, το οποίο δίχασε περισσότερο από κάθε άλλο τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη του Μονάχου, ήταν μάλλον αυτό της αποστολής όπλων από τους Δυτικούς προς τις δυνάμεις του Κιέβου. «Οι Ουκρανοί σφαγιάζονται και εμείς τους στέλνουμε κουβέρτες..., αλλά οι κουβέρτες δεν τα πηγαίνουν καλά ενάντια στα ρωσικά τανκς», δήλωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν.
Αποστολή όπλων
Στο ίδιο πνεύμα, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ τόνισε ότι οι περισσότεροι στο αμερικανικό Κογκρέσο επιθυμούν την αποστολή όπλων υπέρ του Κιέβου. Το ενδεχόμενο της ενίσχυσης των ουκρανικών δυνάμεων με δυτικά όπλα άρχισε να συζητιέται ανοιχτά πέρυσι το καλοκαίρι, με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ωστόσο να μη δίνει το πράσινο φως.
Πίσω στο παρόν, ωστόσο, οι φωνές στην Ουάσιγκτον που ζητούν μια τέτοια κίνηση έχουν πολλαπλασιαστεί (ακόμη και ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι φέρεται να συμφωνεί), και πλέον ασκούν πιέσεις όχι μόνο στον Ομπάμα αλλά και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι Αμερικανοί γερουσιαστές (οι ΜακΚέιν και Γκρέιχαμ) έσπευσαν να ασκήσουν κριτική στη Μέρκελ, επειδή λέει «όχι» στην αποστολή όπλων.
Ωστόσο, κάποιοι άλλοι στην Ευρώπη (όπως για παράδειγμα η Λιθουανία) λένε «ναι» στις αποστολές όπλων, αφήνοντας έτσι να διαφανούν ρήγματα στο ευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι της Ρωσίας. Πολλοί στην Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία κ.ά.) πάντως φοβούνται ότι η αποστολή οπλισμού στο Κίεβο θα οδηγήσει σε νέα κλιμάκωση των συγκρούσεων στο έδαφος στα ανατολικά της χώρας. Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί κατά τη συνάντηση Μέρκελ-Ομπάμα σήμερα στην Ουάσιγκτον. Ο Λαβρόφ πάντως προειδοποίησε χθες από το Μόναχο ότι μια τέτοια κίνηση «θα επιδείνωνε τη βαθιά ουκρανική κρίση».
ΕΘΝΟΣ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: