Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΥΠΑΡΚΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝO Τελευταία λύση η απόλυση

http://content-mcdn.feed.gr/filesystem/images/20110707/engine/2011051604355_119696853_type12128.jpg


Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Ο υπουργός τόνισε πως δεν υπάρχει κεφάλαιο "απολύσεις" στην κυβερνητική πολιτική, αλλά δεν απέκλεισε να απολυθούν υπάλληλοι από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα μετά το.. 12μηνο της "εφεδρείας".

Για απολύσεις υπό... προϋποθέσεις έκανε λόγο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππας κατά τη χτεσινή συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους. Ανέφερε την πιθανότητα να απολυθούν "έφεδροι" υπάλληλοι από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα εάν δεν επιλέξουν -εντός 12μήνου- τις λύσεις που προτείνει ο Εφαρμοστικός Νόμος. Ο κ. Ρέππας επισήμανε για το ενιαίο μισθολόγιο ότι θα προβλέπεται η σύνδεση του μισθού με τη βαθμολογική εξέλιξη έπειτα από αξιολόγηση, η οποία δεν θα περιλαμβάνει μόνο τα τυπικά προσόντα.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε ότι "η κυβέρνηση δεν έχει κεφάλαιο πολιτικής με τίτλο ''απολύσεις''". Υπογράμμισε επίσης ότι το πρόγραμμα της εργασιακής εφεδρείας δεν αφορά τον στενό δημόσιο τομέα (υπουργεία και ΝΠΔΔ) αλλά τα ΝΠΙΔ.
Ο Εφαρμοστικός Νόμος αναφέρει πως το πλεονάζον προσωπικό των υπό κατάργηση και συγχώνευση Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου θα ενταχθεί σε καθεστώς μισθωτής εφεδρείας για 12 μήνες λαμβάνοντας το 60% του βασικού μισθού.
Αξιολόγηση
Το προσωπικό θα κατατάσσεται σε ειδικούς πίνακες του ΑΣΕΠ με σειρά προτεραιότητας βάσει κριτηρίων (τυπικά προσόντα, εμπειρία, οικογενειακή κατάσταση, ηλικία, προϋπηρεσία, ειδικές γνώσεις κ.λπ.) προκειμένου να μεταταχθεί στο Δημόσιο σε ποσοστό 10% επί των συνολικών θέσεων. Κατά τη διάρκεια του 12μήνου οι έφεδροι θα μπορούν:
  • να απασχοληθούν ως προσωπικό ορισμένου χρόνου κατά προτεραιότητα σε ποσοστό 30% επί του συνόλου των συμβασιούχων
  • να επιλέξουν θέση μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο όπου θα τοποθετούνται κατά απόλυτη προτεραιότητα
  • να αποχωρήσουν με εθελουσία έξοδο εάν είναι κοντά στη σύνταξη με βάση ειδικό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα καταρτιστεί
  • να βρουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα.
Μετά την πάροδο του 12μήνου, εάν δεν έχουν αποκατασταθεί επαγγελματικά υπάρχει το ενδεχόμενο να απολυθούν.
"Γενικό το Μισθολόγιο"
Αναφερόμενος στο Ενιαίο Μισθολόγιο ο κ. Ρέππας το χαρακτήρισε "Γενικό Μισθολόγιο" αφού, όπως είπε, τα ειδικά μισθολόγια (π.χ. των γιατρών, των δικαστικών) θα διατηρηθούν. Επισήμανε ότι γίνεται προσπάθεια να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Το νέο μισθολόγιο θα συνδυαστεί άμεσα με τη βαθμολογική εξέλιξη των υπαλλήλων, η οποία θα πραγματοποιείται έπειτα από αξιολόγηση πέραν των τυπικών προσόντων που ισχύουν. Η αξιολόγηση πιθανότατα θα γίνεται με εξετάσεις που θα διοργανώνει το ΑΣΕΠ.
"Κρατικός υπάλληλος"
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έκανε λόγο και για την εισαγωγή της έννοιας του "κρατικού υπαλλήλου". Με το νέο μισθολόγιο όλοι οι υπάλληλοι θα θεωρούνται εργαζόμενοι στο κράτος με στόχο να αυξηθεί η κινητικότητα εντός των δημοσίων υπηρεσιών. Για τα στελέχη του Δημοσίου είπε ότι θα πρέπει να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις προκειμένου να επιδιώκουν τη μετακίνησή τους σε καλύτερες θέσεις, όπως γίνεται στον ιδιωτικό τομέα.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63203126 - Νίκος Β. Τσίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια: