Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Τάσσονται υπέρ της εθελοντικής ανταλλαγής χρέους Έλλειμμα εμπιστοσύνης στη στρατηγική της Ευρωζώνης, βλέπουν οι Financial Times

http://kartesios.com/wp-content/uploads/2011/05/Financial-times.jpg 

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011
Για διάβρωση της εμπιστοσύνης στη στρατηγική της Ευρωζώνης κάνουν λόγο οι Financial Times σε σημερινό τους άρθρο....

Όπως αναφέρουν την ίδια στιγμή που η Ευρωζώνη αγωνίζεται να σχεδιάσει ένα νέο δημοσιονομικό πακέτο διάσωσης για την Αθήνα, τα προειδοποιητικά σημάδια για τη διάβρωση της εμπιστοσύνης στη στρατηγική της αυξάνονται. Όπως τονίζεται η ελληνική διάσωση και την Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποσκοπούσαν στο να καθησυχαστεί ο προσωρινός πανικός των ιδιωτών δανειστών και να εξομαλυνθούν οι συνθήκες, ωστόσο αποδείχθηκε πως ο πανικός αυτός είναι χρόνιος.
Η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει πως τα επιτόκια των ομολόγων της Ελλάδα, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας παραμένουν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, κάτι που δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα σχέδια των χωρών αυτών για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών τους είναι μη εφαρμόσιμα, αλλά ότι οι αγορές δεν τα πιστεύουν. Με αυτή την έννοια, η διασώσεις αποτυγχάνουν.
Αναφερόμενη δε στην πιστοληπτική υποβάθμιση της Πορτογαλίας από την Moody’s αναφέρει πως το σκεπτικό της αντανακλά ένα σημαντικό γεγονός για τους φορείς της αγοράς, ήτοι ότι δεν έχουν καμία πίστη στην τρέχουσα στρατηγική της Ευρωζώνης.
Οι Financial Times θεωρούν πως η Ευρωζώνη πρέπει να υιοθετήσει ένα σχέδιο εθελοντικής ανταλλαγής χρέους με εγγυήσεις, ώστε να ανοίξουν οι αγορές και να μειωθούν οι επιβαρύνσεις για τους φορολογουμένους.(ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: