Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Διαφωνία με... χαμόγελα για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια

http://content-mcdn.feed.gr/filesystem/images/20110707/engine/assets_LARGE_t_420_53627799_type12128.jpg


Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Παρά το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές τάχθηκαν υπέρ της ανάγκης συναίνεσης στο μεγάλο θέμα της Παιδείας, επί της ουσίας οι διαφορές, που καταγράφηκαν, δεν θεωρούνται... μικρές

Χρόνο μέχρι τον Σεπτέμβριο, έτσι ώστε να συνυπολογισθούν οι θέσεις και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητεί η ΝΔ από την υπουργό Παιδείας κυρία Αν. Διαμαντόπουλου, στο θέμα της αλλαγής του νόμου για τα πανεπιστήμια.
Κατά τη διάρκεια της μακράς συνάντησης που είχε χθες στα γραφεία της ΝΔ η κυρία Διαμαντοπούλου με τους κ. Σαμαρά και Σπηλιωτόπουλο, καταγράφηκαν διαφωνίες από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επιμένει στην εκλογή πρυτάνεων από την πανεπιστημιακή κοινότητα, τη διατήρηση του 4ετούς κύκλου σπουδών, αλλά και τη διατήρηση του θεσμού των λεκτόρων.
Παρά το γεγονός ότι σε φραστικό επίπεδο και οι δύο πλευρές τάχθηκαν υπέρ της ανάγκης συναίνεσης στο μεγάλο θέμα της παιδείας, επί της ουσίας οι διαφορές που καταγράφηκαν δεν θεωρούνται μικρές. Ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος σε δηλώσεις του, πέραν του αιτήματος (που είχε υποβάλει και η ΠΟΣΔΕΠ) για επέκταση του χρόνου της συζήτησης, έθεσε ουσιαστικά τις "κόκκινες γραμμές", οι οποίες είναι οι εξής:
  • Ο τρόπος διοίκησης των πανεπιστημίων, αφού αυτά τα οποία προτείνονται με το σχέδιο νόμου καταστρατηγούν -σύμφωνα με τη ΝΔ- τη διοικητική αυτοτέλεια και αυτονομία των πανεπιστημίων, όπως κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα.
  • Τη διατήρηση των τεσσάρων ετών σπουδών, με δεδομένο ότι στην Ευρώπη σήμερα επανεξετάζεται το όλο ζήτημα που αφορά στους τετραετείς κύκλους, όπως ήδη ισχύει στην Ελλάδα.
  • Ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα συγγράμματα.
  • Διατήρηση του θεσμού των λεκτόρων, που η ΝΔ πιστεύει ότι προσφέρει αρκετά σημαντικά στα πανεπιστήμια.
Ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ επεσήμανε την ανάγκη η υπουργός να συνυπολογίσει όλα αυτά τα ζητήματα και να φέρει τον Σεπτέμβριο ένα νέο σχέδιο νόμου που θα κινείται σε "μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την παιδεία".
ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ ΑΠΘ
Την κατηγορηματική της αντίθεση στο προσχέδιο νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση εξέφρασε σε χθεσινή της συνεδρίαση η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπι-στημίου Θεσσαλονίκης, τα μέλη της οποίας καλούν την πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία σε εγρήγορση και κινητοποίηση για την υπεράσπιση του αγαθού της παιδείας. (ΕΘΝΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: