Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011
Κάποτε η φράση «διαθέσιμο κατάστημα», και δη στην αγαπημένη οδό των καταναλωτών, Τσιμισκή, ενεργοποιούσε τα αντανακλαστικά των ενδιαφερομένων. Σήμερα όμως..
ακόμη και πολυεθνικές εταιρείες φαίνεται να την έχουν βγάλει από τον χάρτη του ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα ο αριθμός των αδιάθετων καταστημάτων να αυξάνεται με μαθηματική ακρίβεια. Της Λίνας Τσιρέκα
Με την οικονομική κρίση να έχει δείξει τα… δόντια της σε καταναλωτές και επιχειρηματίες, μεγάλες πολυεθνικές, τράπεζες, αντιπροσωπίες αυτοκινήτων και κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις παζαρεύουν τα μισθώματα, ενώ αρκετοί είναι οι επιχειρηματίες που αποφασίζουν να βάλουν λουκέτο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μία διετία, την περίοδο δηλαδή κατά την οποία μπήκε για τα καλά στη ζωή μας η ύφεση, η ζήτηση για την ενοικίαση έχει περιοριστεί κατά 30%, ενώ η μείωση των μισθωμάτων για τις νέες μισθώσεις αγγίζει το 20% έως 30%. Μέχρι πρότινος κατά μήκος της οδού Τσιμισκή η τιμή του τετρ.μ. κυμαινόταν από 80 έως 120 ευρώ, ενώ σήμερα έχει μειωθεί κατά 20%. Χειρότερα είναι τα πράγματα σε κεντρικές οδούς, όπως, π.χ., στην Αγία Σοφίας, την Π. Πατρών Γερμανού και την Κ. Ντηλ, με τη μείωση των μισθωμάτων να αγγίζει το 30%, ενώ στην πάλαι ποτέ σικάτη Μητροπόλεως τα ενοίκια έχουν πάρει την κατιούσα ακόμη και κατά 40%.
Πάντως, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του συλλόγου κτηματομεσιτών Θεσσαλονίκης Μιχάλης Αναγνώστου, «η μείωση των μισθωμάτων έδωσε τη δυνατότητα σε επιχειρηματίες, οι οποίοι μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν να καταβάλλουν τα υψηλά μισθώματα για την ενοικίαση καταστήματος στην Τσιμισκή, να στραφούν προς αυτήν». Βέβαια, τα καταστήματα που επιλέγουν είναι συνήθως 40-50 τετρ.μ., με αποτέλεσμα οι μεγάλες επαγγελματικές στέγες να συνεχίζουν να βρίσκονται στα αζήτητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειονότητα των αδιάθετων καταστημάτων βρίσκεται στην είσοδο της Τσιμισκή και μέχρι τη Δ. Γούναρη, ενώ εν συνεχεία το πρόβλημα δείχνει να περιορίζεται.
Η εμπορική γεωγραφία περιορίζεται
Όπως λένε κύκλοι της αγοράς, η καταναλωτική κίνηση ενός δρόμου βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το εάν τα καταστήματα είναι νοικιασμένα, με αποτέλεσμα αρκετοί δρόμοι, ακόμη και κεντρικοί, να αρχίζουν να απαξιώνονται.
Λίγες περιοχές έχουν πλέον αυξημένη εμπορικότητα, όπως, για παράδειγμα, το κομμάτι από την Κούσκουρα μέχρι την Αριστοτέλους. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον μόνο στο κομμάτι αυτό οι ιδιοκτήτες ζητούν «αέρα», περιορισμένο ωστόσο, σε σχέση με το παρελθόν. Στα άλλα σημεία της Τσιμισκή ο «αέρας», που αποτελούσε μέχρι πρότινος άγραφο νόμο, έχει γίνει… καπνός.
Η επαναδιαπραγμάτευση καλά κρατεί
Η επαναδιαπραγμάτευση των μισθωμάτων αποτελεί πλέον μέρος της ζωής ιδιοκτητών και μισθωτών, με τους μεσίτες να αναλαμβάνουν τον ρόλο του συμβούλου. Εδώ και περίπου έναν χρόνο η πλειονότητα των μισθωτών ζητά επαναδιαπραγμάτευση μισθωμάτων από 10% έως 30%. Η μείωση που ζητά ο κάθε μισθωτής εξαρτάται από το ποσό που καταβάλλει και από την περιοχή στην οποία βρίσκεται το κατάστημα. Σκληρή διαπραγμάτευση κάνουν οι τράπεζες. Σύμφωνα με μεσίτες, πολλές τράπεζες διαπραγματεύονται μέχρι και 40% τη μείωση των ενοικίων στα υποκαταστήματά τους. Είναι αρκετοί, όμως, οι ιδιοκτήτες που αρνούνται, με αποτέλεσμα να δούμε, όπως προβλέπουν οι μεσίτες, «κάποια υποκαταστήματα να αλλάζουν σύντομα διεύθυνση». Ωστόσο, το γεγονός ότι έχουν ζητήσει και έχουν επιτύχει μείωση μισθώματος δεν σημαίνει ότι δεν θα ξαναμπούν σε αυτήν τη λογική το επόμενο διάστημα. Άλλωστε, όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Αναγνώστου, «οι τζίροι των καταστημάτων συνεχίζουν να περιορίζονται».
Κερδισμένοι όσοι ελίσσονται
Σύμφωνα με τους μεσίτες, δύο είναι οι κατηγορίες των εκμισθωτών. Η μία αφορά αυτούς που ζουν από τα εισοδήματα που αποκομίζουν από τα μισθώματα, και που δυσκολεύονται να βάλουν νερό στο κρασί τους, προτιμώντας να βλέπουν ξενοίκιαστα τα καταστήματα τους. Η άλλη είναι επαγγελματίες που γνωρίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εμπόριο και εμφανίζονται διατεθειμένοι να μειώσουν το ενοίκιο. «Κερδισμένοι είναι όσοι ξέρουν να ελίσσονται. Το να ζητάς ένα υψηλό μίσθωμα, ενώ η αγορά παραπαίει, δεν είναι πλέον συνετό. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να ζητηθεί μείωση του μισθώματος και πάλι να βρεθείς στην ίδια θέση που θα ήσουν αν ξεκινούσες με πιο χαμηλό ενοίκιο», σχολιάζει ο κ. Αναγνώστου.
http://www.makthes.gr/news/economy/76764/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου