Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

ΔΝΤ - Λαγκάρντ: Την Παρασκευή κρίνεται η δόση

Λαγκάρντ: Την Παρασκευή κρίνεται η δόση 


Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Την Παρασκευή θα πραγματοποιήσει σύνοδο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να συζητήσει σχετικά με την επόμενη δόση του δανείου στην Ελλάδα, δήλωσε η.. νέα γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

"Υπάρχει μια συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή, στην οποία θα εξετάσουμε την τέταρτη έκθεση προόδου και τελικά την καταβολή της πέμπτης δόσης η οποία επίκειται", είπε η πρώην υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας.
Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η έγκριση της επόμενης δόσης "θεωρείται δεδομένη".
Στις πρώτες δηλώσεις που έκανε μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η Λαγκάρντ απηύθυνε νέα έκκληση για διακομματική συναίνεση στην Ελλάδα για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης της οικονομίας.
"Χρειάζονται θαρραλέες" αποφάσεις για την Ελλάδα, τόνισε η νέα διευθύντρια στην πρώτη συνέντευξη Τύπου, στην Ουάσινγκτον.

Τα ελληνικά κόμματα οφείλουν να συνεργαστούν, όπως έγινε στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, πρόσθεσε. Όπως τόνισε με έμφαση, έρχεται μια στιγμή όταν ατομικά συμφέροντα, πολιτικές αντιπαλότητες πρέπει να παραμερίζονται, για χάριν του εθνικού συμφέροντος της χώρας και αυτό αποδείχθηκε ξεκάθαρα στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Το να τεθούν υπό έλεγχο οι κρίσεις χρέους στην Ευρώπη και πέρα από αυτή θα αποτελέσει "κατεπείγουσα" προτεραιότητα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε επίσης η Κριστίν Λαγκάρντ.
Αν και έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης όπως η Ελλάδα και σε άλλες χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας, καταγράφονται κρίσεις χρέους που επίσης πρέπει να εξεταστούν, σημείωσε.

"Είναι ένα πολύ ευρύ ζήτημα το οποίο χρειάζεται να αντιμετωπιστεί ως κατεπείγον πρόβλημα" είπε και πρόσθεσε πάντως ότι "σαφώς" το επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται στην ευρωζώνη και στην Ελλάδα.


Η Λαγκάρντ απέρριψε ορισμένες εικασίες πως επειδή προέρχεται από την γαλλική δεξιά θα στρέψει το ΔΝΤ σε μια πολύ διαφορετική κατεύθυνση από εκείνη του κεντροαριστερού προκατόχου της Ντομινίκ Στρος-Καν. Είπε ότι θα ακολουθήσει μια "πρακτική" προσέγγιση και πως δε θα βασιστεί στην "ιδεολογία". "Πρέπει να κρίνεται κανείς από το τι κάνει", σημείωσε. Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα υιοθετήσει ένα διαφορετικό τρόπο να ασκεί την διοίκηση.


Νωρίτερα η Λαγκάρντ "μίλησε στο τηλέφωνο" με το Στρος-Καν, όπως δήλωσε στο France24, για ένα "ορισμένο αριθμό ανοικτών φακέλων", όπως "όφειλε να κάνει".


"Επρόκειτο για μια επαφή αυστηρά επαγγελματικά αποκλειστικά για την διαδοχή" του Στρος-Καν από τη Λαγκάρντ, πρόσθεσε η νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.


Αναφερόμενη στην πορεία της υπόθεσης σε βάρος του η Λαγκάρντ είπε απλώς ότι "η δικαιοσύνη έχει πάρει το δρόμο της".(ΕΘΝΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: