Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Και η ανάπτυξη θέλει τον Γερμανό της Το ελληνικό χρέος και την ανάγκη επενδύσεων στην Ελλάδα, με στόχο την επιτάχυνση της οικονομικής ανόρθωσης της χώρας, συζήτησαν κατά το δείπνο που είχαν χθες το βράδυ στο Βερολίνο ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος και ο γερμανός ομόλογός του Β. Σόιμπλε

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011
Το καυτό θέμα του χρέους αλλά και η ανάγκη στήριξης της ανάπτυξης στην Ελλάδα, με συμμετοχή μάλιστα των γερμανικών επιχειρήσεων, συζητήθηκαν χθες στο πλαίσιο δείπνου στο Βερολίνο του αντιπροέδρου της ...κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Οπως ανακοινώθηκε από την ελληνική πλευρά, ο κ. Σόιμπλε χαιρέτισε την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, αλλά παράλληλα οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι τα μέτρα που νομοθετήθηκαν πρέπει τώρα να εφαρμοστούν άμεσα με στόχο την επιτάχυνση της οικονομικής ανόρθωσης της χώρας.
Μάλιστα, τονίστηκε ότι επιπροσθέτως των μέτρων, τώρα είναι αναγκαία μια νέα ώθηση της ανάπτυξης μέσω της ενίσχυσης των ιδιωτικών επενδύσεων. Οι δύο υπουργοί μίλησαν και για την πιθανή σύμπραξη των γερμανικών επιχειρήσεων στην προσπάθεια αυτή. Οπως είναι γνωστό, ο κ. Σόιμπλε είχε πρόσφατα επισημάνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Welt» ότι η ετήσια ηλιοφάνεια στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν στη Γερμανία και θα μπορούσε, επομένως, να εξάγει η Ελλάδα ηλιακή ενέργεια στη Γερμανία. Αλλά και ο πρόεδρος των γερμανών βιομηχάνων Χανς Πέτερ Κάιτελ είπε πρόσφατα ότι ο ιδιωτικός τομέας στη Γερμανία είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε επενδύσεις στην Ελλάδα, που δεν είναι καμία εξωτική χώρα, αλλά μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Πράγματι, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει έντονο γερμανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα.
Επιπροσθέτως, βεβαίως, υπάρχει ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις. Αλλωστε, η πρώτη ιδιωτικοποίηση που έγινε, στο πλαίσιο του προγράμματος των 50 δισ. ευρώ, αφορούσε την πώληση επιπλέον πακέτου 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom.
Το θέμα των γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα συζήτησε, εξάλλου, χθες ο κ. Βενιζέλος και με εκπροσώπους της ομοσπονδίας γερμανικών βιομηχανιών (BDI). Οι τελευταίοι, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, επιβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να στηρίξουν την Ελλάδα στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει.
Τον κ. Βενιζέλο συνόδευε στο Βερολίνο ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Ζανιάς, ενώ στο δείπνο συμμετείχε εκτός από τον κ. Σόιμπλε και ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γεργκ Ασμουσεν.(ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: