Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Καταρρέει το σύστημα Ψυχική Υγείας - Αντίθετοι στη συγχώνευση του ΨΝΠΟ με το Γ.Ν. Κατερίνης η εργαζόμενοι του Ψυχιατρείου

http://www.eptanews.gr/media/k2/items/cache/d53945919aab6702984559016006a4bc_L.jpg 

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011
Την μετονομασία του ΨΝΠΟ σε Δίκτυο
Κοινοτικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και τον μετασχηματισμό του σε ΝΠΔΔ, αντιπροτείνουν (της συγχώνευσης) οι εργαζόμενοι, ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας
Την αντίθεσή τους, στην ....συγχώνευση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου με το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, εκφράζουν οι εργαζόμενοι στο ΨΝΠΟ, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και την σταδιακή μείωση των «εξωνοσοκομειακών» δομών.

Οι εργαζόμενοι στο ΨΝΠΟ βάλουν κατά «αρμοδίων και μη» για τις συνεχείς δηλώσεις τους επί του θέματος «χωρίς τεκμηρίωση, αλλά με κύριο γνώμονα την πρωτιά της δήλωσης ή για λόγους προσωπικής προβολής», υποστηρίζοντας ότι με αυτές διαταράσσουν την εργασιακή ειρήνη και προκαλούν αναστάτωση τόσο των χρηστών των υπηρεσιών του Νοσοκομείου, όσο και των εργαζομένων σ’ αυτό. Διευκρινίζουν πάντως ότι δεν αναφέρονται σε καμιά περίπτωση στις δηλώσεις εκείνες που έγιναν από την Διοίκηση του ΨΝΠΟ.
Οι εργαζόμενοι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, ζητούν την διατήρηση του Ν.Π.Δ.Δ. με αλλαγή της επωνυμίας από  «Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου» σε «Δίκτυο Κοινοτικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας» με διατήρηση και ένταξη όλων των δομών και υπηρεσιών που ανέπτυξε και θα αναπτύξει, «προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών στην περιοχή ευθύνης του η οποία μπορεί να επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας», όπως αναφέρουν.
«Κάθε άλλη σκέψη μας εύρισκε στο παρελθόν και μας βρίσκει και σήμερα αντίθετους, καθόσον θεωρούμε ότι η δέσμευση του Ελληνικού Κράτους για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση για την κατάργηση της ασυλικής μορφής των ψυχιατρικών Νοσοκομείων, στα πλαίσια του προγράμματος «Ψυχαργώς», υλοποιήθηκε με πρώτο στην Ελλάδα το Ψ.Ν.Π.Ο., να κλείνει τα ασυλικά τμήματα μακράς νοσηλείας  και να μετασχηματίζεται  σε πρότυπο δίκτυο παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε όλους τους τομείς πρόληψης και ιατρικών υπηρεσιών», αναφέρουν επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι σ’ αυτό, κατάφεραν να εφαρμόσουν την αποασυλοποίηση «και με συνεχείς προσπάθειες έφεραν την κοινωνία κοντά στον ψυχικά ασθενή.»
Όπως τονίζουν η πλήρη κατάργηση του Ψ.Ν.Π.Ο. και η συγχώνευση με το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και στην σταδιακή μείωση των εξωνοσοκομειακών δομών, αλλά και την απώλεια θέσεων εργασίας από το νομό μας «που τόσο πολύ έχει ανάγκη».
«Το Δημόσιο Σύστημα Ψυχικής Υγείας θα καταρρεύσει χωρίς την λειτουργία των δικτύων που ανέπτυξαν τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία», αναφέρουν σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής τους, επισημαίνοντας ότι αν όντως η πολιτική βούληση είναι η στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Ψυχικής Υγείας τότε οφείλει τον μετασχηματισμό του ΨΝΠΟ σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. «Διαφορετικά δικαίως οι ιδιώτες τρίβουν τα χέρια τους, άρχισαν τις επενδύσεις σε ιδιωτικές κλινικές, ψυχιατρικά Νοσοκομεία, εξωνοσοκομειακές δομές αποασυλοποίησης, προσβλέποντας σε μεγάλα κέρδη από την συρρίκνωση του Δημόσιου Τομέα και του Κοινωνικού Κράτους», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά
Τέλος, ζητούν την στήριξη και προάσπιση των θέσεων τους από τους Βουλευτές του Νομού, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, τους Δημάρχους, της Διοίκηση του Ψ.Ν.Π.Ο. και κάθε φορέα του Νομού μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: