Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Οι δαπάνες του Δημοσίου στο επίκεντρο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος Κλειδώνουν τα μέτρα των 23 δισ.

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011 Οικονομία

Μείωση των δαπανών στο Δημόσιο με έμφαση τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ, μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και στοχευμένες κοινωνικές παροχές... θα είναι σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών οι βασικοί άξονες του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2012 - 2015.
Πάντως, εκτός από το πακέτο των 23 δισ. ευρώ, εντός του έτους προβλέπονται μέτρα 2 δισ. ευρώ, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα στο τέλος του 2011 στα 19 δισ. ευρώ.

Από τα 23 δισ. ευρώ, τα 14 δισ. θα προέλθουν από τη μείωση των δαπανών και τα 9 δισ. ευρώ από την αύξηση των εσόδων...

Την Παρασκευή θα γίνουν ανακοινώσεις για το εθνικό σχέδιο, μέρος του οποίου αποτελεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2012-2015.

Στο εθνικό σχέδιο εκτός των μέτρων δημοσιονομικής σταθερότητας του μεσοπρόθεσμου πρόγραμματος θα περιλαμβάνονται και μέτρα για την ανάπτυξη, καθώς και για την προστασία των ασθενέστερων τάξεων που πλήττονται από τη σκληρή λιτότητα.

Είναι πολύ πιθανό είναι το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να κάνει γενική αναφορά στα μέτρα και αυτά να εξειδικευθούν μετά το Πάσχα.

Μέχρι τις 16 Μαϊου θα έρθει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στη Βουλή με τη μορφή πολυνομοσχεδίου και στις αρχές Ιουνίου θα ψηφιστεί στη Βουλή. Αρχικά, αναμενόταν να ψηφιστεί στη Βουλή έως τα μέσα Μαΐου.

Όπως είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε συνέδριο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε οριζόντιες αυξήσεις σε φορολογικούς συντελεστές.

Η υλοποίηση, όμως, του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, είπε, δεν μπορεί να γίνει χωρίς περιορισμό του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, περιορισμό των ελλειμμάτων στις ΔΕΚΟ και στοχευμένες κοινωνικές παροχές.

Μιλώντας για το πρόγραμμα αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, έδωσε έμφαση σε τομείς υποδομών, όπως στα λιμάνια, καθώς και στους τομείς της ενέργειας και των τυχερών παιχνιδιών, όπου η κρατική συμμετοχή μπορεί να μειωθεί, χωρίς να απεμποληθεί το δημόσιο συμφέρον και οι στρατηγικές συμμετοχές.

Στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, προβλέπονται και περικοπές σε κοινωνικά-προνοιακά επιδόματα, απ' όπου εκτιμάται ότι μπορεί να εξοικονομηθεί ποσό ύψους 1%-2% του ΑΕΠ ή 2,3 δισ. με 4,6 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: