Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Πυρά στη Βουλή για Καλαμίδα και Τέντε - ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΠΕΚΡΙΝΑΝ ΤΙΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ

http://s.enet.gr/resources/2011-04/12--2-thumb-medium.jpg 

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011
Του ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Την έντονη δυσφορία του για την άρνηση του προέδρου του Αρείου Πάγου Γ. Καλαμίδα και του εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου Ι. Τέντε... να προσέλθουν στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής εξέφρασε χθες, από το βήμα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Χρ. Καστανίδης Χρ. Καστανίδης Ο Χ. Καστανίδης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το νόμο περί ευθύνης υπουργών δήλωσε πως με την απόφασή τους αυτή οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί «αποδεικνύουν ότι δεν έχουν κατανοήσει ότι και κατά το Σύνταγμα η πρώτη εξουσία στο καθεστώς της διακρίσεως των εξουσιών είναι η νομοθετική». Και στο ίδιο δηκτικό ύφος κατέληξε: «Ελπίζω στο μέλλον να κατανοήσουν, όπως και ο πρόεδρος του ΣτΕ, ότι είναι υποχρέωσή τους το να προσέρχονται στη Βουλή, όταν αυτό ζητείται από την αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η ομιλία του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος απευθυνόμενος «εντός και εκτός της αιθούσης» εξέφρασε την άποψη πως «εγώ αν ήμουν στη θέση αυτών των κυρίων, θα είχα παραιτηθεί ήδη».

Πέντε «παρών»

Την ίδια στιγμή, το θέμα απασχόλησε και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία είχε κληθεί ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, αλλά ως γνωστόν αρνήθηκε να παραστεί.

Η παρουσία ωστόσο πέντε εκ των δέκα αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου και η δικαιολογημένη απουσία άλλων τεσσάρων αποσόβησε την αναμενόμενη έκρηξη των βουλευτών, που εκτίμησαν πως η εμφάνιση των αντιπροέδρων καταδεικνύει τη διαφοροποίησή τους από τη στάση που κράτησε ο κ. Καλαμίδας.

Οι βουλευτές επέμειναν πάντως ότι το πνεύμα της πρόσκλησής τους δεν ενείχε καμία διάθεση ελέγχου, αλλά την αγωνία για την πορεία της Δικαιοσύνης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ως προς την επίτευξη του έργου της.

Μάλιστα, ο Πρ. Παυλόπουλος έσπευσε να τονίσει πως αν η ηγεσία του ανώτατου δικαστηρίου θεωρεί ότι η Επιτροπή πρέπει να μεταβεί στον Αρειο Πάγο, εκείνος δεν έχει αντίρρηση να το πράξει.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης δεν φάνηκε να διαφωνεί με την πρόταση του πρώην υπουργού της Ν.Δ., σχολίασε όμως με νόημα ότι δεν γίνεται οι ανώτατοι δικαστικοί να απορρίπτουν την πρόταση της Βουλής και όταν διαγκωνίζονται για μια θέση προς τα πάνω να πηγαίνουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Με διαφωνίες

Τα μέλη της Επιτροπής κατέθεσαν διαφορετικές απόψεις για το ποια θα ήταν η αντίδρασή τους στην άρνηση του κ. Καλαμίδα.

Οι βουλευτές της Ν.Δ. Πρ. Παυλόπουλος, Β. Πολύδωρας, Γ. Τραγάκης ζήτησαν να αποσταλούν μόνο τα πρακτικά της συνεδρίασης στους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς.

Αντιθέτως, οι βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης Σ. Βαλυράκης, Εμμ. Μπετενιώτης, Αθ. Τσούρας αξίωναν από τον πρόεδρο της Επιτροπής Μ. Παπαϊωάννου απάντηση.

Κατέληξαν τελικά να αποσταλεί επιστολή, στην οποία να εκφράζονται η λύπη και η αγωνία της Επιτροπής για την απόφαση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου. *  (ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: