Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Θετική η απόφαση για τις συμβασιούχους του ΟΠΑΠ Aυτή την ώρα πραγματοποιούν πορεία προς το Δημαρχείο στην πλατεία Κοτζιά

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/25C9F4E2E229A8C0898C90E99469905E.jpg 

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011
Με πανηγυρισμούς υποδέχθηκαν έξω από το κτίριο του Αρείου Πάγου οι εκατοντάδες συγκεντρωμένοι συμβασιούχοι τις ...πληροφορίες ότι το ανώτατο δικαστήριο δικαιώνει τελικά τις καθαρίστριες του ΟΠΑΠ, οι οποίες διεκδικούν τη μονιμοποιήσής τους, μετά από χρόνια - ορισμένες πλησιάζουν τα 20 - συνεχών συμβάσεων εργασίας διάρκειας μιας ημέρας!

Το δικαστήριο - στο οποίο είχαν προσφύγει συμβασιούχες καθαρίστριες, οι οποίες πρωτοπροσελήφθησαν στον Οργανισμό τη δεκαετία του '90 - δέχεται κατά πλειοψηφία (26 υπέρ - 19 κατά) ότι οι συγκεκριμένες εργαζόμενες καλύπτουν πράγματι πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Οι Αρεοπαγίτες, με αυτή την απόφαση, μπήκαν στην ουσία της υπόθεσης, παρακάμπτοντας την εισήγηση ότι το δικαστήριο δεν είχε τη σχετική δυνατότητα, λόγω της συνταγματικής απαγόρευσης για τη μετατροπή συμβάσεων εργασίας.

Μένει να διευκρινισθεί, από τη δημοσίευση του σκεπτικού της πλειοψηφίας, αν οι Αρεοπαγίτες αποφάσισαν ότι η συνταγματική απαγόρευση αφορά μόνον την νομοθετική αλλαγή συμβάσεων και όχι τις δικαστικές αποφάσεις, όπως υποστηρίζουν εργατολόγοι, ή απλώς έκριναν ότι η υπόθεση των συγκεκριμένων συμβασιούχων αφορά περίοδο πριν από την συνταγματική αναθεώρηση και γι΄αυτό δεν μπορεί να εμπίπτει σε αυτήν.

Μετά από αυτή την εξέλιξη εκτιμάται, πάντως, ότι σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, ανοίγει ο δρόμος για εκατοντάδες άλλους συμβασιούχους, οι οποίοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, διεκδικώντας τη μονιμοποίησή τους, με το επιχείρημα ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας, όπου υπηρετούν.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η τρίτη φορά, που η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου εξετάζει το θέμα των συμβασιούχων και η απόφαση αυτή θεωρείται κρίσιμη, καθώς οι δύο προηγούμενες ήταν αντικρουμένες.

Αυτή την ώρα οι συμβασιούχοι πραγματοποιούν πορεία προς το Δημαρχείο στην πλατεία Κοτζιά.(ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: