Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Ύστερα από έκτακτη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων Τη διατήρηση του ΝΠΔΔ ζητά ομόφωνα το Σωματείο Εργαζομένων στο Ψ.Ν.Π.Ο.

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011 Τοπικά
Προτείνουν αλλαγή της επωνυμίας σε "Δίκτυο Κοινοτικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας" με διατήρηση και ένταξη όλων των δομών
Τη διατήρηση του ΝΠΔΔ με αλλαγή της επωνυμίας από "Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου" σε "Δίκτυο Κοινοτικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας" με διατήρηση και ένταξη όλων των δομών και ..υπηρεσιών που ανέπτυξε και θα αναπτύξει, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών στην περιοχή ευθύνης του η οποία μπορεί να επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας ζητά ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Ψ.Ν.Π.Ο. Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Εργαζομένων, ενώ την πρότασή τους αυτή ζητούν να στηρίξουν Βουλευτές του Νομού, η Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, οι Δήμαρχοι των Δήμων Ν. Πιερίας, η Διοίκηση του Ψ.Ν.Π.Ο. και κάθε φορέα του Νομού μας.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Οι εργαζόμενοι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου, σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση τους που έγινε την 17η Μαρτίου 2011, ύστερα από πρόσκληση του Δ.Σ. του Σωματείου εργαζομένων, λαμβάνοντας υπόψη:
1. το υπ' αριθμ. Πρωτ. 270/2-2-2011 έγγραφο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με το θέμα "Οδικός χάρτης για κλείσιμο ψυχιατρείων" μεταξύ των οποίων και το Ψ.Ν.Π.Ο.
2. Τα διαμηνυόμενα από τον Γενικό Γραμματέα του Υ.Υ.Κ.Α. προς τα Δ.Σ. των Σωματείων Εργαζομένων των υπό κατάργηση Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, σε συνάντηση που έγινε την 17-02-2011 ύστερα από ενέργειες της Π.Ο.Ε.Δ.Η.Ν.
3. Τις συνεχείς δηλώσεις αρμοδίων και μη επί του θέματος χωρίς τεκμηρίωση, αλλά με κύριο γνώμονα την ¨πρωτιά¨ της δήλωσης ή για λόγους προσωπικής προβολής, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την προκαλούμενη αναστάτωση τόσο των χρηστών των υπηρεσιών του Ψ.Ν.Π.Ο., όσο και των εργαζομένων, με αποτέλεσμα την διατάραξη της εργασιακής ειρήνης αλλά και του παραγόμενου έργου. (εξαιρουμένης της Διοίκησης του Ψ.Ν.Π.Ο.).
4. Το υπ' αριθμ. 2075/12-01-2011 έγγραφο της Π.Ο.Ε.Δ.Η.Ν. προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με το οποίο ζητά τον μετασχηματισμό των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων σε Ν.Π.Δ.Δ. που θα περιλαμβάνουν, ως δίκτυα, όλες τις δομές που απέκτησαν και ανέπτυξαν με πόρους της Ευρωπαϊκής Κοινότητας αλλά και του Ελληνικού λαού.
5. Τις τοποθετήσεις των μελών επί του θέματος και ύστερα από σχετικό ψήφισμα,
Α. Ομόφωνα αποφασίσαμε και ζητάμε
Την διατήρηση του Ν.Π.Δ.Δ. με αλλαγή της επωνυμίας από "Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου" σε "Δίκτυο Κοινοτικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας" με διατήρηση και ένταξη όλων των δομών και υπηρεσιών που ανέπτυξε και θα αναπτύξει, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών στην περιοχή ευθύνης του η οποία μπορεί να επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας.
Κάθε άλλη σκέψη μας εύρισκε στο παρελθόν και μας βρίσκει και σήμερα αντίθετους, καθόσον θεωρούμε ότι η δέσμευση του Ελληνικού Κράτους για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση για την κατάργηση της ασυλικής μορφής των ψυχιατρικών Νοσοκομείων, στα πλαίσια του προγράμματος "Ψυχαργώς", υλοποιήθηκε με πρώτο στην Ελλάδα το Ψ.Ν.Π.Ο., να κλείνει τα ασυλικά τμήματα μακράς νοσηλείας και να μετασχηματίζεται σε πρότυπο δίκτυο παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε όλους τους τομείς πρόληψης και ιατρικών υπηρεσιών.
Οι εργαζόμενοι στο Ψ.Ν.Π.Ο. κατάφεραν να εφαρμόσουν την αποασυλοποίηση και με συνεχείς προσπάθειες έφεραν την κοινωνία κοντά στον ψυχικά ασθενή. Έδωσαν μάχες για την καταπολέμηση του στίγματος του Ψυχικής Νόσου. Έχουν την εμπειρία αλλά και επιστημονική γνώση μέσα από συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση.
Η πλήρη κατάργηση του Ψ.Ν.Π.Ο. και η συγχώνευση με το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και στην σταδιακή μείωση των εξωνοσοκομειακών δομών.
Πέραν των ανωτέρω, με την κατάργηση του Ν.Π. χάνονται από τον Νομό μας οι θέσεις εργασίας που τόσο πολύ έχει ανάγκη, αλλά και πόροι στην πραγματική οικονομία του τόπου μας.
Το Δημόσιο Σύστημα Ψυχικής Υγείας θα καταρρεύσει χωρίς την λειτουργία των δικτύων που ανέπτυξαν τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία.
Αν η πολιτική βούληση είναι το Δημόσιο Σύστημα Ψυχικής Υγείας, τότε οφείλει τον μετασχηματισμό των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων σε Ν.Π.Δ.Δ., διαφορετικά δικαίως οι ιδιώτες τρίβουν τα χέρια τους, άρχισαν τις επενδύσεις σε ιδιωτικές κλινικές, ψυχιατρικά Νοσοκομεία, εξωνοσοκομειακές δομές αποασυλοποίησης, προσβλέποντας σε μεγάλα κέρδη από την συρρίκνωση του Δημόσιου Τομέα και του Κοινωνικού Κράτους. Ελπίζουμε με το πρόγραμμα Γ' ΨΥΧΑΡΓΩΣ να μη δούμε το ίδιο έργο με την Α΄και Β΄ φάση του ιδίου προγράμματος.
Β. Ομόφωνα αποφασίσαμε και ζητάμε
Την στήριξη και προάσπιση των θέσεων μας από του Βουλευτές του Νομού Πιερίας, την Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, του Δημάρχους των Δήμων Ν.Πιερίας, την Διοίκηση του Ψ.Ν.Π.Ο. και κάθε φορέα του Νομού μας.
Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στο Ψ.Ν.Π.Ο.
Ο Πρόεδρος του Σωματείου
Εργαζομένων στο Ψ.Ν.Π.Ο.
Στέφανος Μπαστρογιάννης
Τα μέλη
1. Κακάνης Φίλλιπος
2. Καντζάς Κων/νος
3. Κυπαρίσσης Γεώργιος
4. Παπαδημητρίου Δημήτριος
5. Βαϊτσόπουλος Αστέριος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: