Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Και άλλα χαμπέρια για μίζες

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011 Πολιτικό Σχόλιο
Γράφει ο Γ.Π. Μασσαβέτας giorgis@massavetas.gr
Δεν προλαβαίνουμε να χωνέψουμε το ένα σκάνδαλο με μίζες, κυρίως γερμανικής προελεύσεως, προς διάφορους πολιτικούς και κρατικούς "λειτουργούς", και μας έρχονται απανωτά τα επόμενα Και το κακό είναι ότι σε όλες τις περιπτώσεις τα μαθαίνουμε σαν τον απατημένο ...σύζυγο Τελευταίοι. Και ας τα έχουμε πληρώσει ήδη ακριβά Και θα συνεχίσουμε να τα πληρώνουμε για πολλά ακόμη χρόνια.

Το τελευταίο μαντάτο μας έρχεται και πάλι από την Γερμανία Όπου το περιοδικό Spiegel αποκαλύπτει ότι μίζες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για την ανάθεση έργων στην Ταϊλάνδη, την Αλγερία, τη Λιβύη, τη Ρουάντα αλλά και την Ελλάδα, φέρεται να έχει πληρώσει και η θυγατρική των γερμανικών σιδηροδρόμων Deutsche Bahn International, η οποία δραστηριοποιείται ως σύμβουλος κυβερνήσεων και οργανισμών σιδηρόδρομων.

Φυσικά και στην Ελλάδα. Και φυσικά, και σε αυτό το σκάνδαλο, είναι μπλεγμένη και η Siemens. Λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή;

Αλλά εδώ που φτάσαμε το συγκεκριμένο σκάνδαλο μπορεί και να σας φανεί ασήμαντο. Μόνο τριακόσιες χιλιάδες ψωροχιλιάρικα, που μεταφέρθηκαν με βαλίτσες στην Αθήνα, δόθηκαν "σε πρόσωπα που επηρεάζουν αποφάσεις" για τα έργα επέκτασης του Μετρό της Αθήνας.

Απλώς κάθε άνθρωπος με κοινό νου μπορεί να φαντασθεί πώς αν για μια επέκταση έπεσε λάδωμα 300.000 ευρώ, σε ποιο ύψος μπορεί να έφτασαν τα λαδώματα για το κυρίως έργο. Και βεβαίως με πόσα "καπέλα" μας φέσωσαν για να βγουν αυτές οι μίζες.

Βεβαίως αυτοί που "τα έριξαν" γνωρίζουν πολύ καλά και τα ονόματα και τις διευθύνσεις όπου πήγαν οι βαλίτσες. Αλλά δεν έχουν κανέναν λόγο να μας τα πουν, όσο το δικό μας κράτος δεν ασκεί καμιά αποτελεσματική πίεση. "Και τι μπορεί να κάνει;" θα ρωτήσετε.

Αρκούσε και μόνο μια προειδοποίηση -που όμως να ανταποκρίνεται και σε πραγματικές προθέσεις- ότι του λοιπού θα αποκλείονται από κάθε δημόσιο έργο και προμήθεια στην Ελλάδα εταιρίες για τις οποίες έχει αποδειχθεί ότι πλήρωσαν μίζες, αν δεν παραδώσουν τα ονόματα των μιζαδόρων και τα ποσά που έλαβε έκαστος, στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Εκτός αν δεν θέλουν οι ηγεσίες μας να μαθευτούν αυτοί που τα πήραν.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: