Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Λ.Δ. Κονγκό-Ν. Κίβου: Επιθέσεις ενόπλων σε δυο ομάδες των ΓΧΣ - Τα περιστατικά αυτά ανάγκασαν τους ΓΧΣ να αναστείλουν τις ιατρικές τους δραστηριότητες στην περιοχή, αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους χωρίς την αναγκαία βοήθεια



Πέμπτη 14 Απριλίου 2011
Λ.Δ. Κονγκό-Ν. Κίβου: Επιθέσεις ενόπλων σε δυο ομάδες των ΓΧΣΔελτίο Τύπου - Την Κυριακή 10 Απριλίου, ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) δέχθηκαν επιθέσεις σε... δύο διαφορετικές περιοχές στο νότιο Κίβου, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Σε ένα από τα περιστατικά, δύο μέλη των ΓΧΣ τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία για την επιδεινούμενη κατάσταση στο Νότιο Κίβου και καταδικάζουν τη βία που ασκήθηκε σε βάρος του προσωπικού της οργάνωσης. Δεδομένης της έλλειψης ασφάλειας και σεβασμού στην ανθρωπιστική δράση, οι ΓΧΣ αποφάσισαν να αναστείλουν προσωρινά τις ιατρικές τους δραστηριότητες στις περιοχές Ουβίρα (Uvira), Ο-Πλατώ (Hauts Plateaux) και Σαμπούντα (Shabunda).
Την Κυριακή το πρωί ένστολοι, ένοπλοι άνδρες επιτέθηκαν σε δυο αυτοκίνητα των ΓΧΣ που κατευθύνονταν προς το Μαρούνγκου (Marungu), κοντά στο Ο-Πλατώ. Άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα και λήστεψαν τους οδηγούς των ΓΧΣ καθώς και ότι υπήρχε μέσα στα αυτοκίνητα. Αργότερα, το ίδιο απόγευμα, ένα ακόμη αυτοκίνητο των ΓΧΣ δέχθηκε επίθεση από ένστολους, ενόπλους στο δρόμο ανάμεσα στο Μπουκάβου (Bukavu) και την Ουβίρα (Uvira), κοντά στην περιοχή Καμανιόλα (Kamanyola). Δυο εργαζόμενοι των ΓΧΣ τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς. Και οι δύο δέχθηκαν αμέσως ιατρική βοήθεια και προς το παρόν η κατάσταση της υγείας τους είναι σταθερή.
 «Μετά από αυτά τα δυο σοβαρά περιστατικά, αποφασίσαμε να διακόψουμε μέχρι νεωτέρας τις ιατρικές μας δραστηριότητες στο νότιο Κίβου», δήλωσε ο Ζαν-Μαρκ Κορντάρο, Διευθυντής Επιχειρήσεων των ΓΧΣ, προσθέτοντας «Είναι μια δύσκολη απόφαση γιατί έχει σοβαρό αντίκτυπο στον πληθυσμό της περιοχής που έχει πολύ περιορισμένη πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη. Όμως, δεν μπορούμε να δουλέψουμε χωρίς την ελάχιστη ασφάλεια και το σεβασμό προς το προσωπικό μας». Οι ΓΧΣ θα συνεχίσουν, ωστόσο, να λειτουργούν κανονικά τα προγράμματα παροχής επείγουσας βοήθειας στα νοσοκομεία.
Οι ΓΧΣ εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή και καταδικάζουν δημόσια κάθε βίαιη πράξη κατά του προσωπικού των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Επιμένουν επίσης ότι για να συνεχίσουν να παρέχουν επείγουσα ιατρική περίθαλψη στους κατοίκους του Νότιου Κίβου, πρέπει να γίνεται σεβαστή η ασφάλεια των ιατρικών δομών, των οχημάτων και του προσωπικού από όλες τις πλευρές.
o Οι ΓΧΣ παρέχουν ιατρική φροντίδα σε χιλιάδες εκτοπισμένους και κατοίκους στο Νότιο Κίβου και ανταποκρίνονται σε επείγουσες κρίσεις. Οι ομάδες των ΓΧΣ έχουν καταφέρει να φτάσουν σε πολλές απομακρυσμένες περιοχές του Νότιου Κίβου, όπως στο Ο-Πλατώ και τη Σαμπούντα, όπου οι άνθρωποι έχουν πολύ περιορισμένη πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη. Οι ΓΧΣ λειτουργούν ακόμη ένα ιατρικό πρόγραμμα στο Καλόνγκε (Kalonge) και ένα νοσοκομείο στην περιοχή Μπαράκα (Baraka). Σήμερα, προσφέρουν κάθε μήνα ιατρική βοήθεια σε πάνω από 30.000 άτομα στα 4 συνολικά προγράμματα που διατηρούν στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: