Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Persona non grata


Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011 Πολιτικό Σχόλιο
Γράφει ο Γ.Π. Μασσαβέτας giorgis@massavetas.gr
Και τώρα τι περιμένετε να κάνω; Να εκφράσω την οργή μου για το ιταμό ύφος των εκπροσώπων της ...Τρόικας, να κλάψω για την κατάντια της Πατρίδας μου, ή να καγχάσω με το ότι ο πρωθυπουργός της χώρας μου θα κάνει «διάβημα» στα αφεντικά αυτών των κυρίων «να τους μαζέψουν», πιστεύοντας ότι έτσι ανταποκρίνεται στο λαϊκό αίσθημα, στο πληγωμένο μας φιλότιμο;
Τι θα κάντε δηλαδή κ. Πρόεδρε; Θα παρακαλέσετε τον Ντομινίκ Στρος Καν, τον Ζοζέ Μπαρόζο και τον Ζαν Κλοντ Τρισέ να «μαλώσουν» τους υπαλλήλους που όρισαν για να ελέγχουν την ελληνική κυβέρνηση και όλο το ελληνικό κράτος, και να τους συστήσουν «να μιλάνε καλύτερα»; Αυτό θαρρείτε πως περιμέναμε, μετά από αυτή την πρόκληση, με τους τρεις να «κουνάνε το δάχτυλο» στον ελληνικό λαό και τους εκπροσώπους του;

Όχι κ. Πρόεδρε. Περιμέναμε μια άμεση ουσιαστική αντίδραση. Στηριζόμενη στην διεθνή πρακτική. Δεν είναι ανάγκη να σας θυμίσω ότι η Τουρκία υποχρέωσε το Ισραήλ να ζητήσει δημοσίως συγνώμη όταν θεώρησε ότι προσεβλήθη από το γεγονός ότι ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών Αγιαλόντ, κατά την συνάντηση του με τον πρέσβη της Άγκυρας, τον έχει βάλει να κάθεται σε ...χαμηλότερο κάθισμα από το δικό του.
Η μόνη περήφανη απάντηση που περίμενα, αντί να ακούω τις λεκτικές «αποδοκιμασίες» του Πεταλωτή, του Καρχιμάκη, ή του Ραγκούση, ήταν να κηρύξετε αμέσως, αν όχι και τους τρεις, τουλάχιστον τον έναν από αυτούς, δίκην προειδοποιητικής βολής, ως πρόσωπο που είναι πλέον ανεπιθύμητο στην χώρα μας. Ως persona non grata.
Ακόμη και στην διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wiki αν μπαίνατε, θα βλέπατε πως αυτή είναι η απλή πρακτική για τέτοιες περιπτώσεις. Για να φρεσκάρω τη μνήμη σας, αντί να αρχίσω να λέω τι θα έκανε σε μια τέτοια περίπτωση είτε ο αείμνηστος πατέρας σας Ανδρέας Παπανδρέου, είτε ο Κωνσταντίνος `Καραμανλής, μια και είστε χρήστης φανατικός των νέων μέσων, σας μεταφέρω απλώς το σχετικό λήμμα από την ηλεκτρονική αυτή εγκυκλοπαίδεια:
Ο χαρακτηρισμός persona non grata χρησιμοποιείται σε διακοπή διεθνών σχέσεων (συνηθέστερα διμερών), ή σε άρση διαπίστευσης προσώπου που διά λόγου ή έργου προσέβαλε τη Χώρα στην οποία ήταν διαπιστευμένο. Πρόσωπα χαρακτηριζόμενα ομοίως είτε υποχρεούνται σε άμεση αναχώρηση, είτε απαγορεύεται η είσοδός τους στη Χώρα, (τουλάχιστον ως διαπιστευμένα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: