Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

"Μα, είναι δυνατόν να βρεθούν 50 δισ. ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ;" του Γιάννη Κορομήλη

http://www.olympio-bima.gr/images/logo.gif 

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011
Πολιτική οξύτητα και αντιπαραθέσεις  προκάλεσε η συνέντευξη των εμπειρογνωμόνων της Τρόϊκας την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα. Αντιπαραθέσεις που....
συνεχίστηκαν και τις επόμενες μέρες με την κυβέρνηση να ανεβάζει πρώτα τους τόνους (ξημερώματα Σαββάτου) και να προσπαθεί να τους κατεβάσει προχθές και χθες.

Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση ξεκίνησε κάπως καθυστερημένα. Στις 4.00 το απόγευμα της Παρασκευής έληξε η επίμαχη συνέντευξη και  στις 1.00 μετά τα μεσάνυχτα, εννιά ώρες αργότερα, εκδηλώθηκε η πρώτη επίσημη και «δυναμική» αντίδραση της Κυβέρνησης.

Η Κυβέρνηση, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, επισήμανε ότι η συμπεριφορά των εκπροσώπων ΔΝΤ, ΕΕ, Ε.Κ.Τ ήταν απαράδεκτη και αποτέλεσε παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας. «Έχουμε ανάγκη, αλλά υπάρχουν και όρια. Τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν και εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό».

Η ΤΡΟΪΚΑ

Την κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις της, ενόχλησε το ότι οι εκπρόσωποί της ανακοίνωσαν ότι πρέπει να γίνουν και  μάλιστα μέχρι το 2015, αποκρατικοποιήσεις 50 δις ευρώ. Ενόχλησε επίσης και ο τρόπος που διατυπώθηκαν αυτές οι ανακοινώσεις. Την επόμενη μέρα ο Γ. Παπανδρέου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ντομινίκ Στρος Καν του Δ.Ν.Τ. και τον Ολι Ρεν, αρμόδιο επίτροπο της Ε.Ε. Διαμαρτυρήθηκε για τη στάση των εμπειρογνωμόνων και αυτοί (Στρος- Καν, Ρεν) του επανέλαβαν την εκτίμηση και το σεβασμό τους προς τον Ελληνικό λαό και την κυβέρνησή του. Επικοινώνησε επίσης με την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ η οποία και- σύμφωνα με ανακοίνωση του Πρωθυπουργικού γραφείου – «εξέφρασε για ακόμη μια φορά την υποστήριξη της χώρας της». Χθες εξάλλου η αντιπροσωπεία της Τρόϊκας με ανακοίνωση της προσπάθησε να «συμμαζέψει» κάπως τα πράγματα.

Οφείλουμε να σημειώσουμε πως, όπως προκύπτει από on paper του Υπουργού Οικονομικών, που κυκλοφόρησε πολύ πριν την κυβερνητική «επίθεση» κατά της Τρόϊκας, τόσο ο Υπουργός Οικονομικών όσο και ο Πρωθυπουργός (ενδεχομένως και άλλοι του οικονομικού επιτελείου) γνώριζαν και τη συμφωνία για τα 50 δις και τις ανακοινώσεις που θα έκανε (και έκανε) η ξένη αντιπροσωπεία. Χθες τέλος ο κ. Πεταλωτής μίλησε για «στόχευση  50 δις», «αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας κι όχι εκποίηση». Κι εξάλλου στο κυβερνητικό πρόγραμμα του Πασοκ εμπεριέχονται αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Έντονες οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του Πασοκ από υπουργούς και βουλευτές καθώς και από την «Αριστερή Πρωτοβουλία – ΠΑΣΟΚ», η οποία σε οξύτατη ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «λεονταρισμούς της Κυβέρνησης», «λεκτικά χάδια του κ. Πεταλωτή» και αναρωτιέται «ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα». Καλεί μάλιστα τον Πρωθυπουργό να αναλογισθεί τις ευθύνες του γιατί εμπιστεύεται ένα οικονομικό επιτελείο «πλήρως υποταγμένο στις διαταγές των υπερατλαντικών αφεντικών του».

Η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση για «ξεπούλημα» της κρατικής περιουσίας αντιδιαστέλλοντας τις αποφάσεις της με την πρόταση της ΝΔ για «αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας». Την καταγγέλλει επίσης για «επικοινωνιακά κόλπα» υποστηρίζοντας ότι η όλη υπόθεση σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε σε συμφωνία Υπουργού Οικονομικών – Τρόϊκας με σκοπό να αποπροσανατολίσει το λαό. Και ζήτησε την παραίτηση του Γ. Παπακωνσταντίνου.

Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς και ο Μίκης Θεοδωράκης, εκ μέρους της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών. Ο οποίος μάλιστα κατέληξε στη σχετική δήλωση του: «Η κίνηση θεωρεί πυροτέχνημα για εξαπάτηση του λαού τους θεατρινισμούς του κ. Παπανδρέου, αφού δεν διέκοψε το πρόγραμμα λεηλασίας που ανακοινώθηκε».

ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ;

Ανεξάρτητα από τις κορώνες και τις αντιπαραθέσεις από το ότι η Τρόϊκα πρόσβαλε, σε συνεννόηση ή όχι με την Κυβέρνηση, τη φιλοτιμία μας, γεγονός παραμένει ότι εκεί που είχαμε προϊδεασθεί από την κυβέρνηση για αποκρατικοποιήσεις ύψους 8 δις ευρώ σε τρία χρόνια τώρα μαθαίνουμε (από την Τρόϊκα μάλιστα κι όχι από την υπεύθυνη κυβέρνηση) ότι πρόκειται για 50 δις (!) σε πέντε χρόνια. Κι αν ακόμα δεχθούμε το υπό του κ. Πεταλωτή λεχθέν χθες ότι τα 50 δις είναι στόχος θα πρέπει επίσης να παραδεχθούμε ότι ο στόχος είναι ανέφικτος. Όταν οι αποκρατικοποιήσεις των τελευταίων 30 χρόνων απέφεραν στο δημόσιο κάτι περισσότερο από 20 δις είναι δυνατό να  υποθέσουμε ότι μέχρι το 2015, δηλ. σε πέντε χρόνια, θα βρεθούν 50; Δεν το ξέρουν αυτό στην Κυβέρνηση και στην Τρόϊκα; Τότε γιατί όλη αυτή η «μεθόδευση», αυτός ο ντόρος και η καθυστερημένη κυβερνητική «επίθεση»; Μήπως πίσω από αυτά κρύβεται κάτι άλλο; Αξίζει να προβληματιστούμε.
Γιάννης Κορομήλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: