Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

«Δεν βγαίνει ούτε µε τρεις Θάτσερ» Παράγοντες της αγοράς και οικονοµολόγοι ερίζουν για το αν είναι ανέφικτος ο στόχος των 50 δισεκατοµµυρίων

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011
Εντονες αναταράξεις συνέχισε να προκαλεί και χθες το σχέδιο της κυβέρνησης, που ανακοινώθηκε από την τρόικα, για... ένα πρόγραµµα ιδιωτικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ ώς το 2015.
Καθώς η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της σε ό,τι αφορά το ακριβές περιεχόµενο του σχεδίου της, κυρίαρχο ήταν το ερώτηµα από πού θα προέλθουν τα 50 δισ. ευρώ, ποια ακίνητα θα «αξιοποιηθούν» και µε ποιον τρόπο. «Ούτε µε τρεις Θάτσερ δεν βγαίνει τέτοιο πρόγραµµα», σχολίαζε χαρακτηριστικά πηγή από τον ακαδηµαϊκό χώρο. Αντίθετα, πηγές της αγοράς υποστήριζαν ότι υπάρχουν δυνατότητες να αντληθούν υψηλά έσοδα από τον χώρο των ακινήτων. Πηγές της Κτηµατικής Εταιρείας του ∆ηµοσίου ξεκαθάριζαν πως σε ό,τι αφορά τα ακίνητα «δεν µιλάµε για εκποίηση αλλά για µακροχρόνιες µισθώσεις». Αλλωστε, οι σχετικές διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, µε την προκήρυξη δύο διαγωνισµών για την πρόσληψη συµβούλων που θα εισηγηθούν λύσεις για την αξιοποίηση σειράς ακινήτων. Ο πρώτος διαγωνισµός έχει ήδη ολοκληρωθεί και επελέγη ως σύµβουλος κοινοπραξία υπό την Εθνική Τράπεζα (µε συµµετοχή των εταιρειών Savillis και Planet), ενώ σύντοµα θα ανακηρυ χθεί και ο δεύτερος σύµβουλος για µία ακόµη οµάδα ακινήτων.

Η βασική ιδέα της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα ακίνητα είναι να δηµιουργηθεί εταιρεία στην οποία θα ενταχθούν αυτά, ώστε να χρησιµοποιηθούν στη συνέχεια ως ενέχυρα για δανεισµό, ενώ η ίδια η εταιρεία µπορεί και να εισαχθεί στο χρηµατιστήριο.

Πάντως, στην ίδια την ΚΕ∆ επισηµαίνουν ότι, ενώ υπάρχουν δυνατότητες για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, απαιτείται χρόνος για να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, όπως να αποφασιστούν οι χρήσεις γης. «Αλλο θα είναι το έσοδο από το Ελληνικό αν αποφασιστεί να γίνει εκεί καζίνο και άλλο αν γίνει ενυδρείο», σηµειώνουν.

Σύµφωνα µε κυβερνητικά στελέχη, µια άλλη πηγή για τα 50 δισ. ευρώ θα µπορούσε να είναι η προείσπραξη εσόδων του ∆ηµοσίου, όπως π.χ. των διοδίων, από ειδικές εταιρείες που θα συσταθούν για τονσκοπό αυτόν. Τέλος, το µικρότερο κοµµάτι θα προέλθει από την πώληση µετοχών επιχειρήσεων, όπως η ΕΥ∆ΑΠ, η ΕΥΑΘ κ.λπ.

ή ΔΙΧΟΓΝΩΜΙΆ.
Πόσο εφικτά, όµως, είναι όλα αυτά; Οι απόψεις διίστανται. Ο πρώην υπουργός Οικονοµικών και καθηγητής του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών υποστηρίζει ότι το πρόγραµµα δεν είναι ρεαλιστικό, αλλά ούτε και σκόπιµο. «Με πεσµένη την αγορά και µε ύφεση – κάτι που σηµαίνει ότι τα 50 δισ. ευρώ ισοδυναµούν µε 80 δισ. ευρώ σε κανονικές συνθήκες – και ενώ τίποτα δεν έχει γίνει τα τελευταία δύο χρόνια στον τοµέα των ιδιωτικοποιήσεων, δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί αυτός ο στόχος», λέει και προσθέτει ότι ο πλέον φιλόδοξος στόχος θα απέδιδε κάτω από 20 δισ. ευρώ στο βάθος της πενταετίας.

«Αλλωστε», συνεχίζει ο κ. Χριστοδουλάκης, «δεν είναι αυτή η προτεραιότητα της χώρας αυτή τη στιγµή. Αυτό που προέχει τώρα είναι να ξεκινήσει η ανάπτυξη, ώστε να µπορέσουν µελλοντικά να εισπραχθούν αξιόλογα έσοδα».

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, Γιάννης Στουρνάρας είναι σαφέστατα υπέρ ενός ευρέος προγράµµατος αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ∆ηµοσίου. «Ο στόχος είναι ρεαλιστικός», τονίζει. «Χρειάζεται, βεβαίως, επαγγελµατισµός υψηλότερου επιπέδου από αυτόν που έχει επιδειχθεί ώς τώρα. Αλλά δεν έχω αµφιβολία ότι υπάρχει ακίνητη περιουσία που µπορεί να αποτελέσει καταλύτη τόσο για την ανάπτυξη όσο και για το δηµόσιο χρέος». Σύµφωνα µε τον κ. Στουρνάρα, υπάρχουν πολλοί τρόποι να αξιοποιηθεί αυτή η περιουσία, είτε µε πώληση είτε µε ανάπτυξη των ακινήτων. «Πρέπει να το δούµε χωρίς δογµατισµούς», σηµειώνει.
Σχεδιάζεται η ίδρυση εταιρείας στην οποία θα ενταχθούν τα κρατικά ακίνητα

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΆΚΉΣ
«Με ύφεση – κάτι που σηµαίνει ότι τα 50 δισ. ισοδυναµούν µε 80 δισ. - δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο στόχος».

Γιάννήσ στουρνάράσ

«Ο στόχος είναι ρεαλιστικός. Χρειάζεται, βεβαίως, επαγγελµατισµός υψηλού επιπέδου».


Συνδικαλιστές ΔΕΗ: «Ετοιµοι για πόλεµο»


ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΆΙ ΘΕΜΆ ΜΕΙΩΣΉΣ
του ποσοστού που κατέχει το ∆ηµόσιο στη ∆ΕΗ κάτω από το 51%, ανέφεραν χθες κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σβήνοντας προς το παρόντουλάχιστον τη φωτιά πουάναψαν οι δηλώσεις Ντερούζ. «Είµαστε έτοιµοι για τοντρωικό πόλεµο», απαντά από την πλευρά του το συνδικάτο τηςΓΕΝΟΠ που παροµοιάζει τις δηλώσεις περί πώλησης της ∆ΕΗ µε την αρπαγή της Ωραίας Ελένης. Και προειδοποιεί για χωρίς προηγούµενο συγκρούσεις. Η ιδιωτικοποίηση της ∆ΕΗ «υπάρχει ως προοπτική, αλλάαυτό είναι θέµα της κυβέρνησης»,σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος καιδιευθύνων σύµβουλος της επιχείρησης Αρ. Ζερβός µιλώντας στο Βήµα FM. (ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: