Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Ζαν Κλοντ Τρισέ Η γερμανική ανταγωνιστικότητα ωφελεί όλους

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011
 
«Τα πάντα στηρίζονται στην ανταγωνιστικότητα» δηλώνει σε σημερινή συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ στη.. γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Echos».
«Όταν ένα μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) φτάνει σε καλά επίπεδα ανταγωνιστικότητας σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, όπως σήμερα η Γερμανία, αυτό είναι επ’ωφελεία ολόκληρης της ευρωζώνης» υποστηρίζει ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η σταθερότητα των τιμών σε όλη τη μέχρι σήμερα πορεία της ΟΝΈ «είναι αυτή που προσέδωσε αξιοπιστία στο ευρώ». Για αυτό και τονίζει ότι η διατήρηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη κάτω από το 2% θα πρέπει να παραμείνει «το θεμελιώδες καθήκον» της νομισματικής πολιτικής της Ένωσης.
«Οι οικονομίες της ευρωζώνης παρουσιάζουν σημάδια πιο ενθαρρυντικά από τα αναμενόμενα (…) και αυτό δεν αφορά μόνο τη Γερμανία» εκτιμά ο Τρισέ.

Ερωτώμενος σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους ο γάλλος τραπεζίτης απαντά ότι «το σημαντικό είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει το δημοσιονομικό πρόγραμμα». «Η απαρέγκλιτη εφαρμογή του θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανακτήσει την αξιοπιστία της» τονίζει.
Ο ίδιος απέκλεισε κάθε πιθανότητα ανανέωσης της θητείας του, ένα σενάριο που ανακινήθηκε μετά την απόφαση του γερμανού τραπεζίτη Αξελ Βέμπερ να παραιτηθεί από την προεδρία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας τον προσεχή Απρίλιο. «Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Έχω μια εντολή σαφή και με συγκεκριμένο χρονικό όριο» δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ.(ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: