Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Σημαντικά προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης Ελλιπή τα στοιχεία για το 30% των φορέων

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011
Η εκτέλεση του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης το 2010 θα εξετασθεί σήμερα , Τρίτη, στη Βουλή στη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής... επιτροπής. 
Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης αναμένεται να ενημερώσει την Επιτροπή  του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Έλεγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους για τα τελικά απολογιστικά στοιχεία των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης για το 2010, αλλά και για τις προωθούμενες αλλαγές στην διαδικασία συλλογής και καταγραφής των οικονομικών δεδομένων των εν λόγω φορέων.
Σημειώνεται πως από τους 1.600 περίπου φορείς που περιλαμβάνονται στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης περίπου το 30% δεν προσκόμισε εγκαίρως και με ολοκληρωμένο τρόπο τα οικονομικά στοιχεία για την οικονομική χρήση 2010, δυσχεραίνοντας έτσι τόσο την εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2010, όσο και τους ελέγχους αξιολόγησης της τρόικας για την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου.
Σημειώνεται πως η Γενική Κυβέρνηση περιλαμβάνει την Κεντρική Κυβέρνηση, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης. Η Κεντρική Κυβέρνηση περιλαμβάνει την Κεντρική Διοίκηση και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, καθώς και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ελέγχονται και χρηματοδοτούνται κυρίως από την Κεντρική Διοίκηση. Οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης περιλαμβάνουν τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και τα νοσοκομεία που είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιλαμβάνουν τους Δήμους και τις Περιφέρειες.
Πλήθος φορέων της Κεντρικής Κυβέρνησης, πολλοί Δήμοι, αλλά και νοσοκομεία δεν προσκόμισαν το 2010 αναλυτικά στοιχεία για τα εξής:
- Ακαθάριστα έσοδα επιμερισμένα σε ίδια έσοδα και χρηματοδοτήσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
- Ακαθάριστες δαπάνες κατά κύρια οικονομική κατηγορία.
- Συνολικό πλεόνασμα ή έλλειμμα.
- Πηγές χρηματοδότησης.
- Ισολογισμός χρηματοοικονομικού ενεργητικού και παθητικού.
- Σύνολο δανειακών υποχρεώσεων.
Σημειώνεται πως ακόμη και σήμερα αναληφθείσες υποχρεώσεις από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης το 2010 δεν έχουν καταγραφεί, με αποτέλεσμα – όταν κοινοποιηθούν- να βαρύνουν την χρήση του 2011.
Ο κ. Σαχινίδης αναμένεται να περιγράψει σήμερα στη Βουλή τα κακώς κείμενα και να παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει το υπουργείο Οικονομικών από κοινού με το υπουργείο Εσωτερικών και τα άλλα υπουργεία για την έγκαιρη και πιο ολοκληρωμένη καταγραφή των στοιχείων.(ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: