Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

«Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ «Βρείτε 50 δισ. για το χρέος»

Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος του Eurogroup χτύπησε καµπανάκι για το ελληνικό χρέος και  ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην πώληση περιουσιακών στοιχείων του ∆ηµοσίου
Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011 Εντολή στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε πώληση δηµόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ.ευρώ έδωσε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, ενώ προηγουµένως ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχεδεσµευτεί ότι σχέδιο γιαιδιωτικοποιήσεις - µαµούθ θα προχωρήσει. «Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πουλήσει περιουσιακά στοιχε ία ύψους 50δισ.ευρώ, προκειµένου να µειωθεί το δηµόσιο χρέος.... της», δήλωσεευθέως ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε µαζί µε τον επίτροπο Ολι Ρεν µετά τη λήξη των εργασιών των υπουργών Οικονοµικών της ευρωζώνης. Ταυτοχρόνως, έκανε γνωστό ότι θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup στις 21 Μαρτίου, σεµια προσπάθεια επίτευξης «συνολικής λύσης».

Το ΘΕΜΑΤήσ ΕλλΑΔΑΣ και του ελληνικού χρέους καθώς και οι δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα βρέθηκαν στο επίκεντρο του χθεσινού Eurogroup. Για τα ευρήµατα της τρόικας στην Αθήνα ενηµέρωσαν τους υπουργούς Οικονοµικών των «17» ο Ολι Ρεν και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν- Κλοντ Τρισέ.

Ο πρώτοςανέφερε,σύµφωνα µε πληροφορίες,πως το πρόγραµµα του 2010 υλοποιήθηκε σχετικά καλά, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι για το 2011, ενώ τόνισε πως είναι κρίσιµο το µεσοπρόθεσµοπρόγραµµα που θα υποβληθεί τοεπόµενο διάστηµα. Εξέφρασε ακόµη την ανησυχία του για την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ ο κ. Τρισέ επισήµανε πως πρέπει να παρακολουθείται στενά και ηκατάσταση των τραπεζών.

Αµφότεροιέδωσαν ιδιαίτερηέµφαση στην υστέρηση των εσόδων και την ελλιπή καταπολέµηση της φοροδιαφυγής –θέµα που έθιξε και πλήθοςεκ των παρισταµένων υπουργών, όπως επίσης και το ζήτηµα των καθυστερήσεων στις διαρθρωτικ ές µεταρρυθµίσεις και της βιωσιµότητας του δηµόσιου χρέους.

Για Το... ΑΤΎΧΉΜΑ. «Είχαµε κι ένα µικρό ατύχηµα», είπε ο Ολι Ρεν αναφερόµενος στη «ρήξη» που σηµειώθηκε µεταξύ τρόικας καιελληνικής κυβέρνησης, εξαφορµής της στάσης που τήρησαν οι εκπρόσωποι της Κοµισιόν και του ∆ΝΤ.

Ο έλληνας υπουργός Οικονοµικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στην παρέµβασή του επισήµανε πως αυτό που συνέβη µε τη συνέντευξη Τύπου της τρόικας στην Αθήνα δεν ήταν ένα «ατύχηµα» – αλλά µια κακή συγκυρία και υπήρξαν αναφορές που δεν έπρεπε ναγίνουν.

Πάντως οκ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε στους υπουργούς Οικονοµικών πως«θα κάνουµεό,τι χρειαστεί και είναι λυπηρό που η Ν.∆. αρνήθηκε τον διάλογο για το µεσοπρόθεσµο σχέδιο λίγα λεπτά αφού παρέλαβετη σχετική επιστολή». Πρόσθεσε, ωστόσο, πως το σχέδιο για την εξασφάλιση 50 δισ. από εκποιήσεις καιιδιωτικοποιήσεις θα προχωρήσει, διότι είναι προς όφελος της ανάπτυξης και της µείωσης του χρέους, αλλά κακώς ειπώθηκε από την τρόικα.

Σηµειώνεται πως – κατά πληροφορίες – πολλοί υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το σχέδιο των 50 δισ., θεωρώντας ότι θα λειτουργήσει θετικά στις αγορές.

ή ΕΠΙΜΉΚύνσή. Οµως, όπως υπογράµµισε ο έλληνας υπουργός Οικονοµικών, δεν φτάνουν οι προ σπάθειες τηςελληνικής κυβέρνησης – και τοέργο της θα γίνει πιο δύσκολο εάν δενεγκριθείη επιµήκυνση του χρόνουαποπληρωµής του δανείου των 110 δισ.από το ∆ΝΤ και τους εταίρους, εάν δεν µειωθούντα επιτόκια αυτούτου δανείου κι αν δεν υπάρξει µεγαλύτερη ευελιξία στον προσωρινό µηχανισµό στήριξης (EFSF).

ΑΎΣΤΉΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ. Τα πράγµατα για τους υπουργούς Οικονοµικών της ευρωζώνης υπήρξαν αρκετά περίπλοκα χθες, καθώς η συµφωνία των ηγετών είναι πως η συνολική λύση θα περιέχει τις ρυθµίσεις για όλεςτις παραµέτρους – δηλαδή, και τους αυστηρότερους κανόνες δηµοσιονοµικήςπειθαρχίας, και τα αυστηρά stress tests για τις τράπεζες, και το Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας που απαιτεί η κ. Μέρκελ, και τη διεύρυνση του EFSF. Οµως, το θέµα του Συµφώνου Ανταγωνιστικότητας – στο οποίο έχει αντιδράσει µια σειρά χωρών – το διαπραγµατεύεταιαπευθείας µετους ηγέτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου Βαν Ρόµπαϊ, ο οποίοςέκανε χθες και σχετική δήλωση, επιβεβαιώνοντας τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής στις 11 Μαρτίου.

Ως εκ τούτου, κάθε συζήτηση των υπουργώνστο Eurogroup γιατα όρια του EFSFκαθίστανται άνευ αντικειµένου, όσο δενέχει προϋπάρξει συµφωνία για το Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Δεσµεύτηκε ότι θα προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις

ΖΗΤΟΥΝ ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ

EΝΤΑΣΉ των διαφωνιών στους κόλπους τη ευρωζώνης σηµατοδότησε η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup. Τον τόνο έδωσε ο γερµανός υπουργός οικονοµικών Βόλφγκανγκ Σόιµπλε, ο οποίος υποστήριξε πως δεν χρειάζεται καµιά ενίσχυση του προσωρινού µηχανισµού στήριξης, του EFSF, καθώς οι αγορές είναι ήρεµες και µια τέτοια κίνηση θα σήµαινε πως υπάρχουν δηµοσιονοµικά προβλήµατα σε χώρες-µέλη. αντιθέτως, είπε, πρέπει να υπάρξει ένα πακέτο µέτρων ενίσχυσης της δηµοσιονοµικής πειθαρχίας. Στο ίδιο πνεύµα, ο ολλανδός ντε Γιάγκερ υποστήριξε πως αυτό που απαιτείται είναι περισσότερη λιτότητα και περισσότερη ανταγωνιστικότητα.

Στον αντίποδα των «γερακιών» της λιτότητας κινήθηκαν οι κατ’ εξοχήν «ευρωπαϊστές». ο αρµόδιος επίτροπος για τα οικονοµικά ολι Ρεν όχι µόνον υποστήριξε την ενίσχυση των δανειακών δυνατοτήτων του EFSF, αλλά αποκάλυψε για πρώτη φορά πως η Κοµισιόν έχει την άποψη ότι θα πρέπει να εξεταστεί και ζήτηµα της µείωσης των επιτοκίων δανεισµού σε υπερχρεωµένες χώρες.(ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: