Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Πιερική Αναπτυξιακή: Αλλάζει σελίδα

basiko_1 

Πέμπτη13 Ιανουαρίου 2011
«Καλλικράτης» και Leader, επισπεύδουν τις αλλαγές προσώπων στο Διοικητικό Συμβούλιο Ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα έχει μπροστά της η Πιερική Αναπτυξιακή η οποία, μετά την υπογραφή σχετικής προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αποτελεί την Ομάδα Τοπική Δράσης για την υλοποίηση ενός ακόμη Leader, με συνολικό προϋπολογισμό 10,2 εκατομμυρίων ευρώ. Το νέο πρόγραμμα, βρίσκει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μεταβατικό στάδιο κάτι που έχει ως αποτέλεσμα (αφού αυτή αποτελεί τον βασικό μέτοχο της... Εταιρείας) να επηρεάζει και την Πιερική Αναπτυξιακή.
Χθες το μεσημέρι, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, σε μια ειδική συνεδρίαση με την παρουσία της αντιπεριφρειάρχη και των δημάρχων Κατερίνης και Δήμου Δίου-Ολύμπου, εξέτασε τρόπους για την ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή, ώστε να μην επηρεαστεί η σημαντική δουλειά που έχει να επιτελέσει η Εταιρεία το προσεχές διάστημα. Η θητεία του σημερινού διοικητικού συμβουλίου, λήγει 30 Ιουνίου του 2011, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Εταιρίας Γιώργος Παπαστεργίου, ο οποίος πρότεινε στο Συμβούλιο να επισπευτεί η διαδικασία αλλαγής των μελών του, ώστε να αντιπροσωπευθούν όσο το δυνατόν καλύτερα οι Καλλικρατικοί δήμοι, από τα νέα πρόσωπα που εξέλεξαν οι πολίτες στις εκλογές του Νοέμβρη.
basiko_2«Θεωρώ ότι είναι θέμα ηθικής να επισπεύσουμε τις διαδικασίες για την ανάδειξη νέου συμβουλίου της Πιερικής Αναπτυξιακής», ανέφερε σε δηλώσεις ο τ. νομάρχης Πιερίας, υπογραμμίζοντας πως το νέο συμβούλιο που θα προκύψει, θα πρέπει να εκφράσει την «Καλλικρατική τάση». Ο κ. Παπαστεργίου, σημείωσε ότι πρότεινε αντί να παραιτηθούν άμεσα τα μέλη του ΔΣ και να ορίσει διοίκηση το Πρωτοδικείο, να επισπευτεί η Γενική Συνέλευση και να εκλέξουν οι μέτοχοι νέο συμβούλιο.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η Πιερική Αναπτυξιακή θα έχει νέο διοικητικό συμβούλιο, το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου. «Αυτό θα βοηθήσει στην ομαλή μετάβαση και δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα ενόψει του Leader που ήδη είναι σε εξέλιξη», υποστήριξε ο πρόεδρος της Πιερικής Αναπτυξιακής Γιώργος Παπαστεργίου.
Ο πρόεδρος της Εταιρείας, αναφέρθηκε εκτενώς και στο πρόγραμμα Leader που «τρέχει» από την Πιερική Αναπτυξιακή, αυτήν την εποχή και θα εφαρμοστεί σε ορεινές, μειονεκτικές αλλά και πεδινές περιοχές. Επίσης, κατά την υλοποίηση των τοπικών προγραμμάτων Leader, οι σχετικές παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν σε Δημοτικά-Τοπικά Διαμερίσματα μέχρι 5.000 κατοίκους. Είναι επιτρεπτή επίσης η υλοποίηση παρεμβάσεων σε εκτός σχεδίου περιοχές Δημοτικών-Τοπικών Διαμερισμάτων με πληθυσμό από 5.000 έως και 10.000 κατοίκους.
Ένα ποσοστό της τάξεως του 15% των χρημάτων που θα διατεθούν μέσω του προγράμματος στην Πιερία, μπορεί να απορροφηθεί και από την τοπική Αυτοδιοίκηση ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, συμπληρώνοντας πως αυτός ήταν ένας επιπλέον λόγος, που ζήτησε στην πρώτη συνεδρίαση του έτους, να είναι παρόντες και οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι. «Συζητήσαμε με τους δημάρχους και τρόπους για το πώς θα πεισθούν οι επαγγελματίες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Αυτά τα χρήματα προορίζονται για προγράμματα που αφορούν τον τουρισμό (νέα καταλύματα, ξενώνες ή εστίαση) την συσκευασία και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, την ζαχαροπλαστική, καθώς και άλλα. Να σημειωθεί ότι ένα 15% του ποσού αυτού προορίζεται για συγκεκριμένα έργα που μπορεί να γίνουν από τους δήμους», κατέληξε ο πρόεδρος της Πιερικής Αναπτυξιακής.
«Σε αυτούς τους χαλεπούς οικονομικά καιρούς η απορρόφηση κονδυλίων αποτελεί βασική οικονομική πνοή», ανέφερε σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου, η οποία χαρακτήρισε  ενθαρρυντικό, το γεγονός ότι είναι εξασφαλισμένη η συμμετοχή της Πιερικής Αναπτυξιακής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. «Θεωρούμε ότι η Πιερική Αναπτυξιακή έχει συντελέσει ένα μεγάλο και ουσιαστικό έργο όλα αυτά τα χρόνια, ένα έργο που τιμά την Πιερία, αλλά και αυτούς που την υπηρετούν», συμπλήρωσε η κ. Μαυρίδου, η οποία διαβεβαίωσε ότι όποιο κι αν είναι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, η αντιπεριφέρεια Πιερίας, θα στηρίξει τη συνέχεια του θετικού και παραγωγικού έργου που έχει γίνει στην Πιερία τα τελευταία χρόνια, από την Πιερική Αναπτυξιακή.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κατερίνης και Διευθύνων Σύμβουλος της Πιερικής Αναπτυξιακής, αναφέρθηκε στους στόχους της Εταιρείας, χαρακτηρίζοντας ως το μεγαλύτερο επίτευγμά της, την ανάδειξη στελεχών.  «Το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι το πόσα λεφτά διαχειρίστηκε (η Αναπτυξιακή) που είναι πάρα πολλά. Υπάρχει μια οργάνωση, ένα στελεχιακό δυναμικό το οποίο είναι προσόντων μιας μεγάλης ιδιωτικής εταιρίας. Αυτός ήταν ο βασικός μας στόχος: Να δημιουργήσουμε στελέχη, γιατί συνήθως οι αναπτυξιακές, αναθέτανε δουλειές σε εξωτερικά γραφεία. Αντιθέτως, εμείς δημιουργήσαμε στελέχη που να μπορούν να κάνουν δουλειές των δήμων και ιδιωτών» είπε χαρακτηριστικά ο Σάββας Χιονίδης, υπογραμμίζοντας ότι η Πιερική Αναπτυξιακή ήταν πρωτοπόρος και σε άλλα πεδία, αφού είναι η πρώτη Αναπτυξιακή που ασχολήθηκε με τον ενεργειακό τομέα, «όχι τώρα που είναι της μόδας, αλλά πριν από αρκετά χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: