Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Αυστηρές ποινές σε όσους κλέβουν στην αντλία

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010
rovlias_venzines
Αυστηρές ποινές που θα φτάνουν μέχρι και την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας των πρατηρίων σε περίπτωση κλοπής στην αντλία , προβλέπει νομοθετική ρύθμιση του ...υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μετά τα εκτεταμένα κρούσματα απάτης από πολλά βενζινάδικα με πειραγμένες αντλίες. Ανακοινώθηκε επίσης η επιβολή τσουχτερών προστίμων. Την ίδια ώρα, η τιμή της βενζίνης έχει εκτιναχθεί στα ύψη γεγονός που οι πρατηριούχοι αποδίδουν στην αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Όπως είπε ο υφυπουργός Ντίνος Ρόβλιας το υπουργείο θα προχωρήσει σε ελέγχους των τιμών σε περιοχές όπως η Κρήτη και η Κεφαλονιά όπου η βενζίνη αγγίζει και το 1 ευρώ και 80 λεπτά ανα λίτρο. Παράνομες αντλίες
Αυστηρές ποινές προβλέπει νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Ανάπτυξης που ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Ντίνος Ρόβλιας και αφορά  την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλοπής καυσίμου μέσω ηλεκτρονικού συστήματος που τοποθετείται από τα πρατήρια στις αντλίες. Ο παράνομος μηχανισμός που κλέβει καύσιμο επηρεάζοντας τον μετρητή της αντλίας εντοπίστηκε σε 14 βενζινάδικα τον τελευταίο χρόνο.

Ο μηχανισμός κοστίζει μερικές χιλιάδες ευρώ αλλά αποφέρει υπέρογκα κέρδη, καθώς μπορεί να ρυθμιστεί να κλέβει 5% του καυσίμου χωρίς να γίνεται κατανοητό το τελικό αποτέλεσμα από τον πελάτη.

Έτσι ο καταναλωτής που πληρώνει για 40 λίτρα, βάζει 38.Με τιμή αμόλυβδης στο 1,60, το κέρδος είναι 3,20 ανά γέμισμα. Σε ένα μικρό πρατήριο που πουλάρι 2 εκατομμύρια λίτρα ετησίως, η κλοπή ισοδυναμεί με 100.000 λίτρα. Με μέση τιμή 1,40 το μαύρο χρήμα αγγίζει τα 140.000 ευρώ.

Με τροπολογία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης που θα κατατεθεί στη Βουλή, θεσπίζονται αυστηρότερα πρόστιμα. Εφόσον εντοπίσει παράνομος μηχανισμός οι αρχές θα προχωρούν σε:
  • σφράγισμα πρατηρίου και ενεργοποίηση διαδικασίας οριστικής αφαίρεσης άδειας
  • ποινικές κυρώσεις 5ετους φυλάκισης
  • χρηματικό πρόστιμο επί ετήσιου τζίρου διπλάσιο του ποσοστού κλοπής
Υπέρ των ελέγχων για τις ελλειμματικές παραδόσεις καυσίμων και την πάταξη οποιασδήποτε προσπάθειας εξαπάτησης των καταναλωτών τάχθηκε η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος με σημερινή ανακοίνωσή της.
«Η ανακοίνωση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για τη δίωξη ορισμένων βενζινοπωλών που εξαπατούσαν και έκλεβαν τους καταναλωτές μέσω ηλεκτρονικών μηχανισμών καταδολίευσης αντλιών υγρών καυσίμων, μας βρίσκει σύμφωνους και πραγματοποιήθηκε μετά από συνεχείς οχλήσεις της ΟΒΕ», αναφέρει η Ομοσπονδία, ενώ παράλληλα καταδικάζουν «αυτούς τους ελάχιστους που χρησιμοποιούν μεθόδους κλοπής των καταναλωτών και εξόντωσης των νομίμων συναδέλφων μας, δυσφημώντας ταυτόχρονα τον κλάδο».
Η ΟΒΕ υπογραμμίζει ότι ο πλήρης έλεγχος όλων αυτών των φαινόμενων, μαζί και της λαθρεμπορίας και του παρεμπορίου, είναι δυνατόν να γίνει μόνο με την εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων, από το διυλιστήριο μέχρι το πρατήριο, σε συνδυασμό με μέτρα ηλεκτρονικού ελέγχου διακίνησης των φορτίων, καθώς και με τη λειτουργία του αδρανούντος συστήματος "Ποσειδών" για τον έλεγχο του ναυτιλιακού καυσίμου.

Στα ύψη η τιμή της βενζίνης

Την ίδια ώρα στα ύψη έχει εκτιναχθεί η τιμή της. Σε σχέση με πέρυσι τον Δεκέμβριο η λιανική τιμή της αμόλυβδης έχει αυξηθεί κατά 50% (πέρυσι στο τέλος του έτους διαμορφωνόταν στο 1,07 ευρώ) με βασικότερη αιτία τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στους φόρους (ΦΠΑ και ΕΦΚ) οι οποίοι αντιστοιχούν πλέον σε 1 ευρώ ανά λίτρο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Ρόβλιας η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα της Ευρώπης στις τιμές υγρών καυσίμων συνυπολογιζομένου του φόρου. Εάν αφαιρεθεί ο φόρος , τότε η Ελλάδα βρίσκεται στην ένατη θέση. Επίσης, με βάση τα ίδια στοιχεία, στην περιφέρεια της Κρήτης διαπιστώνονται οι υψηλότερες τιμές αμόλυβδης βενζίνης και συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή ανέρχεται σε 1,8 ευρώ ανά λίτρο όταν στην Αττική είναι 1,697 ευρώ ανά λίτρο και η ελάχιστη στα 1,597 όταν στην Αττική ανέρχεται στα 1,498 ευρώ ανά λίτρο.
Από την άλλη πλευρά οι βενζινοπώλες, εκτιμούν ότι η τελευταία άνοδος στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη του δολαρίου έναντι του ευρώ, θα εκτοξεύσει την αμόλυβδη σε πολλές περιοχές της χώρας (Κρήτη, Κεφαλονιά κ.α.) κοντά στα 2 ευρώ.
Το Υπουργείο προετοιμάζει παρεμβάσεις για τον έλεγχο των τιμών ειδικά σε περιοχές όπως η Κρήτη και η Κεφαλονιά.

Αντιδράσεις

Ευθύνες στην πολιτική της κυβέρνησης απέδωσε ο υπεύθυνος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της ΝΔ.
«Οι εμμονές της κυβέρνησης στην υπερφορολόγηση της ενέργειας, οι αλλεπάλληλες αυξήσεις του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, εκτόξευσαν τις τιμές στα καύσιμα και έθεσαν την Ελλάδα μεταξύ των πρωταθλητών της ακρίβειας στην ΕΕ, την ώρα που ένα χρόνο πριν, βρισκόμασταν στην ένατη θέση. Η μάχη για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας στα καύσιμα δεν είναι φυσικά εύκολη, όπως θεωρούσε το ΠΑΣΟΚ μέχρι τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Οι καθυστερήσεις, όμως, οι ερασιτεχνισμοί και οι ανεπαρκείς έλεγχοι της κυβέρνησης την κάνουν δυσκολότερη, με δυσμενείς επιπτώσεις για τους καταναλωτές», Μιχάλης Γιαννάκης.
«Αυτοί που ληστεύουν όλο και πιο προκλητικά και ξεδιάντροπα το λαό στα καύσιμα είναι η κυβέρνηση και τα μονοπώλια που ελέγχουν την εισαγωγή και τη διύλιση του πετρελαίου με τους υπέρογκους φόρους και τα τεράστια υπερκέρδη. Η ανάγκη του λαού για φθηνά καύσιμα σημαίνει δραστική μείωση της φορολογίας και πάλη για πολιτικές εξελίξεις που θα κάνουν δυνατή τη δημιουργία ενιαίου αποκλειστικά δημόσιου φορέα ενέργειας», σχολίασε το ΚΚΕ.
«Η Ελλάδα έχει σήμερα την ακριβότερη τιμή στα καύσιμα στην ΕΕ, με τις τιμές να τραβούν όπως παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες την ανιούσα. Το πρόβλημα αποκτά δραματικές διαστάσεις, τόσο για τους καταναλωτές των φτωχότερων κοινωνικών ομάδων όσο και για την οικονομία. Το πρόβλημα αυτό ασφαλώς αφορά τις διεθνείς τιμές αργού σε ένα διεθνές κερδοσκοπικό περιβάλλον, υπάρχουν όμως και σημαντικότατες εσωτερικές αιτίες για τις οποίες ευθύνονται οι κυβερνήσεις και οι ισχυροί όμιλοι του κλάδου», τόνισε ο Συνασπσιμός.
Η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η μόνη λύση είναι η εδώ και τώρα μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και η πάταξη της κερδοσκοπίας με συστηματικούς ελέγχους».
Επίθεση στην κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό για την τιμή της βενζίνης εξαπέλυσε η Δημοκρατική Συμμαχία.
«Η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη στην τιμή της αμόλυβδης και οι μετακινήσεις των Ελλήνων πολιτών μέσα στις γιορτές κοστίζουν περισσότερο από ότι στον οποιονδήποτε άλλο Ευρωπαίο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γ. Οικονόμου, ενώ σημείωσε ότι οι φορείς της αγοράς καυσίμων αλληλοκατηγορούνται για αισχροκέρδεια και κλοπή των καταναλωτών, κάτω από τη μύτη των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών.
ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ – ΝΕΤ 105,8 – ΑΠΕ?ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: