Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Πεθαίνοντας (ανασφάλιστος) στο υπουργείο Εργασίας Σάλο έχει προκαλέσει ο θάνατος του 44χρονου Αιγύπτιου, πατέρα τεσσάρων παιδιών, σε εργατικό ατύχημα που αφήνει έκθετη την κυβέρνηση

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010
Βαριές ευθύνες στο υπουργείο Εργασίας καταλογίζουν τα συνδικάτα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τον θάνατο ανασφάλιστου αιγύπτιου εργάτη, πατέρα τεσσάρων παιδιών, που καθάριζε τα τζάμια σε κτίριο του υπουργείου Εργασίας, αλλά και για την απόκρυψη του γεγονότος.
Το εργατικό ατύχημα έγινε την Κυριακή 19 του μηνός και αποκαλύφθηκε μόλις χθες. Συγκεκριμένα, ο 44χρονος Αιγύπτιος Ασίζ Εμάντ έχασε τη ζωή του πέφτοντας από..
τον τρίτο όροφο, ενώ καθάριζε τα τζάμια της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων που στεγάζεται σε κτίριο της οδού Κοραή. Από την έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας προέκυψε ότι η εταιρεία που είχε αναλάβει τη συγκεκριμένη εργασία δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, ενώ ταυτοχρόνως παραβίαζε την εργατική νομοθεσία, αφού δεν είχε δηλώσει την απασχόληση του άτυχου εργάτη (αδήλωτη εργασία).

Από τον έλεγχο που έγινε μετά το δραματικό γεγονός διαπιστώθηκαν σοβαρές παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Τα όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που διερεύνησαν το εργατικό ατύχημα διεπίστωσαν σοβαρές ευθύνες της εταιρείας καθαρισμού που είχε συνάψει τη σύμβαση με τη Γενική Γραμματεία. Ειδικότερα, αποδείχθηκε ότι ο άτυχος εργαζόμενος είχε αδήλωτη σχέση εργασίας και εργαζόταν παράνομα Κυριακή, ενώ δεν είχε τηρηθεί κανένα από τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπει ο νόμος για την εργασία σε ύψος. Η εταιρεία, σύμφωνα πάντα με τους επιθεωρητές, προσπάθησε να παρουσιάσει τον εργαζόμενο ως υπεργολάβο επικαλούμενη προφορική συμφωνία, χωρίς όμως να μπορεί να παρουσιάσει συμφωνητικό ανάθεσης έργου. Με εντολή του ειδικού γραμματέα του ΣΕΠΕ τα τμήματα της Κοινωνικής Επιθεώρησης Αθηνών και Αγίας Παρασκευής συνεχίζουν τον έλεγχο της υπόθεσης, η οποία εντός των επόμενων ημερών θα παραπεμφθεί στον εισαγγελέα, ενώ θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις. Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβληθεί στην εταιρεία, εκτός των άλλων κυρώσεων, αποκλεισμός τριών ετών από δημόσιους διαγωνισμούς, όπως προβλέπεται από το άρθρο 68 του Ν. 3866/2010.

Οργή από αντιπολίτευση
« Δεν είναι δυνατόν ο θεματοφύλακας των κανόνων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένωννα αμελεί τόσο εγκληματικά τον έλεγχο στις ίδιες τις εγκαταστάσεις του » τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ. Οπως δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα Εργασίας της ΝΔ κ. Βρούτσης , «το εργατικό ατύχημα της 19ης Δεκεμβρίου, στο επί της οδού Κοραή κτίριο του υπουργείου Εργασίας, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο ενός αλλοδαπού εργαζομένου, πατέρα τεσσάρων παιδιών, συγκλονίζει και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Σοκάρουνόμωςακόμη περισσότεροοι συνθήκες υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο άτυχος εργαζόμενος σε εταιρεία καθαρισμού . Επεσε από τον 3ο όροφο των γραφείων του υπουργείου Εργασίας, ενώ καθάριζε τα τζάμια, ημέρα Κυριακή, εκτός του νόμιμου ωραρίου, που σύμφωνα με τη σύμβαση πρέπει να γίνεται τις καθημερινές 04.00-
09.00 μ.μ. Δεν υπήρχαν τα προβλεπόμενα μέσα προστασίας για τις ανάλογες εργασίες και ήταν ανασφάλιστος. Οι ευθύνες της εργοδότριας εταιρείας καθαρισμού είναι μεγάλες και πρέπει να αποδοθούν άμεσα, αυστηρά και παραδειγματικά. Οι ευθύνες όμως και του υπουργείου Εργασίας είναι, επίσης, μεγάλες. Δεν είναι δυνατόν ο θεματοφύλακας των κανόνων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων να αμελεί τόσο εγκληματικά τον έλεγχο στις ίδιες τις εγκαταστάσεις του. Δεν είναι δυνατόν να παραβιάζεται τόσο εξόφθαλμα η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας μπροστά στα μάτια της ίδιας της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Εργασίας».

« Είναι χίλιες φορές πιο εξωφρενικό και απαράδεκτο το υπουργείο Εργασίας να αποκρύπτει επί 9 ολόκληρες ημέρες θανατηφόρο ατύχημα που έγινε σε δικούς του χώρους» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Οπως δήλωσε ο υπεύθυνος Εργατικής Πολιτικής κ. Δ. Στρατούλης , «είναι απαράδεκτο και κυριολεκτικά απίστευτο στο ίδιο το υπουργείο Εργασίας να διενεργείται δολοφονικό δουλεμπόριο με θύμα αυτή τη φορά μετανάστη εργάτη που σκοτώθηκε καθαρίζοντας μέσω παράνομης εργολαβίας τα τζάμια κτιρίου του στην οδό Κοραή 4».

Την αξιοπιστία της δέσμευσης του υπουργείου Εργασίας να προστατεύει τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα όταν «αποτυγχάνει να ελέγξει τι συμβαίνει ακόμη και στα ίδια του τα κτίρια» αμφισβητεί η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της: «Στην Ελλάδα το σύστημα τελικώςδεν λειτουργεί. Αυτό δείχνει η τραγική υπόθεση ενός ακόμη θανάτου ανασφάλιστου αιγύπτιου οικονομικού μετανάστη, του Ασίζ Εμάντ, ο οποίος εργαζόταν σε συνεργείο καθαρισμού κτιρίου του υπουργείου Εργασίας. Το επιβεβαιώνει με εξοργιστικό τρόπο η προκλητική στάση της ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου Εργασίας, με τη μη έκδοση έστω και μιας τυπικής ανακοίνωσης δέκα ημέρες μετά το συμβάν ».

Για τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τα εργατικά ατυχήματα κάνει λόγο το ΠΑΜΕ.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του: «Μέρα τη μέρα αθροίζονται ολοένα περισσότερα ονόματα εργατών στη λίστα των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων. Είναι ενδεικτικό ότι η ίδια η κυβέρνηση καταστρατηγεί τα πάντα, δίνει “γην και ύδωρ” στο μεγάλο κεφάλαιο αλλά και σε εργολάβους που δεν τηρούν ωράρια, συμβάσεις, μέτρα ασφαλείας. Τα τέσσερα μικρά παιδιά του άτυχου εργάτη που έμειναν ορφανά τούς αφήνουν αδιάφορους. Ο μετανάστης και όλοι οι εργάτες είναι για την πλουτοκρατία φθηνό αναλώσιμο υλικό».
Απολογητική εκ των υστέρων η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας
«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, θέλοντας να εκφράσει και εμπράκτως τα συλλυπητήρια και τη θλίψη της για τον θάνατο του 44 ετών Αιγύπτιου Ασίζ Εμάντ, έχει εντείνει τις προσπάθειές της προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να αποσαφηνιστούν όλες οι πτυχές της υποθέσεως που οδήγησαν στο τραγικό συμβάν. Υπηρεσιακοί παράγοντες από το ΚΕΠΕΚ Αθηνών και Κρήτης, έχοντας λάβει αυστηρή εντολή από τον ειδικό γραμματέα Μιχάλη Χάλαρη για πλήρη διαλεύκανση των αιτιών του εργατικού ατυχήματος, επελήφθησαν την ίδια ημέρα της υποθέσεως και μετέβησαν στον τόπο του συμβάντος για να πραγματοποιήσουν έλεγχο. Οπως προκύπτει από τα ως σήμερα ευρεθέντα στοιχεία, από τα δελτία ελέγχου και τις επισήμως καταγραφείσες δηλώσεις των εκπροσώπων της εταιρείας, σημειώνονται παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Ειδικότερα για τον άτυχο εργαζόμενο, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, υπήρχε αδήλωτη σχέση εξηρτημένης εργασίας με την εταιρεία, παρά το εγχείρημα να παρουσιαστεί ως υπεργολάβος».http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: