Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος… αδιεξόδου!Γνωστά τα προβλήματα στον ΣΑΔΑΠ εδώ και 2 χρόνια τουλάχιστον

Exofyllo 1204 Politeia  

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010
Μόνο έκπληξη δεν έχουν προκαλέσει, σε όσους παρακολουθούσαν την πορεία των οικονομικών του ΣΑΔΑΠ, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Σύνδεσμος, που ως αποτέλεσμα είχαν, οι εργαζόμενοι του να μείνουν απλήρωτοι (όπως αναφέρεται και σε σχετικές ανακοινώσεις) κατά τις ημέρες των εορτών.
Ήδη από τον Οκτώβρη του ...2009 (ένα χρόνο πριν), ήταν γνωστά τα προβλήματα, αφού οι δήμοι που συγκροτούν τον ΣΑΔΑΠ ή συνεργάζονται μ’ αυτόν, δεν ήταν συνεπείς ως προς τις οφειλές τους, με εξαίρεση ίσως το Δήμο Λιτοχώρου.
Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λιτοχώρου τον Οκτώβρη του 2009, όταν η αντιπολίτευση έφερε το θέμα προς συζήτηση, ο δήμαρχος Λιτοχώρου αναφέρθηκε στα ποσά που χρωστούν οι «πελάτες» του ΣΑΔΑΠ στον Σύνδεσμο. Τότε η οφειλή του Δήμου Αν. Ολύμπου ήταν 250 χιλιάδες ευρώ, του Δήμου Δίου 80 χιλιάδες και του Δήμου Παραλίας 70 χιλιάδες.
Στη συζήτηση μάλιστα, είχε κάνει παρέμβαση και ο πρόεδρος του ΣΑΔΑΠ και δημοτικός σύμβουλος Λιτοχώρου κ. Γκρίνιας, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει ο ίδιος για να εισπραχθούν οι οφειλές των δήμων. «Οι δήμαρχοι μας παραπέμπουν από τον Άννα στον Καϊάφα και δεν μας δέχονται», είχε πει τότε ο πρόεδρος του συνδέσμου, συμπληρώνοντας πως όσες φορές προσπάθησε να επικοινωνήσει με κάποιους από τους τρεις δημάρχους, δεν κατέστη δυνατό.
Έτσι, μάλλον λογική ήταν η εξέλιξη, αφού η γενικότερη επιδείνωση των οικονομικών της τοπικής αυτοδιοίκησης, λόγω και της ασυνέπειας του κράτους προς αυτήν, οδήγησε τα πράγματα στο σημερινό σημείο, με θύματα εργαζόμενους οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Με ανακοίνωση του η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ ζητά να σταματήσει «το παιγνίδι που παίζουν στις πλάτες των εργαζομένων οι απερχόμενοι Δήμαρχοι των πρώην Καποδιστριακών Δήμων Λιτοχώρου, Αν. Ολύμπου και Δίου που νίπτουν τας χείρας τους και δείχνουν το ανάλγητο αντεργατικό τους πρόσωπο απέναντι στους εργαζόμενους». Η ανακοίνωση της Ν.Ε. ΚΚΕ Πιερίας, ήρθε να προστεθεί σε εκείνη του ΠΑΜΕ η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Δήμου Δίου.
Σε προχθεσινή του επιστολή η Γραμματεία του ΠΑΜΕ κάνει λόγο για «εγκληματική αδιαφορία των δημάρχων Δίου και Ανατολικού  Ολύμπου  αλλά και του Λιτοχώρου», που είχε ως αποτέλεσμα να την οικονομική ασφυξία του Συνδέσμου και τελικά τη μη καταβολή δεδουλευμένω δύο μηνών τουλάχιστον στους εργαζομένους τους.
Η ανακοίνωση της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Δήμου Δίου, ο οποίος σε απάντησή του, αφού διευκρινίζει ότι δεν είναι μέλος του ΣΑΔΑΠ, (μέλη είναι οι Δήμοι Λιτοχώρου, Αν. Ολύμπου και Παραλίας), σημειώνοντας με νόημα ότι οι συγκεκριμένοι δήμοι είναι και οι υπεύθυνοι για την μισθοδοσία των εργαζομένων.
Ο Δήμος Δίου, στην ανακοίνωσή του, αρνείται ότι οφείλει πλέον χρήματα στο Σύνδεσμο, υποστηρίζοντας πως η μεταφορά των απορριμμάτων του Δήμου Δίου στο ΧΥΤΑ Λιτοχώρου γίνεται με απορριμματοφόρα του Δήμου, ενώ ο Δήμος Δίου έχει καταθέσει όλο το ποσό το οποίο όφειλε πριν μια εβδομάδα και το οποίο ανέρχεται σε 11.518,32 ευρώ. Η μόνη εκκρεμότητα με το ΣΑΔΑΠ, σημειώνει ο Δήμος Δίου,  είναι η Ανακύκλωση, την οποία και διέκοψε προ εξαμήνου, γιατί το κόστος, όπως υποστηρίζει ήταν υπερβολικό και κατά την άποψή του, δεν τηρούντο οι όροι συγκέντρωσης των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.
Η ανακοίνωση καταλήγει σημειώνοντας ότι  ο δήμος κατανοεί τα προβλήματα των εργαζομένων, (καταθέτοντας έγκαιρα την επιταγή εξόφλησης για το 2010) και επιπλέον παρά τις οικονομικές δυσκολίες, θα αποδώσει εντός των ημερών και ένα επί πλέον ποσό το οποίο θα προέρχεται από την αντιμισθία των αιρετών του, οι οποίοι δέχτηκαν ευχαρίστως να συμβάλουν στην επίλυση του οικονομικού προβλήματος του ΣΑΔΑΠ για τη μη καταβολή του μισθού και του δώρου των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: