Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Λύκαινα παρασύρθηκε και σκοτώθηκε από όχημα

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010
Μια ακόμη λύκαινα έπεσε θύμα τροχαίου στον οδικό άξονα Αμυνταίου - Φλώρινας, στη διάβαση Κλειδίου. Πρόκειται για μια νεαρή θηλυκή λύκαινα 2,5 ετών, που βρήκε ακαριαίο θάνατο το πρωί της 26ης Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Οργάνωση «Αρκτούρος», πρόκειται για το 8ο περιστατικό νεκρού...
λύκου κατά το 2010, εξαιτίας ανθρωπογενούς αιτίας (4 τροχαία, 4 διαπιστωμένοι φόνοι). Η ομάδα άμεσης επέμβασης του «Αρκτούρου» ειδοποιήθηκε από διερχόμενους οδηγούς και έσπευσε στο σημείο, όπου το άτυχο ζώο αιμορραγούσε και κατέληξε αμέσως μετά.

Σε χρονικό διάστημα δύο ημερών σημειώθηκαν ισάριθμα τροχαία ατυχήματα με θύματα μικρό αρκουδάκι και νεαρή λύκαινα, στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

«Τα περιστατικά αυτά επιβάλλουν την άμεση ολοκλήρωση όλων των τεχνικών έργων σε οδικούς άξονες και σε σημεία όπου αποδεδειγμένα αποτελούν διαβάσεις πανίδας με στόχο την εξασφάλιση της οδικής ασφάλειας αλλά και την προστασία της πανίδας από τροχαία ατυχήματα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του «Αρκτούρου».

Ο λύκος αποτελεί προστατευόμενο είδος σε όλη την Ευρώπη από τη νομοθεσία, με τη Σύμβαση της Βέρνης και την Οδηγία 92/43 της ΕΕ, καθώς κινδυνεύει με εξαφάνιση. Στην Ελλάδα, έπαψε να θεωρείται επιζήμιο είδος από το 1991 και χαρακτηρίζεται επίσημα «τρωτό».(ΝΟΟΖ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: