Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ W.C.

http://www.viometale.gr/en/images/bath/wc.jpg 

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010 
Σ . Β . Ο ΑΦΕΛΗΣ
Είναι αλήθεια ότι συμπεραίνει κανείς τον βαθμό πολιτισμού και παιδείας παρατηρώντας την καθαριότητα και νοικοκυροσύνη που ...επικρατεί σε οιονδήποτε χώρο. Είτε αυτός είναι σπίτι, είτε κοινόχρηστος χώρος είτε Χώρα …
 Η ξενάγηση επισκεπτών συγγενών από τον Καναδά πρόσφατα οδήγησε την παρέα και στα Δημόσια  W.C.  του Αρχαίου Δίου. Αυτά που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Προβλημάτισε η διάταξη του χώρου «ανακούφισης» και ο τρόπος λειτουργίας του. Προφανέστατα η κατασκευή προσέφερε αυτόματο καθάρισμα  με τρεχούμενο νερό και ταυτοχρόνως  απομάκρυνση δυσάρεστων οσμών.
 Μοιραία η σύγχρονη Ελλάδα μπήκε κάτω από τον φακό της εξέτασης. Οι Έλληνες μετανάστες, ειδικά οι επί μακρόν, είναι από τους αυστηρότερους και δηκτικότερους κριτές αναφερόμενοι συνήθως στο τρίτο πρόσωπο για τους ντόπιους. «Εσείς εδώ…» , «οι πολιτικοί σας …» ασχέτως εάν ενίοτε έρχονται να τους ψηφίσουν και οι ίδιοι .
 «Αυτοί εκεί…» κατά δήλωσή τους, χαίρονται να χρησιμοποιούν Δημόσιες τουαλέτες διότι ο πολιτισμός τους επιβάλλει την συνεχή παρουσία και καθαρισμό των χώρων υγιεινής από μονίμους υπαλλήλους.
«Ενώ εδώ στην Ελλάδα…» . Όλοι λίγο πολύ έχουν να διηγηθούν αρκετές περιπτώσεις απαράδεκτων χώρων υγιεινής είτε στο Εθνικό οδικό δίκτυο, είτε σε σταθμούς τρένων και λεωφορείων είτε σε κέντρα διασκέδασης και λοιπούς δημόσιους χώρους.
 Ανακουφισμένοι από τον εντοπισμό των προβλημάτων που ταλανίζουν τους χώρους «ανακούφισης» περάσαμε από το ‘η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά’ και καταλήξαμε στο Ελληνικότατο ‘Δε μας χέ… ρε Νταλάρα’. Τυχαίο;;; Δεν νομίζω…(ΤΟΠΙΚΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: