Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Η διοίκηση του ΨΝΠΟ στον ξενώνα «Πολύμνια» - Ενημέρωση σε θέματα λειτουργίας της δομής

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010
Τον ξενώνα «Πολύμνια» επισκέφθηκαν ο διοικητής του ΨΝΠΟ κ. Μ.Κοσμαδάκης και ο Υποδιοικητής κ. Δ. Τζήκας για ενημέρωσή τους σε θέματα που αφορούν τον ξενώνα.
Εκεί τους υποδέχθηκαν η.... προϊσταμένη κ. Χ.Τσανοσίδου με το προσωπικό της δομής αλλά και τους ενοίκους.
Κατά την επίσκεψη της Διοίκησης στους χώρους του Ξενώνα, τους έγινε ενημέρωση επί τόπου, των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ξενώνας αλλά και των ελλείψεων που έχει, είχε δε την ευκαιρία η διοίκηση να συζητήσουν προσωπικά θέματα με τους ενοίκους της δομής.
Η προϊσταμένη αναφέρθηκε στο βάψιμο που χρειάζεται ο ξενώνας και πρότεινε να τον βάψουν οι ένοικοι της δομής στα πλαίσια της εργοθεραπείας και με χρήματα του κοινού ταμείου στο οποίο συνεισφέρουν όλοι οι ένοικοι, ένα μικρό μέρος από τη σύνταξή τους για διάφορα λειτουργικά έξοδα καθώς και για την ψυχαγωγία τους (εκδρομές, γιορτές, εξόδους κ.α.).
Στη συνέχεια και ύστερα από τη συμμετοχή  και της Τομεάρχισσας κ. Ε.Τσιρογιάννη, η Διοίκηση του ΨΝΠΟ αναφέρθηκε στις προμήθειες τροφίμων και άλλων προϊόντων και πώς μπορούν να μειωθούν οι δαπάνες αυτές, περιορίζοντας όπου κι αν υπάρχουν σπατάλες, δόθηκε δε ιδιαίτερη έμφαση στη χορήγηση των φαρμάκων και πως πραγματικά μπορεί να περιοριστεί η σπατάλη που είναι μεγάλη.
Τέλος, ο διοικητής και ο υποδιοικητής συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Πολυκλαδικής Θεραπευτικής Ομάδας βοηθώντας έτσι στην εύρεση λύσεων σε προβλήματα που αφορούν τη δομή, με άμεση εντολή στους υπεύθυνους.
Παίρνοντας το λόγο ο Υποδιοικητής κ. Τζήκας είπε: Στόχος μας είναι η βελτίωση των συνθηκών των ενοίκων. Ερχόμαστε με τις καλύτερες διαθέσεις και ζητάμε τη συνεργασία σας για εύρεση λύσεων σε κάθε πρόβλημα που θα προκύπτει. Θέλω, συνέχισε ο κ. Τζήκας, να βοηθάει ο καθένας όπου μπορεί κι ας μην είναι στις υποχρεώσεις του βάσει του αντικειμένου της υπηρεσίας έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει καλύτερα η κάθε δομή. Να υπάρχει δηλαδή ευελιξία.
Ο ξενώνας «Πολύμνια» αποτελεί έναν χώρο προστατευμένης στέγασης που δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα που παλαιότερα νοσηλευόταν στην Πέτρα, να ζουν σήμερα στην Ολυμπιακή Ακτή (Κατερινόσκαλα) της Πιερίας, κοντά στους συγγενείς τους και τα άλλα μέλη της τοπικής κοινωνίας. Τα άτομα αυτά επιβλέπονται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας και διευκολύνονται να λειτουργήσουν στην κοινότητα όσο γίνεται περισσότερο αποτελεσματικά και ανεξάρτητα.
Ο ξενώνας «Πολύμνια» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου αποτελεί εξωνοσοκομειακή μονάδα Ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης μακράς διάρκειας, παραμονής υψηλού/μέσου βαθμού υποστήριξης.
Φιλοξενεί ενήλικα άτομα με ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα για διαβίωση, θεραπεία και υποστήριξη με σκοπό τη διασφάλιση της παραμονής τους στην κοινότητα, την επίτευξη ικανοποιητικού βαθμού ανεξάρτητης διαβίωσης τους στην κοινότητα, καθώς και τη συνέχιση των κοινωνικών τους σχέσεων και την εμπλοκή τους στις δράσεις της τοπικής κοινότητας. Λειτουργικά εντάσσεται στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Κατερίνης.
Έχει όμως έντονα προβλήματα που χρονίζουν καθώς το κτίριο είναι παλιό, και απαιτείται ριζική ανακαίνιση των χώρων και υπάρχει πρόβλημα πυρασφάλειας.
Για το θέμα αυτό η διοίκηση ενεργοποιεί την επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας που συγκροτείται τις αμέσως επόμενες ημέρες.(ΤΟΠΙΚΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: