Κατερίνη: Χωρίς παράνομες διαφημιστικές πινακίδες


diafimistikes_pinakides
Τηναπομάκρυνση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, κατά μήκος των εθνικών και άλλων δρόμων εντός των ορίων της ...πόλης, συνεχίζουν ειδικά συνεργεία του δήμου Κατερίνης. Στόχος της επιχείρησης είναι η αποκατάσταση της αισθητικής του πολεοδομικού περιβάλλοντος, αλλά πρωτίστως η ασφάλεια του πολίτη, καθώς οι πινακίδες συνιστούν κίνδυνο πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.
Σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου Κατερίνης (Τμήμα Εσόδων) από τις 13 Απριλίου μέχρι σήμερα έχει γίνει η αποξήλωση 188 παράνομων διαφημιστικών πινακίδων σε κοινόχρηστους χώρους, καθώς και  αφισών και banners, που είχαν επίσης τοποθετηθεί παράνομα.
Για την τοποθέτηση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων έχουν ήδη-σύμφωνα με τις πράξεις αυτοψίας της Δημοτικής Αστυνομίας-επιβληθεί τσουχτερά πρόστιμα στις εταιρείες που τις διαχειρίζονταν, ενώ εκτιμάται ότι ως το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η απομάκρυνση όλων των πινακίδων.

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Ο διαφημιστικές και άλλες πινακίδες πρέπει να τοποθετούνται σε σημεία που δεν εμποδίζουν την κυκλοφορία οχημάτων και πεζών και δεν αποσπούν την προσοχή των οδηγών και κατόπιν σχετικής άδειας, για την περιοχή μας, από τη ΔΕΣΕ ή τους δήμους.
Στις εθνικές οδούς όπου τα αυτοκίνητα αναπτύσσουν μεγαλύτερες ταχύτητες έχει μεγάλη σημασία τα σημεία πού στήνονται οι πινακίδες. Χωρίς άδεια μπορεί να τοποθετηθούν σε απόσταση 150 μέτρων από την άκρη του δρόμου, αλλά σπανίως επιλέγεται από τους διαφημιζόμενους και συνήθως αυτές στήνονται παράνομα κοντά ή δίπλα ακριβώς στο δρόμο, ενώ θα μπορούσαν ορισμένοι να το κάνουν νόμιμα, ζητώντας άδεια από τη ΔΕΣΕ, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθούν και κοντά σε δρόμους. Για τις εθνικές οδούς δεν υπάρχει κάποιο μίσθωμα.
Εντός των περιοχών σχεδίων πόλης οι πινακίδες χωρίς άδεια μπορούν να τοποθετούνται σε απόσταση 70 μέτρων από την άκρη του δρόμου, αλλά πρακτικά αυτό δε συμβαίνει, αφού οι περιοχές είναι πυκνοκατοικημένες και δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι.
Ο Δήμος Κατερίνης διαθέτει σε όσους θέλουν να διαφημιστούν ειδικούς χώρους με το ανάλογο μίσθωμα. Όλες οι άλλες πινακίδες θεωρούνται παράνομες.(ΠΟΛΙΤΕΙΑ)