Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Καμία απολύτως ειδική μεταχείριση για τις πληγείσες επιχειρήσεις από τα Τέμπη

Koukos33Ό,τι ρυθμίσεις ισχύουν για όλους ισχύουν και για τους επιχειρηματίες της Πιερίας που επλήγησαν σοβαρά από το εξάμηνο κλείσιμο της εθνικής οδού στο ύψος της κοιλάδας των Τεμπών. Την... επιβεβαίωση ότι καμία ειδική ρύθμιση δεν προβλέπει η κυβέρνηση για διευκόλυνση των ζημιωθέντων, έλαβε ο βουλευτής Πιερίας Κώστας Κουκοδήμος, εκτός από τη Λούκα Κατσέλη και από τον υπουργό Οικονομικών και τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Σε επίπεδο κατανόησης και συμπάθειας παραμένει η στήριξη της κυβέρνησης στις επιχειρήσεις του νομού που είδαν τον τζίρο τους να πέφτει κατακόρυφα από τον πολύμηνο οδικό αποκλεισμό τους μετά τις κατολισθήσεις του περασμένου Δεκέμβρη στα Τέμπη.
Οι αρμόδιοι υπουργοί, στους οποίους παρέπεμψε τους Πιεριείς η (με δημόσιες και ιδιωτικές δηλώσεις) συμπάσχουσα μαζί τους ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, τους παραπέμπουν με τη σειρά τους στο ισχύον ανά την επικράτεια της χώρας νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τις ρυθμίσεις οφειλών στο Δημόσιο και τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς.

Διευκολύνσεις με δόσεις
Μετά την υπουργό Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Λούκα Κατσέλη που, απαντώντας στο βουλευτή, απαρίθμησε τα καλά του ΤΕΜΠΜΕ, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου παραθέτει τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος 2648/98 (ΦΕΚ 238Α) στους οικονομικά αδύναμους οφειλέτες του Δημοσίου, να ζητήσουν με αίτησή τους προς την αρμόδια ΔΟΥ διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Για όσους μάλιστα είναι τελείως ανενημέρωτοι, τους πληροφορεί ότι σχετική αίτηση υποβάλλεται στην αρμόδια ΔΟΥ όπου είναι βεβαιωμένες οι οφειλές.
Επιπλέον, σημειώνει ο υπουργός, υπάρχουν και οι διατάξεις του άρθρου 66 του Ν.3842/2010 (ΦΕΚ 58Α’ /23.4.2010), ΠΟΛ 1047, με τις οποίες παρέχεται η δυνατότητα στους οφειλέτες βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών, μέχρι 31.12.2009, να τα εξοφλήσουν εφάπαξ με απαλλαγή ποσοστού 80% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που τα επιβαρύνουν, ενώ, στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής τουλάχιστον του 50% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών, παρέχεται απαλλαγή ποσοστού 60% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν, με την προϋπόθεση η υποβολή αίτησης και η ταυτόχρονη καταβολή να γίνει έως τις 30 Ιουνίου.
Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, από την πλευρά του, παραθέτει επίσης τις διευκολύνσεις που παρέχονται στους οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών όλης της χώρας με το άρθρο 19 του ν.3833/2010 (ΦΕΚ 40 Α/ 15-3-2010), δηλαδή την ευχέρεια εξόφλησης σε 36 μηνιαίες δόσεις (όχι μικρότερες των 200 ευρώ εκάστη) των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, μετά των πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων, μετά από αίτηση του οφειλέτη και χωρίς προϋπόθεση καταβολής προκαταβολής, όπως ίσχυε στο προηγούμενο πάγιο σύστημα εξόφλησης εισφορών, αλλά με την προϋπόθεση της καταβολής από τον οφειλέτη των τρεχουσών εισφορών.
Και ο ίδιος θεωρεί υποχρέωσή του να επισημάνει-πληροφορήσει ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για τη νέα αυτή ρύθμιση και να υποβάλλουν αίτηση για υπαγωγή τους σ’ αυτήν απευθυνόμενοι στα υποκαταστήματα των ασφαλιστικών Ταμείων της περιοχής τους.

Μας … υποχρεώσατε
Σχολιάζοντας το περιεχόμενο των απαντήσεων που έλαβε ο ερωτών βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος δήλωσε:
«Είτε δεν το γνωρίζουν είτε θέλουν να το ξεχάσουν ότι η εθνική οδός έμεινε επί  6 μήνες κλειστή και οι επαγγελματίες της περιοχής των Τεμπών δεν είχαν να αντιμετωπίσουν μόνον την οικονομική κρίση που έπληττε ούτως ή άλλως όλη τη χώρα, αλλά και έναν επιπλέον αστάθμητο παράγοντα.
Οι απαντήσεις των αρμόδιων υπουργών, έρχονται σε αντιδιαστολή με τις διαβεβαιώσεις τους προ μηνών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ότι θα παρθούν ειδικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων των Τεμπών και μέτρα διευκόλυνσης. Αν δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν ότι οι επιχειρήσεις της Πιερίας και της ευρύτερης περιοχής των Τεμπών υπέστησαν ένα σοβαρότατο πλήγμα, τότε δεν θα κατανοήσουν ποτέ και τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι Έλληνες πολίτες με την πολιτική της κυβέρνησης τους.
Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις οφειλών στο δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, αυτές είναι σε ισχύ για όλη την Ελλάδα και για όλους τους επαγγελματίες-ασφαλισμένους. Δεν πρόκειται για μέτρο στήριξης ή διευκόλυνσης των επαγγελματιών των Τεμπών».
Ούτε πάγωμα, ούτε ειδικές ρυθμίσεις μέχρι …
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι και οι κυβερνητικοί βουλευτές του νομού είχαν ζητήσει με παρεμβάσεις-ερωτήσεις τους προς τους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ειδικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από το παρατεταμένο κλείσιμο των Τεμπών.
Τον περασμένο Μάρτη, μετά τις διαβεβαιώσεις Μαγκριώτη (στις Σέρρες) ότι θα
θα υπάρξει υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων που επλήγησαν οικονομικά από την πλευρά της Πολιτείας, ο Γιάννης Αμοιρίδης είχε ζητήσει, σε πρώτη φάση, πάγωμα των οφειλών των επιχειρηματιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και προς την Εφορία, καθώς και των δόσεων των δανείων, για λίγους μήνες, μέχρι την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στην Κοιλάδα των Τεμπών.
Πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών, εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού όλων των κατηγοριών, από φέτος και για την επόμενη διετία, για την αναθέρμανση της τουριστικής κίνησης στη Πιερία, εφαρμογή έκτακτων προγραμμάτων επιδότησης απασχόλησης ανέργων, ήταν μερικά από τα μέτρα που είχε προτείνει ο Θανάσης Παπαγεωργίου.
Τίποτε όμως από τα παραπάνω δεν έγινε δεκτό από τα αρμόδια υπουργεία, ενώ άπατη πήγε και η έρευνα του Επιμελητήριου Πιερίας, που φιλοδοξούσε να αποτελέσει την επιστημονική τεκμηρίωση της διεκδίκησης αποζημιώσεων.
Το σκεπτικό; Κατά πως είπε και σε σχετική σύσκεψη στο ΕΒΕ Πιερίας ο βουλευτής Θανάσης Παπαγεωργίου, το Υπουργείο Υποδομών βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την παραχωρησιούχο εταιρεία και για λόγους διαπραγματευτικής πολιτικής και επειδή εκτιμά ότι η ευθύνη για τις ζημιές βαραίνει την εταιρεία, δεν μπορεί να αποδεχτεί βάρη από το κλείσιμο των Τεμπών.
Μέχρι όμως να το αποδείξει το Υπουργείο αυτό, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στον τουρισμό (που είναι οι κατ’ εξοχήν ζημιωθέντες), θα πρέπει να βρουν άλλους τρόπους επιβίωσης. Αν υπάρχουν.(
Βαγγέλης Ζαμαντζάς)

Δεν υπάρχουν σχόλια: