Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Νοσοκομεία: Φως στο τούνελ




nosokomeio_gripiΣε συμφωνία επί της αρχής κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας με τους προμηθευτές νοσοκομειακού υλικού για τη ρύθμιση των οφειλών των δημόσιων νοσοκομείων. Σύμφωνα με αυτήν, προβλέπεται πλήρης εξόφληση των χρεών για τα έτη 2005-2006, που... αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Ιουνίου, ενώ το υπουργείο Οικονομικών πρότεινε τα υπόλοιπα 5,3 δισ. ευρώ που αφορούν σε οφειλές της διετίας 2007-2009 να καταβληθούν με άτοκα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, διάρκειας 1-3 έτη. Θετικοί απέναντι σε αυτήν την πρόταση εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι των προμηθευτών, οι οποίοι ζήτησαν λίγες μέρες περιθώριο προκειμένου να συζητήσουν με τις κατά τόπους ενώσεις τους.

Οι υπουργοί ζητούν άμεσα παράδοση νοσηλευτικού υλικού στα νοσοκομεία

Στη σύσκεψη που είχαν οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Ξενογιαννακοπούλου με τους εκπροσώπους των προμηθευτών, συμφωνήθηκε ότι μετά την εξόφληση των χρεών ύψους 1,2 δισ. ευρώ σε μετρητά για τα έτη 2005, 2006 και μέρος του 2007 θα υπάρξει ο ακόλουθος διακανονισμός:
-Τα υπόλοιπα των οφειλών του 2005 και 2006 ύψους 245 εκατ. ευρώ θα εξοφληθούν άμεσα σε μετρητά.
-Οφειλές ύψους 1,1 δισ. ευρώ για το 2007 θα εξοφληθούν με άτοκα ετήσια ομόλογα.
-Οφειλές ύψους 2,2 δισ. ευρώ του 2008 θα εξοφληθούν με άτοκα διετή ομόλογα.
-Οφειλές ύψους 2,05 δισ. ευρώ του 2009 θα εξοφληθούν με άτοκα τριετή ομόλογα.
Παράλληλα, αποφασίστηκε να καταβληθούν σε μετρητά επιπλέον οφειλές, ύψους 100 εκατ. ευρώ που αφορούν την περίοδο 2007-2008 που αντιστοιχούν περίπου σε 300.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο χώρο των προμηθειών των νοσοκομείων.
Σημειώνεται ότι τα ομόλογα είναι διαπραγματεύσιμα και μπορούν να ρευστοποιηθούν άμεσα από τις τράπεζες.
Παράλληλα όπως ανακοινώθηκε θα νομιμοποιηθούν οφειλές που είχαν απορριφθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο καθώς είχαν γίνει με απευθείας αναθέσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι "ξοφλήσαμε χρέη πολλών ετών και αφήνουμε πίσω διαδικασίες σε βάρος των ασθενών, νοσοκομείων και Ελλήνων πολιτών". 
Η υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου σημείωσε ότι η κυβέρνηση "ανέλαβε τις ευθύνες της, πρέπει όλοι να τις αναλάβουν με άμεση ομαλοποίηση των συνθηκών προμηθειών στα νοσοκομεία. Η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από τα αρμόδια όργανα των εμπλεκόμενων φορέων".

Στενοί συνεργάτες των δυο υπουργείων προειδοποίησαν μάλιστα ότι σε περίπτωση που οι προμηθευτές δεν σπεύσουν να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες των νοσοκομείων, τότε το ζήτημα μεταφέρεται στην αρμοδιότητα άλλου υπουργείου.
Εξάλλου, στην υπηρεσία των πολιτών έθεσε ο υπουργός Αμυνας τα στρατιωτικά νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το ΕΣΥ.

Αντιδράσεις

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους κάλεσε κυβέρνηση και προμηθευτές ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πρέπει όλοι να συμβάλλουμε για να ξεπεράσουμε τη βαθιά κρίση.
Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, σχετικά με την ομηρία του ΕΣΥ από τους προμηθευτές, κατέθεσε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.(NET)

Δεν υπάρχουν σχόλια: