Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Εν Ψυχρώ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010
Κυρίες και κύριοι όλα τα παιδιά στην πίστα. Η παράσταση αρχίζει. Κορυφαία στιγμή της συμμετοχικής ....δημοκρατίας. Σασπένς, πάθος, ίντριγκες. Όλα για το χρίσμα ρε γ…
***
Όπως λέει κι ο φίλος μου ο κάπταιν Πέτρος, σύγχρονος διανοητής και στοχαστής, το πρώτο χρίσμα που δόθηκε στον κόσμο ήταν από τον Μωυσή στον αδελφό του Ααρών. Κι από τότε χάλασε η πιάτσα.
***
Κατά την Ορθόδοξη εκκλησία με το μυστήριο του χρίσματος μεταβιβάζεται η χαρισματική εξουσία από το Άγιο Πνεύμα στα βαπτισμένα μέλη της Εκκλησίας.
***
Με την πολιτική έννοια το χρίσμα δεν παύει να είναι μυστήριο, μυστήριο πράγμα δηλαδή, αφού άλλος αυτοπροτείνεται άλλος ετεροπροτείνεται και στο τέλος άλλος καθαγιάζεται από το κομματικό πνεύμα «τη ευλογία» των εξαπτέρυγων.
***
Θεολογικά τα εξαπτέρυγα ταυτίζονται με αγγέλους, πολιτικά με δαίμονες και αντιλαμβάνεσθε ότι ο κεχρισμένος κατά περίπτωση άλλοτε οδηγείται στην τελείωση, άλλοτε στο «τέλειωμα».
***
Οφείλω να διευκρινίσω ότι κάθε φορά που δίνεται πολιτικό χρίσμα σε μέλη ή στελέχη των δυο μεγάλων κομμάτων κινούνται θεοί και δαίμονες για την επιλογή του εκλεκτού.
***
Και μην παραξενευτείτε, αν δείτε και τις πιο περίεργες επιλογές, γιατί στον κόσμο που ζούμε όλα είναι πιθανά.
***
Ανεξάρτητα από την κρατούσα άποψη περί χρισμάτων και επιχρισμάτων οι εν δυνάμει υποψήφιοι των κομμάτων μπαίνουν εν γνώσει τους σε μια σκληρή και απάνθρωπη διαδικασία που τελείται αλά ελληνικά και είναι άξιοι συγχαρητηρίων για την καρτερικότητά τους.
***
Πολλά ονόματα υποψηφίων που ακούσαμε με εξέχουσα την έξωθεν καλή μαρτυρία, θα περιποιούσαν τιμή μεγάλη για τα κόμματα να τους εκπροσωπούν. Τους έκαναν που τους έκαναν δηλαδή τη χάρη, τους περνάνε κι απ’τη διαδικασία των εξαπτέρυγων.
***
Θέλω να επισημάνω ότι η όλη διαδικασία των χρισμάτων με τον τρόπο που διεξάγεται είναι αναχρονιστική και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει τα περί συμμετοχικής Δημοκρατίας.
***
Οι προκριματικές εκλογές θα ήταν ο,τι το καλύτερο και το ασφαλέστερο για να μην αλλοιωθεί η λαϊκή βούληση που προφανώς ακυρώνεται από τα γνωστά μας εξαπτέρυγα.(ΤΟΠΙΚΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: