Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Ανησυχεί η “τρόικα” - Προειδοποιήσεις για υψηλό πληθωρισμό και παρατεταμένη ύφεση

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010
Τα στοιχεία για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου, αλλά και τα δεδομένα για τον πληθωρισμό Μαΐου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεργασίας της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με το κλιμάκιο στελεχών της... Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Σε διαφορετικές συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Ζανιάς εξέτασαν με τα στελέχη της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ τα μακροοικονομικά μεγέθη πρώτου πενταμήνου και τα στοιχεία για τα έσοδα και τις δαπάνες.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, το κλιμάκιο παρουσιάσθηκε ανήσυχο για την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 5,4% και κυρίως για το γεγονός ότι ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρούνται τρόφιμα - καύσιμα) αυξήθηκε στο 3,6%. Όπως τονίσθηκε, η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει πως η αύξηση των τιμών δεν οφείλεται μόνο στις αυξήσεις φόρων, αλλά σε εκτεταμένες στρεβλώσεις και στον ελλιπή ανταγωνισμό στην αγορά.
Από το υπουργείο διευκρινίζεται πως το κλιμάκιο δεν έκανε καμία αναφορά σε θέμα περιορισμού του μισθολογικού κόστους για την συγκράτηση του πληθωρισμού.
Συζήτηση έγινε και για την πορεία του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο (-2,5%), με τα στελέχη των διεθνών οργανισμών να εκτιμούν περαιτέρω ύφεση στα επόμενα τρίμηνα.
Ωστόσο, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημείωσαν πως κάποιοι «πρόδρομοι δείκτες» εμφανίζονται θετικότεροι έναντι των προβλέψεων, κυρίως δε οι παραγγελίες στη βιομηχανία και ο τζίρος των τουριστικών επιχειρήσεων. Όσον αφορά στα έσοδα, στη συνάντηση εκφράσθηκε ικανοποίηση για τις εισπράξεις ΦΠΑ στο τρίμηνο Φεβρουαρίου-Απριλίου. Αναφορικά με την υστέρηση που καταγράφεται στα έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού, τα οποία στο πεντάμηνο αυξήθηκαν με ρυθμό 8,3% έναντι ετήσιου στόχου 11,7%, η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι τελικά δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
Τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο είχαν συνάντηση με τη διοίκηση της ΤτΕ, από την οποία ενημερώθηκαν για το ταμειακό έλλειμμα, τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και τα βασικά μεγέθη του πιστωτικού συστήματος.
Εν συνεχεία επισκέφτηκαν το ΙΚΑ και το απόγευμα είχαν εκ νέου συνεργασία με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.
Σήμερα θα επισκεφθούν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τον Οργανισμό Διαχειρίσεως Δημοσίου Χρέους, θα ενημερωθούν από τον υπουργό Εργασίας για το Ασφαλιστικό και τις αλλαγές στα εργασιακά, αλλά και για την πορεία του Καλλικράτη και της ενιαίας αρχής πληρωμών στο Δημόσιο από το υπουργείο Εσωτερικών.
Την Τετάρτη, θα επισκεφτούν την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank, το ΙΟΒΕ και την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Την Πέμπτη θα μεταβούν εκ νέου στην Τράπεζα της Ελλάδος, θα συναντηθούν με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και θα έχουν μια τελευταία συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: