Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Η G20 πρέπει να ηγηθεί του αγώνα κατά της κερδοσκοπίας, λέει ο Γ. Παπανδρέου Κίνδυνος για νέα κρίση

ΤΡΙΤΗ 9-3-2010
Πρωτοσέλιδο 09.03.2010Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τις χώρες του G20 να ηγηθούν των προσπαθειών αντιμετώπισης της κερδοσκοπίας στις αγορές, προειδοποιώντας ότι αν δεν γίνει αυτό, θα μπορούσε να υπάρξει μια δεύτερη παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.
"Χρειαζόμαστε ξεκάθαρους....
 






Η G20 πρέπει να ηγηθεί του αγώνα κατά της κερδοσκοπίας, λέει ο Γ. Παπανδρέου
Κίνδυνος για νέα κρίση



Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τις χώρες του G20 να ηγηθούν των προσπαθειών αντιμετώπισης της κερδοσκοπίας στις αγορές, προειδοποιώντας ότι αν δεν γίνει αυτό, θα μπορούσε να υπάρξει μια δεύτερη παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.
"Χρειαζόμαστε ξεκάθαρους κανόνες όσον αφορά τις ανοικτές, ακάλυπτες πωλήσεις και τα credit default swaps. Ελπίζω ότι θα υπάρξει θετική απάντηση από αυτή την πλευρά του Ατλαντικού, ώστε να προωθήσει αυτήν την πρωτοβουλία στο G20" είπε σε ομιλία του στο Ίδρυμα Brookings.

O πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε από την Ευρώπη οικονομική βοήθεια και προειδοποίησε ότι η κρίση θα μπορούσε να προκαλέσει φαινόμενο ντόμινο, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού και άλλων χωρών με υψηλά ελλείμματα.

"Αν υπάρξει μετάσταση της ευρωπαϊκής κρίσης, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση με επιπλοκές αντίστοιχες της κρίσης που προκλήθηκε με αφετηρία τις ΗΠΑ πριν από δύο χρόνια" πρόσθεσε.

Κατά τον πρωθυπουργό, στον πυρήνα της κρίσης βρίσκεται η ανικανότητα της διεθνούς κοινοτητας να χειριστεί την πολυπλοκότητα των αλληλοεξαρτώμενων αγορών.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα σημείωσε ότι όταν εξελέγη πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με μια πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς ανακάλυψε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν ουσιαστικά διπλάσιο, από ό,τι έλεγαν οι προκάτοχοί του στα ελληνικά κόμματα και τον λαό αλλά και στις ευρωπαϊκές αρχές.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι συζήτησε σκέψεις και ιδέες για την αντιμετώπιση της κρίσης με την καγκελάριο Μέρκελ, τον πρόεδρο Σαρκοζί και τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας και της Ισπανίας.

Για την κατάσταση στην Ελλάδα είπε ότι προεκλογικά δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει τα χρόνια προβλήματα που μαστίζουν τη χώρα και τα οποία οι Έλληνες πολιτικοί είχαν αποφύγει να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα χρόνια.

Τόνισε δε ότι στην πολιτική του σταδιοδρομία, ο ίδιος έχει ταυτιστεί με τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, είτε ως υπουργός Παιδείας, είτε ως υπουργός Εξωτερικών και σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα ως πρωθυπουργός έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση των αναγκαίων αλλά επώδυνων μέτρων, που στοχεύουν στην αντιμετώπιση όχι μόνο του ελλείμματος του προϋπολογισμού, αλλά και του ελλείμματος αξιοπιστίας που, όπως τόνισε, αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: