Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Κοινός στόχος των Ευρωπαίων τα «παιχίνιδια» σε βάρος της Ευρωζώνης Για δράση κατά της κερδοσκοπίας δεσμεύεται και ο Γιούνκερ

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010 

Συνάντηση του προέδρου του Eurogroup με τη Γερμανίδα καγκελάριο

Την ανάληψη συντονισμένης δράσης κατά των κερδοσκόπων με στόχο να προφυλαχθεί η Ελλάδα, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζ. K. Γιούνκερ, μετά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Ξεκαθάρισε ότι το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο δεν θα αποτελέσει τη λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας.
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα ....καγκελάριος δήλωσε ότι η πιθανή ίδρυση ενός ταμείου που θα στηρίζει τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, δεν θα αποδυναμώσει τους κανόνες πειθαρχίας όσον αφορά τα ελλείμματα των κρατών.
Σε δήλωσή της, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε ότι η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, όπως αναδύεται από τις συζητήσεις θα πρέπει να είναι το τελευταίο καταφύγιο, ενώ ο κ. Γιούνκερ επισήμανε ότι δεν θα αποτελέσει λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας.
Η Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε ως θετικές τις εξελίξεις στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η έκδοση ομολόγων ήταν επιτυχής, επισήμανε όμως ότι η χώρα πρέπει να διανύσει μακρύ δρόμο ώστε να ξεπεράσει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος και τα δημοσιονομικά της προβλήματα.
Η καγκελάριος της Γερμανίας ξεκαθάρισε ότι η χώρα δεν χρειάστηκε βοήθεια, σημειώνοντας: "Εκτιμώ ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται καμία οικονομική υποστήριξη. Η Ελλάδα επανέκτησε μερικώς την εμπιστοσύνη μέσα από τα βήματα της κυβέρνησης. Θεωρώ ότι η εξέλιξη είναι σχετικά θετική και αυτό αποδεικνύεται από την έκδοση του ελληνικού ομολόγου, που ουσιαστικά υπερκαλύφθηκε".
Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Γιούνκερ, που δήλωσε ότι το πρόγραμμα λιτότητας της ελληνικής κυβέρνησης, που περιλαμβάνει και μεγάλες περικοπές στους μισθούς του δημοσίου τομέα και την επιβολή νέων φόρων, θα πρέπει να είναι αρκετά για να πείσουν τις αγορές ότι η χώρα μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματά της. Την ίδια στιγμή διεμήνυσε ότι θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προφυλαχθεί η Ελλάδα από τους κερδοσκόπους. "Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί βοήθεια. Το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι αρκετά ισχυρό, ώστε να εξαλείψει κάθε στοιχείο παράλογης συμπεριφοράς των αγορών", τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.(enet.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: