Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Ξέρεις από ΕΣΠΑ;


1
Δεν χρηματοδοτεί την Περιφερειακή της Κατερίνης και την 13η Εθνική Οδό η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αφού αναλαμβάνει το… Υπουργείο Υποδομών.
20 εκατομμύρια ευρώ από τα ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας τα οποία προορίζονταν για οδικά έργα, μεταφέρθηκαν με απόφαση του Υπουργού Υποδομών στο Αγρίνιο....
Πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ ο προϋπολογισμός των έργων που προτείνει για χρηματοδότηση η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας

Την ιεράρχηση προτεραιοτήτων των ώριμων έργων που μπορεί να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, κλήθηκαν να κάνουν χθες σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας, οι τέσσερις βουλευτές του νομού, οι δήμαρχοι της Πιερίας, αλλά και εκπρόσωποι φορέων. Ουσιαστικά οι κεφαλές του τόπου, προέβησαν σε μια ιεράρχηση ώριμων έργων, από τα οποία καθώς φαίνεται, δεν θα εγκριθούν τα απολύτως απαραίτητα, (όπως η Περιφερειακή της Κατερίνης και η 13η Εθνική Οδό) αλλά μόνο εκείνα που μπορεί να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.

2Απόλυτη ομοφωνία υπήρξε όσον αφορά τα δύο κορυφαία έργα του νομού, που επί χρόνια πασχίζουν οι τοπικοί άρχοντες να χρηματοδοτηθούν και είναι η Περιφερειακή Οδός Κατερίνης και η 13η Εθνική Οδός. Εκεί που επίσης υπήρξε σύμπτωση απόψεων είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «καμία έκπτωση» αν και εφόσον τεθεί το δίλημμα Περιφερειακή Κατερίνης ή 13η Εθνική Οδός, παρότι ο βουλευτής Γιάννης Αμοιρίδης, επικαλούμενος και την σημερινή οικονομική δυσκολία, ζήτησε να υπάρξει εναλλακτικό σενάριο «για παν ενδεχόμενο».
Το νέο που προέκυψε από τη χθεσινή σύσκεψη είναι ότι θα πρέπει οι Πιεριείς να πάψουν να ελπίζουν για χρηματοδότηση των δυο παραπάνω σημαντικών έργων από το ΕΣΠΑ, αφού όπως ανέφερε η βουλευτής Μαρία Μίχου, σε επικοινωνία της με την κ. Λιονή, της έγινε σαφές ότι τη χρηματοδότηση τους θα την αναλάβει το Υπουργείο Υποδομών. Μπορεί αυτό να είναι το λογικό, αφού πρόκειται για δύο έργα που σχετίζονται με το Εθνικό Οδικό δίκτυο, αλλά κάθε άλλο παρά ευοίωνο είναι, με δεδομένο την άσχημη οικονομική κατάσταση και την πρόσφατη μείωση των δαπανών για τα δημόσια έργα.
Την ανησυχία του για το γεγονός ότι δεν υπάρχει προοπτική για χρηματοδότηση των συγκεκριμένων έργων από την Περιφέρεια, εξέφρασε ο κ. Παπαστεργίου. Ο προϋπολογισμός κατασκευής της 13ης Εθνικής Οδού και της Περιφερειακής της Κατερίνης, ανέρχεται σε 91,5 εκατομμύρια ευρώ.
Η δεύτερη είδηση, επίσης πολύ σημαντική (και δυσάρεστη) η οποία προέκυψε από τη σύσκεψη, είναι ότι τα λιγοστά χρήματα που είχαν απομείνει στα ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας στον τομέα που αφορά τα οδικά έργα (20 από τα 98 συνολικά εκατομμύρια), με απόφαση του Υπουργού Υποδομών Δημήτρη Ρέππα, μεταφέρθηκαν για έργα στο Αγρίνιο! Έτσι οι Πιεριείς που θα αποφασίσουν να ταξιδέψουν στην Αιτωλοακαρνανία, θα βρουν ένα καλό οδικό δίκτυο.

Στη χθεσινή σύσκεψη,  αφορούσε την ιεράρχηση μόνο εκείνων των έργων τα οποία είναι απόλυτα ώριμα από πλευράς μελετών. «Η εμπειρία έδειξε ότι εγκρίνονται έργα τα οποία είναι απολύτως ώριμα από πλευράς μελετών» είπε ο νομάρχης Πιερίας, Γιώργος Παπαστεργίου κατά την τοποθέτησή του, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη χρηματοδότησης της 13ης Εθνικής Οδού και της Περιφερειακής της Κατερίνης.

3Για νέα προσέγγιση υλοποίησης του ΕΣΠΑ, έκανε λόγο ο βουλευτής του Πα.Σο.Κ. Θανάσης Παπαγεωργίου, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνει καμιά έκπτωση αν τεθεί το δίλημμα χρηματοδότησης της Περιφερειακής Οδού ή της 13ης Εθνικής Οδού. Και τα δύο είναι απαραίτητα έργα για το νομό μας, ο οποίος δικαίως αισθάνεται αδικημένος σ’ αυτόν τον τομέα, σημειώνοντας παράλληλα ότι «το ζήτημα δεν είναι πώς κάνουμε την ιεράρχηση εμείς, αλλά και το τι θεωρούν οι υπηρεσίες ως απαραίτητο».
Ο Θανάσης Παπαγεωργίου, πρότεινε να τεθεί ψηλά στη λίστα και η κατασκευή της παρκαμπτήριας οδού Δήμου Δίου, τονίζοντας ότι το υπάρχον οδικό δίκτυο δέχεται πολύ μεγάλη κίνηση καθημερινά και εξυπηρετεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού του νομού μας.
Η κατασκευή και βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του δρόμου Αρωνάς-Νέο Νοσοκομείο-Λαγόραχη-Μπσχοπόταμος, θα προσδώσει υπεραξία σε μια περιοχή που την έχει ανάγκη και επιπλέον θα διευκολύνει την πρόσβαση προς το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου, αλλά και το νέο Νοσοκομείο Κατερίνης, ανέφερε η Μαρία Μίχου, η οποία πρότεινε το συγκεκριμένο έργο προϋπολογισμού 4,8 εκ. ευρώ, να τεθεί στη λίστα αμέσως μετά τα έργα της Περιφερειακής Κατερίνης και της 13ης Εθνικής Οδού.
Κορυφαία έργα για το νομό χαρακτήρισε την κατασκευή της 13ης Εθνικής Οδού και της Περιφερειακής της Κατερίνης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Κουκοδήμος. Ο κ. Κουκοδήμος, τόνισε ότι η Πιερία υπολείπεται σε έργα που έχουν να κάνουν με την μετακίνηση, ενώ παραδέχθηκε ότι στον συγκεκριμένο τομέα ο νομός μας αδικήθηκε και από την προηγούμενη Κυβέρνηση.
Την ανάγκη για έναν συνολικότερο σχεδιασμό όσον αφορά τα έργα, υπογράμμισε ο βουλευτής του Πα.Σο.Κ. Γιάννης Αμοιρίδης, εκφράζοντας την άποψη ότι θα πρέπει «στοχεύσουμε σε έργα που μπορούν να ενταχθούν στον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό», ώστε να υπάρχουν ευνοϊκότερες συνθήκες διεκδίκησης, αλλά και περισσότερες δυνατότητες αξιοποίησης κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου.

Με την ανάγκη κατασκευή του Περιφερειακού της Κατερίνης, συμφώνησε και ο Γιώργος Παπαθανασίου. «Αν δεν γίνει ο Περιφερειακός, σε συνάρτηση με τη λειτουργία του νέου νοσοκομείου, θα έχουμε μεγάλα προβλήματα», είπε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Ο κ. Παπαθανασίου, επεσήμανε επίσης, ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται συνάντηση για έναν τέτοιο προγραμματισμό, τονίζοντας ότι «συζητάμε το 2010 για ένα πρόγραμμα που άνοιξε το 2007 και ολοκληρώνεται το 2013 και ακόμα δεν έχει συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο».

25 αναγκαία έργα, ψάχνουν χρηματοδότηση

Κοντά στα 210 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός των ώριμων από πλευράς μελετών έργων που περιμένουν χρηματοδότηση. Από αυτά, τα 91 εκατομμύρια ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Οδό Κατερίνης και τη 13η Εθνική Οδό.
Συνολικά για έργα οδοποιίας υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες ύψους 57,6 εκ. ευρώ, οι οποίες μεταξύ άλλων αναφέρονται στην κατασκευή παραλιακής οδού Αγαθούπολης-Πλαταμώνα μέχρι την εγκαταλελειμμένη σιδηροδρομική γραμμή (16 εκ.), η Περιφερειακή οδός Αιγινίου (9,3 εκ), η κατασκευή οδού Ελάφου-Μελιαδίου-Καταλωνίων (12 εκ), καθώς και η Περιφερειακή του Λιτοχώρου (3,2 εκ).

Στον τομέα των έργων βελτίωσης αλιείας, προτείνονται δύο έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,8 εκ. ευρώ. Το ένα είναι η κατασκευή τεχνητού υφάλου στην θαλάσσια περιοχή του Κίτρους και το άλλο επίσης κατασκευή θαλάσσιου υφάλου στην περιοχή του Λιτοχώρου.

Για την εκπαίδευση προτείνεται η κατασκευή έξι νέων σχολικών μονάδων με συνολικό προϋπολογισμό 24,3 εκ. ευρώ. Όσον αφορά τον συγκεκριμένο τομέα, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κατέθεσε εγκαίρως τις μελέτες μόλις το πρόγραμμα «άνοιξε», αλλά στην προκειμένη περίπτωση, η ετοιμότητα της αποδείχθηκε… μειονέκτημα. Όπως ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, υπήρχαν προς διάθεση 52 εκ. ευρώ, ο νομός μας κατέθεσε ώριμες μελέτες για κατασκευή σχολικών μονάδων ύψους 32 εκ. ευρώ όταν όλοι οι άλλοι νομοί είχαν καταθέσει μελέτες που δεν ξεπερνούσαν τα 16 εκ. ευρώ. Συνεχίζοντας ο νομάρχης υποστήριξε ότι δεν χρηματοδοτήθηκαν, παρότι τα χρήματα επαρκούσαν με το αιτιολογικό ότι αυτές δεν έγιναν σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα «το οποίο όμως δεν είχαν στείλει σε καμιά Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της χώρας». Ο κ. Παπαστεργίου έκανε λόγο για «κοροϊδία του Κράτους», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό έγινε εσκεμμένα, ώστε να δοθεί η ευκαιρία και σε άλλες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις να προετοιμάσουν μελέτες.

Τα λοιπά έργα, τα ώριμα προς χρηματοδότηση, έχουν συνολικό προϋπολογισμό 28,8 εκ. ευρώ. Σ’ αυτά περιλαμβάνεται και η χρηματοδότηση των 23 φραγμάτων ανάντι του φράγματος της Μόρνας, προϋπολογισμού 17 εκ. ευρώ, ένα έργο σημαντικό το οποίο θα λύσει οριστικά όχι μόνο το πρόβλημα της ύδρευσης, αλλά και της άρδευσης, όπως υποστήριξε ο νομάρχης Πιερίας.
Στις προτεραιότητες χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ των λοιπών έργων για τη Ν.Α. Πιερίας, περιλαμβάνεται και η κατασκευή ανοικτού αμφιθεάτρου στη βόρεια Πιερία (2 εκ), η Οργάνωση του εκθεσιακού χώρου κέντρου πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου (2,3 εκ.), καθώς και η κατασκευή έργων ανάδειξης αρχαιοτήτων Μακεδονικού Ολύμπου με προϋπολογισμό 6,5 εκ. ευρώ.(
Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: