Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Εν Ψυχρω με τον Γιαννη Χατζηιωαννου

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010
Αυτή η χώρα δεν αλλάζει. Ο Ελληναράς είναι Ελληναράς και μόνο για την πάρτη του νοιάζεται.
***
Και μη ξεγελιόμαστε, ...λίγο – πολύ όλοι ίδιοι είμαστε από τον εφοπλιστή που καταθέτει τα λεφτά του στην Ελβετία ως τον πολίτη που αγοράζει αρνάκι απ’το Πετρίτσι.
***
Όλοι μιλάμε για δίκαιο φορολογικό σύστημα αλλά μόνο για τους άλλους, πλην ημών. Όλοι μιλάμε για ανάπτυξη αλλά με την πρώτη ευκαιρία πάμε Βουλγαρία να φουλάρουμε βενζίνη και να πάρουμε φτηνή συκωταριά για τον Αγιον Πάσχα.
***
Δανειζόμαστε κάποια δις να πληρώσουμε συντάξεις και μισθούς και μόλις τα πάρουμε τσουπ στις πολυεθνικές και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ να τα επιστρέψουμε σε χρόνο ρεκόρ.
***
Δυστυχώς, δεν πληρώνουμε μόνο για τα κλεμμένα και για τις αστοχίες των κυβερνήσεων, πληρώνουμε και για τις κακές μας συνήθειες και την έλλειψη στοιχειώδους πατριωτισμού.
***
Πολλά πράγματα κρίνονται στη λεπτομέρεια κι απ’τις λεπτομέρειες μπορείς να εξάγεις ασφαλή συμπεράσματα για την ποιότητα ενός λαού.
***
Προ ημερών βρέθηκα στην Αθήνα, στο σταθμό Λαρίσης και με έκπληξη μεγάλη είδα ότι στον πολυδιαφημισμένο προαστιακό όλα τα ρολόγια λειτουργούσαν έναν ολόκληρο χρόνο με τη θερινή ώρα.
***
Ένας Έλληνας του κερατά δεν βρέθηκε να πατήσει δυο κουμπιά να διορθώσει τα ρολόγια, ένας υπάλληλος με τσίπα, για την Ελλάδα ρε γαμώτο.
***
Με λύπη μου διαπίστωσα ότι και οι ηλεκτρονικοί πίνακες του σταθμού δεν λειτουργούσαν, το είδα μάλιστα επανειλημμένα, διακρίνοντας και τη δυσφορία των τουριστών. Πού; Στην Αθήνα, στον καθρέφτη του τουρισμού μας.
***
Λόγια, λόγια. Κανείς δεν κάνει αυτό που πρέπει. Ωχ, αδελφέ, ο επόμενος. Αδιαφορία και υποκρισία.
***
Κι έρχομαι στα ενδότερα. Παρασκήνιο για τους διοικητές των νοσοκομείων. Ονόματα, μαχαίρια, ύμνοι. Ένα μίγμα από μπαρούτι και ζάχαρη, ένας γνωστός μικρόκοσμος και λες δεν μας παρατάτε ρε νταλάρες!
***
Έξι μήνες διαβούλευση για να μας πείτε τι; Κουμπάρους αυτοί, κουμπάρους εμείς, κολλητούς αυτοί, κολλητούς κι εμείς. Μεγαλώσαμε πια και δεν τρώμε άλλο παραμύθι. Και δεν έχουμε λόγο να διαφωνήσουμε με πρόσωπα αλλά με την αναίδειά σας να μας θεωρείτε ξεπεσμένους χωρικούς που θα μας αρκούσε ένα χτύπημα στην πλάτη.
***
Τουλάχιστον η Ν.Δ. δε μας ζήτησε θυσίες. Εσείς και θυσίες ζητήσατε και φρονώ πως τας ίδιας «μαλακίας» διαπράττετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: