Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια την Δευτέρα 29 Μαρτίου


Οι συντάκτες της Πολιτείας και της Επτά, σχολιάζουν την επικαιρότητα και όχι μόνο

AYLH_TON_THAVMATON
Το αδιαχώρητο το Σάββατο στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης, στην παράσταση «Η αυλή των θαυμάτων» της θεατρικής Ομάδας του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης.
Μέχρι και η περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Μαρία Λιονή ήταν εκεί, η οποία προσήλθε προφανώς απλά από συναδελφική αλληλεγγύη (καθότι νομικός και η ίδια), αλλά, στη συνέχεια, υποθέτουμε, απόλαυσε τους ερασιτέχνες (με την έννοια των εραστών της τέχνης) ηθοποιούς-δικηγόρους, ...που απέδωσαν τους ρόλους τους με ζηλευτή ρεαλιστική απλότητα.
Από μας, ένα ιδιαίτερο, ξεχωριστό, «μπράβο» στις κυρίες της «Αυλής των θαυμάτων», που ήταν πραγματικά, αναπάντεχα, υπέροχες.
Για να πούμε την αλήθεια, ακόμη και αυστηρά κρίνοντας, τόσο ο διδάξας τους ρόλους, δικηγόρος-σκηνοθέτης Γιάννη Σιδηρόπουλο, όσο και οι διδαχθέντες δικηγόροι-ηθοποιοί, έκαναν ένα ντεμπούτο αξιώσεων.
Εύγε σε όλους.


Περίπου 4.000 πόλεις σε 125 χώρες συμμετείχαν προχθές, Σάββατο, στη δράση «Ώρα της Γης» κατά της κλιματικής αλλαγής. Πέρυσι, στην πρωτοβουλία του WWF είχαν ανταποκριθεί μόνο 88 χώρες.
Από την όπερα του Σίδνεϊ και τα εστιατόρια του Βλαδιβοστόκ μέχρι το παλάτι του Μπάνιγχαμ, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έσβησαν τα φώτα το βράδυ του Σαββάτου σε μια συμβολική κινητοποίηση-μέσο πίεσης, ώστε η διεθνής κοινότητα να καταλήξει σε μια νέα συμφωνία κατά της παγκόσμιας θέρμανσης στη διάσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο ΟΗΕ το Δεκέμβριο στο Μεξικό.
Στην Ελλάδα, η κινητοποίηση είχε τη στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, αλλά και του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο κατέβασε τους διακόπτες στα 24 κτίρια των υπηρεσιών του.
Συνολικά 248 δήμοι, κοινότητες και νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις στην Ελλάδα, καθώς και 282 εκπαιδευτικοί οργανισμοί και 1016 φορείς και επιχειρήσεις, είχαν δηλώσει συμμετοχή για την Ώρα της Γης μέχρι την Παρασκευή. Μεταξύ αυτών ήταν και οι δήμοι Κορινού και Δίου της Πιερίας.


«Η Εκκλησία είναι η πιο καθαρή από όλους τους φορείς», απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε όσους ζητούν να ασκηθεί έλεγχος στα οικονομικά της Εκκλησίας ακόμη και με παρέμβαση της ΥπΕΕ.
Το οποίον, δυο τινά μπορεί να σημαίνει: ή έχει απαλειφθεί η εντολή «ου ψευδομαρτυρήσεις» απ’ τον δεκάλογο, ή τα Βατοπέδια και οι Τοπλούδες (και πολλά άλλα που μου διαφεύγουν αυτή τη στιγμή) δεν ανήκουν στη Εκκλησία της Ελλάδος (με τη στενή και ευρεία έννοια).


1
Μετρημένοι στα δάχτυλα των δυο χεριών όσοι συμμετείχαν χθες στην κινητοποίηση των διοδίων στη Λεπτοκαρυά και κάποιοι άρχισαν να τρίβουν τα χέρια τους.
Χθες, φάνηκε λες και η Πιερία πέταξε «λευκή πετσέτα» στη μάχη ενάντια στα διόδια και όπως είπε ένας εκ των συμμετεχόντων «μας αξίζει τα διόδια να φτάσουν 5 ευρώ και η βενζίνη 3 ευρώ το λίτρο».


2
Μια ακόμη μήνυση εναντίον πολίτη, κατέθεσε ο δήμαρχος Κατερίνης ανήμερα της επετείου απελευθέρωσης από τους Τούρκους. Ο πολίτης «αστειευόμενος» (όπως ισχυρίστηκε κατόπιν) ζήτησε από τους πολιτικούς να κουμπώσουν τα σακάκια τους για να μην φαίνονται οι κοιλιές τους.
Η φράση αυτή ενόχλησε τον κ. Χιονίδη και επειδή προφανώς ένιωσε προσβεβλημένος κατέθεσε μήνυση εναντίον του πολίτη, ο οποίος εκείνη την ώρα συνελήφθη. Λίγες ώρες αργότερα και ενώ κρατούνταν ο πολίτης, αισθάνθηκε αδιαθεσία και διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, από όπου εξήλθε το Σάββατο.
Μέσα στην ατυχία του πάντως ο πολίτης (που όντως πέρασε τα εσκαμμένα με τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε) είναι και τυχερός, καθότι αν το άκουγαν και οι υπόλοιποι αντιδήμαρχοι (πέντε στον αριθμό, ζωή να έχουν) του Δήμου Κατερίνης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μηνύονταν και από αυτούς… Εδώ για μια ντουζίνα πετούνιες και σέρνουν στο Δικαστήριο (16 Απριλίου) τρεις εφημερίδες!
«Εκτιμώ ότι δεν είναι λύση να μηνύει ο πολιτικός τους πολίτες» σχολίασε ερωτηθείς σχετικώς ο τέως δήμαρχος Γιάννης Αμοιρίδης, υπογραμμίζοντας ότι ο σεβασμός των πολιτών προς τους άρχοντες εξασφαλίζεται μέσα από  έργα και πράξεις και όχι με μηνύσεις.
«Βέβαια, όταν υπερβαίνονται τα εσκαμμένα, σίγουρα ο πολιτικός έχει το δικαίωμα να αντιδράσει με τον τρόπο που θεωρεί, πιστεύω όμως ότι η επιλογή του δικαστικού τρόπου αντίδρασης ενός πολιτικού εναντίον ενός πολίτη είναι το έσχατο μέσο που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένας πολιτικός», κατέληξε ο τέως δήμαρχος.


Ξεκίνησαν χθες στην Κάτω Μηλιά οι εκδηλώσεις «Μνήμες Λαζαίων», που διοργανώνονται από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο με αφορμή τη μάχη και την καταστροφή της Μηλιάς και των Λαζαίων το Πάσχα του 1822.
Χθες, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου της Κ. Μηλιάς, ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της πλατείας της περιοχής.
Στεφάνια κατέθεσαν ο Δήμαρχος Πέτρας Θωμάς Παπαδημητρίου, Ο Αντινομάρχης Νίκος Μπουρονίκος, Ο Διοικητής της 24ης ΤΘ Ταξιαρχίας Λιτοχώρου, ο Διοικητής της Αστυνομίας της περιοχής, εκπρόσωπος του συλλόγου της Άνω Μηλιάς και δύο νεαρές κοπέλες εκπροσωπώντας τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κ. Μηλιάς «Οι Λαζαίοι».
Στη συνέχεια ακολούθησε, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Κ. Μηλιάς, ομιλία από τον λέκτορα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Δημήτριο Ράπτη, με θέμα «Τοπικός Πολιτισμός και Παγκοσμιοποίηση» και απονομή τιμητικών διακρίσεων στους κυρίους Χρήστο Τσολάκη, ομότιμο καθηγητή γλωσσολογίας του ΑΠΘ και στον γιατρό Νίκο Γραμμένο, για την προφορά τους στην επιστήμη, τα γράμματα και τις επιδιώξεις του συλλόγου «Οι Λαζαίοι».
Οι χθεσινές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακά τραγούδια από τη μικτή χορωδία του συλλόγου της Κ. Μηλιάς, με τη συνοδεία τοπικών λαϊκών οργανοπαιχτών.
Οι εκδηλώσεις, θα ολοκληρωθούν στις 24 Απριλίου με την παρουσίαση του CD του συλλόγου «Τραγουδώντας και χορεύοντας στα Πιέρια-Παραδοσιακά τραγούδια Μηλιάς Πιερίας», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: