Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Μεταρρύθμιση και στο αγροτικό

Politeia 29-03-2010 

Δευτέρα, 29 Μάρτιος 2010 
BASIKO_1
Την έγκριση των αξόνων του προγράμματος για την αντιστάθμιση της απώλειας του 50% των καπνοπαραγωγών ανακοίνωσε η υπουργός, η οποία πάντως είπε πως είναι ευκαιρία να στραφούν οι καπνοπαραγωγοί σε διατροφικές καλλιέργειες, επισημαίνοντας πως το μοντέλο μεσογειακής διατροφής «μπορεί να αλλάξει το μοντέλο παραγωγής» στη χώρα μας
Στα βασικά σημεία της αγροτικής μεταρρύθμισης την οποία επιχειρεί η κυβέρνηση, αναφέρθηκε από... την Κατερίνη η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνας Μπατζελή, η οποία το βράδυ της Παρασκευής ήταν ομιλήτρια στην ετήσια συνεστίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Πιερίας του Πα.Σο.Κ..

BASIKO_2Η Υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης, διαβεβαίωσε ότι στο εξής οι επιδοτήσεις των αγροτών θα καταβάλλονται το αργότερο μέχρι το Νοέμβρη κάθε έτους, χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, διαβεβαιώνοντας ότι η ταλαιπωρία που υπέστησαν οι αγρότες τον περασμένο Δεκέμβρη, δεν θα επαναληφθεί. «Οι καθυστερήσεις οφείλονταν στην επιθυμία μας να ξεκαθαρίσουμε τη διαδικασία η οποία σε κάποιες περιπτώσεις ήταν και αδιαφανείς», σχολίασε η υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η ψηφιοποίηση από πλευράς ΕΑΣ έχει ολοκληρωθεί (πλην τριών περιπτώσεων που δεν αφορούν την Πιερία) και πως οι Ενώσεις θα πρέπει να είναι έτοιμες να διαχειριστούν ένα μεγάλο ποσό που αγγίζει τα 2,5, δισεκατομμύρια ευρώ, υπό την εποπτεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.
«Δεν είναι μόνο πώς θα πάρετε τα χρήματα, αλλά το τι θα τα κάνετε», απάντησε η κ. Μπατζελή σε ερώτηση για το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας και αν υπάρχει πρόθεση να στηριχθεί η συγκεκριμένη παραγωγή. Όπως ανέφερε η υπουργός, υπάρχουν ΕΑΣ ή και παραγωγοί, οι οποίοι δέχονται να μην πάρουν το σύνολο της επιδότησης συνεχίζοντας να παράγουν μόνο καπνό, ενώ για το ποσό που δεν θα λάβουν δέχονται να πάει σε ένα κοινό ταμείο για τη χρηματοδότηση μεγάλων επενδύσεων, ώστε να έχουν συμπληρωματικό εισόδημα και μετά το 2013. «Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε με τις ΕΑΣ και τις ομάδες καπνοπαραγωγών», είπε υπογραμμίζοντας οτι ο ρόλος αυτών των οργανώσεων «είναι να σχεδιάζουν το μέλλον των μελών τους και δεν είναι να κρατάνε από τα βιβλιάρια των παραγωγών τα παρακρατήματα και μάλιστα χωρίς να τους ενημερώνουν».
Η υπουργός, ανακοίνωσε ότι μόλις πριν λίγες μέρες εγκρίθηκαν οι άξονες του προγράμματος για την αντιστάθμιση της απώλειας του 50% των καπνοπαραγωγών. «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει πολλούς άξονες» ανέφερε η κ. Μπατζελή. Μεταξύ αυτών είναι η απευθείας κάλυψη του 25% της απώλειας του εισοδήματος, ενώ ένας άλλος άξονας είναι το πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης όπου όσοι καπνοπαραγωγοί θέλουν μπορούν να συνεχίσουν την καλλιέργεια ποιοτικών καπνών ή για να καλλιεργήσουν κάτι άλλο και κατά κύριο λόγο διατροφικά προϊόντα. «Είναι μια ευκαιρία για τους καπνοπαραγωγούς να στραφούν σε διατροφικές καλλιέργειες», υποστήριξε η υπουργός, εκφράζοντας όπως είπε το μήνυμα της αγροτικής πολιτικής του Πα.Σο.Κ. «Αγροτική πολιτική στην Ελλάδα πρέπει να σημαίνει τρόφιμο ποιοτικό και αναγνωρίσιμο», ενώ τόνισε πως φιλοδοξία της είναι «η επαναφορά στο προσκήνιο, του μοντέλου της μεσογειακής διατροφής» κάτι που μπορεί να αλλάξει το μοντέλο στην παραγωγή, στη μεταποίηση και στη μετακίνηση «και πάνω από όλα θα συνδυάσει τα τρόφιμα με διαπολιτισμικές συνήθειες»
Για το πάγια αίτημα των αγροτών, σε σχέση με τη ρύθμιση χρεών τους προς τις τράπεζες, η Κατερίνα Μπατζελή, παραδέχθηκε ότι στην πρόσφατη ρύθμιση για τα χρέη των εταιριών που κατέθεσε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας δεν έχουν συμπεριληφθεί οι αγρότες, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να κατατεθεί ρύθμιση με την οποία θα δίνεται λύση και σ’ αυτό το σοβαρό ζήτημα.

Τέσσερις «τομές» στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο

Σε τέσσερα σημεία εστιάζει η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για να δώσει ώθηση στην Ελληνική γεωργία και τα οποία αναμένεται να έρθουν προς συζήτηση στη Βουλή, μόλις πάρουν την έγκριση και του πρωθυπουργού.
Στην κορυφή της ατζέντας, βρίσκεται η «ανασυγκρότηση της ασφαλιστικής πολιτικής», η οποία αναμένεται να περιλαμβάνει τη δημιουργία ενιαίου φορέα από τον ΕΛΓΑ τα ΠΣΕΑ και το ταμείο ελληνοβοήθειας, με παράλληλη οικονομική εξυγίανση του ΕΛΓΑ «έχοντας ως άξονα την υποχρεωτικότητα των συνδρομών».
Το δεύτερο σημείο, όπως είπε η υπουργός, αφορά την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, «το οποίο δεν ανταποκρίνεται πλέον στα μηνύματα των καιρών με αποτέλεσμα να χάνονται ευκαιρίες», όπως είπε χαρακτηριστικά. Στόχος τους νομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί μετά το Πάσχα, είναι «η νέα δομή του συνδικαλιστικού κινήματος, να συσπειρώνει τον αγροτικό πληθυσμό», ανέφερε η κ. Μπατζελή.
Στο ίδιο νομοσχέδιο, αναμένεται να υπάρχουν αλλαγές και σε ότι έχει σχέση με την κατοχύρωση του αγροτικού επαγγέλματος και με το ποιοι θεωρούνται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. «Μας ενδιαφέρει η διεύρυνση της βάσης των αγροτών», υποστήριξε η υπουργός.
Τέλος η κ. Μπατζελή, επεσήμανε ότι θα πρέπει η χώρα μας να αποκτήσει «Εθνική στρατηγική για τα φυτοφάρμακα», τα οποία επηρεάζουν ιδιαίτερα το κόστος παραγωγής των προϊόντων, τονίζοντας ότι ο τρόπος διαχείρισης των φυτοφαρμάκων επιβάλλεται να είναι διαφανής, αφού εκτός από την υγεία του αγρότη, διακυβεύεται και η υγεία των καταναλωτών. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, αναμένονται επίσης ρυθμίσεις στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου.(
Πολιτεία/Βαγγέλης Ζαμαντζάς)

Δεν υπάρχουν σχόλια: