Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Θωμάς Παπαδημητρίου: Η χώρα δεν είναι σε «φάση» Καλλικράτη

BASIKO1Ουδέτερη στάση κρατάει ο δήμαρχος Πέτρας και Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ, Θωμάς Παπαδημητρίου, στην πρόταση που κατατέθηκε επισήμως από τον βουλευτή Πιερίας Γιάννη Αμοιρίδη, για τη συνένωση, στο πλαίσιο του Καλλικράτη, των 13 δήμων του νομού σε έναν και μοναδικό, ενώ εκτιμά ότι για την ώρα, το μείζον θέμα δεν είναι η διοικητική μεταρρύθμιση, αλλά το φορολογικό και το ασφαλιστικό.
«Δεν θα συμφωνήσω, αλλά ούτε θα διαφωνήσω με τη διατύπωση της πρότασης του κ. Αμοιρίδη», είπε χαρακτηριστικά ο Θωμάς Παπαδημητρίου, εκτιμώντας πάντως πως ό,τι θα γίνει τελικά με τον Καλλικράτη έχει ήδη προαποφασιστεί.
Ο δήμαρχος Πέτρας, υποστήριξε ότι τα γεγονότα έχουν προλάβει τον «Καλλικράτη», θεωρώντας πως αυτήν τη χρονική περίοδο το μείζον θέμα δεν είναι η διοικητική μεταρρύθμιση, αλλά η .....οικονομία και το ασφαλιστικό. «Άποψή μου είναι ότι προέχει, όταν ο πρωθυπουργός της χώρας έχει τη συναίνεση τόσο του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, όσο και του αρχηγού Λα.Ο.Σ., εκείνο να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, τα προβλήματα της οικονομίας, το φορολογικό και το ασφαλιστικό», είπε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως τίποτα άλλο δεν πρέπει να συζητηθεί στην παρούσα φάση.

Πάντως, αν τελικά η κυβέρνηση, προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου «Καλλικράτη», ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι θα πρέπει να ζητήσει τη συναίνεση όλων των κομμάτων και να καταλήξει σε αποφάσεις λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις προτάσεις τους. «Ο ‘’Καλλικράτης’’, δεν είναι αποκομμένος από τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση. Για αυτό το λόγο πρέπει να αναζητηθεί η ευρύτερη συναίνεση» είπε, υπενθυμίζοντας πως ο Αντώνης Σαμαράς διαφωνεί με τη βιασύνη που δείχνει η κυβέρνηση.

«Πρέπει να λυθούν πρώτα άλλα θεσμικά θέματα» τονίζει, ενώ χαρακτηρίζει «πρώιμη» τη συζήτηση, αφού έτσι όπως εξελίχθηκαν τα γεγονότα, δεν υπάρχουν, εκτιμά, τα χρονικά περιθώρια για την εφαρμογή του.
«Καλά θα κάνουν, όπως ζήτησαν συναίνεση για την οικονομία, να ζητήσουν συναίνεση και για τον ‘’Καλλικράτη’’. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι αντίθετη, απλά τα χρονικά περιθώρια είναι τόσο στενά που δεν μας επιτρέπουν να συζητήσουμε οποιοδήποτε άλλο θέμα πλην εκείνο της οικονομίας, του φορολογικού και του ασφαλιστικού», αναφέρει.
Αναφερόμενος στη θετική στάση της ΚΕΔΚΕ απέναντι στο σχέδιο, υποστηρίζει ότι η Κεντρική Ένωση μπορεί να έβαλε πρώτα το οικονομικό για να συναινέσει, όμως την πρόλαβαν τα γεγονότα στην οικονομία. «Δεν είμαστε σε μια ήρεμη φάση» τονίζει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «σήμερα ο κόσμος τρέμει για την οικονομία και την πραγματικότητα που επικρατεί. Ο πολίτης ζει σε μια ανασφάλεια, ο πολίτης δεν ξέρει τι να κάνει. Ας αφήσουν τον ‘’Καλλικράτη’’ ή ας δώσουν περισσότερο χρόνο για να εξασφαλιστεί η συναίνεση», δηλώνει ο δήμαρχος Πέτρας.
Ο Θωμάς Παπαδημητρίου αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα που κάνουν «επικίνδυνη» μια βιαστική εφαρμογή του «Καλλικράτη», σημειώνοντας πως πρέπει μέχρι το τέλος Μάρτη να γίνει ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, πρέπει να γίνει ο Περιφερειακός Κώδικας και μ’ αυτά πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά η κυβέρνηση, αν θέλει όντως να προχωρήσει σε ουσιαστική διοικητική μεταρρύθμιση. «Δεν αρκεί να ψηφιστεί μόνο ο ‘’Καλλικράτης’’, χωρίς να έχει θεσμοθετηθεί ένα σαφές διοικητικό πλαίσιο των νέων δήμων και των νέων περιφερειών», κατέληξε ο δήμαρχος Πέτρας.(
Πολιτεία/Β.Ζ.) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: