Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Γιάννης Αμοιρίδης: Ανάγκη νέου σχεδιασμού

Τοποθέτηση του βουλευτή κατά τη συζήτηση για την αναστολή εφαρμογής των διατάξεων τακτοποίησης ημιυπαίθριων χώρων
Η Κυβέρνηση βάζει τέλος σε λογικές προηγούμενων ετών οι οποίες επιβάρυναν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις πόλεις και τους πολίτες για να κερδίσει χρήματα το κράτος, υποστήριξε κατά την ομιλία του στη Βουλή, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την αναστολή εφαρμογής διατάξεων τακτοποίησης ημιυπαίθριων χώρων, ο βουλευτής Πιερίας του Πα.Σο.Κ. Γιάννης Αμοιρίδης.
AMOIRIDHSΟ κ. Αμοιρίδης, κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για «ημιυπαίθρια λογική νομιμοποίησης», η οποία οδήγησε σε μια «ταχύτατη παραγωγή νομιμοποίησης ημιυπαίθριων χώρων» με μοναδικό σκοπό να επωφεληθεί το Κράτος και όχι να δώσει ουσιαστικές λύσεις σε ένα υπαρκτό πρόβλημα.
Υποστήριξε ότι το ζήτημα αφορά άμεσα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας ότι το 2002 είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια για 108 δήμους της χώρας να εντάξουν τα σχέδια πόλης τους στο Γ’ΚΠΣ, η οποία όμως δεν ολοκληρώθηκε αφού το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν ασχολήθηκε μέχρι σήμερα, «ούτε μια ώρα».
«Κανένα σχέδιο από εκείνα δεν προχώρησε, με αποτέλεσμα σήμερα να κλείνονται ημιυπαίθριοι χώροι κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα», είπε, επισημαίνοντας ότι .....πρώτα από όλα θα πρέπει να αποσαφηνιστεί αν επιθυμούμε να διατηρήσουμε τους ημιυπαίθριους χώρους «ως ένα χαρακτηριστικό της Ελληνικής αρχιτεκτονικής».
Ο βουλευτής Πιερίας, τόνισε ότι οι ημιυπαίθριοι μπορεί σε κάποιες των περιπτώσεων να κλείνουν και για να καλύψουν κοινωνικές ανάγκες, αλλά με την παρέμβασή της η κυβέρνηση θέλει να βάλει ένα τέλος στο «κλείσιμο» των ημιυπαίθριων για όσους κερδοσκοπούν. «Όταν η προηγούμενη Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι νομιμοποιεί τους ημιυπαίθριους, τότε ξεκίνησε μια παραγωγή κάλυψης αυτών των χώρων.  Έκλειναν 20 και 30 τετραγωνικά με 100, 200, 500 ευρώ και μετά κάθε τετραγωνικό το κοστολογούσαν μέχρι και 10 χιλιάδες ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.
Τόνισε ακόμη ότι η σημερινή Κυβέρνηση βάζει τέρμα σ’ αυτήν τη λογική, υπογραμμίζοντας ότι σαφώς ο στόχος της δεν είναι να καταργήσει τους ημιυπαίθριους.
Συνεχίζοντας, παραδέχθηκε πως πρέπει να δοθεί η δυνατότητα επέκτασης των πόλεων της περιφέρειας και ειδικά των μεγάλων αστικών κέντρων, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να πεισθούν εκείνοι που έχουν ημιυπαίθριους χώρους να παραχωρήσουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τους κοινόχρηστους, για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης ή πρασίνου, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στο 5% και να νομιμοποιηθούν οι ημιυπαίθριοι τους.
Παράλληλα πρότεινε την αύξηση του συντελεστή δόμησης μέσα από την επέκταση των πόλεων. «Μπορεί να αγοράσει 300 στρέμματα η Αυτοδιοίκηση, να οριστεί ένας συντελεστής 0,2%-0,3%, ενώ δικαιούνται 0,8% και αυτός ο συντελεστής να μεταφερθεί στο αστικό κομμάτι, μέσα από το οποίο μπορεί να δοθεί αύξηση στον συντελεστή με την προϋπόθεση ότι υπάρχει δυνατότητα νομιμοποίησης επιπλέον τετραγωνικών», όπως ανέφερε. Η εφαρμογή της συγκεκριμένη πρότασης θα δώσει οριστική λύση για εκατοντάδες τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας μας οι οποίες διαθέτουν έναν όροφο επιπλέον και ενώ το Κράτος τους δίνει μέσω του ΕΟΤ το ειδικό σήμα, δεν έχουν Πολεοδομική Άδεια.
Ο κ. Αμοιρίδης, τόνισε ότι είναι ανάγκη ενός νέου σχεδιασμού, ο οποίος θα διασφαλίζει ότι όσα χρήματα προκύψουν θα κατευθυνθούν στο λεγόμενο «πράσινο ταμείο».
«Πρέπει να ξεκαθαριστεί, πώς τα χρήματα που καταβάλει η Λάρισα ή η Ρόδος ή οποιαδήποτε άλλη πόλη θα κατευθύνονται σε έναν κωδικό που θα αντιστοιχεί σε κάθε μια από αυτές. Μόνο έτσι θα κερδίσουν και αυτές πράσινο. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα πληρώνει όλη η Ελλάδα για να κερδίζει σε πράσινο η Αθήνα», κατέληξε ο κ. Αμοιρίδης.(
Πολιτεία) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: