Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Το ΙΚΑ φροντίζει για τους… εργοδότες

IKA
Πριν από δυο χρόνια προσέφυγε στην Τοπική Διοικητική Επιτροπή του υποκαταστήματος ΙΚΑ Κατερίνης, ζητώντας αναγνώριση ενσήμων (που ο εργοδότης της, ο δήμος Κατερίνης, δεν είχε φροντίσει να της κολλήσει), προσκομίζοντας μάλιστα και δικαστική απόφαση που τη δικαίωνε. Έκτοτε και μέχρι σήμερα, ούτε φωνή ούτε ακρόαση.
Η περίπτωση της εργαζόμενης στο δήμο Κατερίνης δεν είναι η μοναδική. Υπάρχουν πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις, μας είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης Νίκος Κωνσταντίνου, αφού το ΙΚΑ, που λογικά πρέπει να ελέγχει και να διώκει ανηλεώς τη .....«μαύρη εργασία», φαίνεται ότι τελικά φροντίζει καλύτερα τους εργοδότες παρά τους ασφαλισμένους του.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις διαδικασίες που προβλέπονται και οι οποίες είναι οι εξής: Ο εργαζόμενος καταθέτει την καταγγελία του στην Επιτροπή του ΙΚΑ. Η Επιτροπή προχωρά σε έλεγχο και, αν προκύψει ότι έχει δίκιο ο εργαζόμενος, καλεί κατ’ αρχήν, τον εργοδότη να πληρώσει έναν Χ αριθμό ενσήμων, δωρόσημα και όλα τα σχετικά.
Ο εργοδότης όμως, μπορεί να υποβάλλει ένσταση στην Επιτροπή για την απόφασή της. Αν δεν δικαιωθεί, τότε μπορεί να προσφύγει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο. Αν δε δικαιωθεί κι από, κει, έχει δικαίωμα να προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο. Κι αν ούτε κι εκεί βρει το δίκιο του, μπορεί να φτάσει μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ο μαραθώνιος αυτός των προσφυγών μπορεί να κρατήσει και πέντε χρόνια. Στο μεταξύ, ο εργαζόμενος θα έχει χάσει επιδόματα ανεργίας, δωρεάν περίθαλψη και ίσως και τη σύνταξη, αν τα ένσημα που του ‘χαν κλέψει ήταν αυτά που (προσθετικά) θα του επέτρεπαν να θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.
Κι αυτό γιατί, για έναν περίεργο λόγο, ενώ όλες οι άλλες αποφάσεις της Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής του ΙΚΑ είναι άμεσα εκτελεστές, για τα κλεμμένα ένσημα δεν ισχύει το ίδιο.
«Το αίτημά μας να είναι άμεσα εκτελεστές οι αποφάσεις της πρωτοβάθμιας Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής που δικαιώνουν τους εργαζόμενους είναι πάγιο», λέει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης, αλλά μέχρι στιγμής ανικανοποίητο.
Έτσι και οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ περιμένουν χρόνια να δικαιωθούν και το Ίδρυμα χάνει έσοδα και οι εισφοροκλέπτες εργοδότες αυξάνονται και πληθαίνουν.(
Πολιτεία/Β.Χ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: