Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Εν Ψυχρώ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010
Αυτά τα νέα Γιώργο μου. Πέσαμε στους διεθνείς τοκογλύφους αλλά πάραυτα πήραμε μια βαθιά ανάσα. Για να δεις τι τραβάνε οι μικρομεσαίοι κάθε φορά που σπεύδουν στις τοπικές αγορές για να δανειστούν.
***
Πάλι τυχερός είσαι Γιώργο, γιατί δεν σου ζητάνε ούτε ασφαλιστική ούτε φορολογική ενημερότητα ούτε σε ψάχνουν στον Τειρεσία και ας είσαι βουτηγμένος ως το λαιμό.
***
Αν ήξερες τι τραβάει εδώ και χρόνια αυτή η ......περίφημη ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας, πόσες ξυλιές δέχεται καθημερινά και σε πόσα τοκογλυφικά χέρια έχει πέσει, δεν θα ήσουν καθόλου υπερήφανος ούτε εσύ ούτε η Κατσέλη.
***
Σε τελική ανάλυση όλοι έχουμε από έναν νταβατζή, εσείς ως κράτος έναν μεγαλοτραπεζίτη, εμείς έναν μικροτραπεζίτη και τίθεται το ερώτημα ποιος κυβερνάει αυτόν τον κόσμο, οι τραπεζίτες ή οι πολιτικοί.
***
Φαντάσου ότι ούτε ένα λαϊκό ομόλογο δεν μπορούμε να εκδώσουμε ως κράτος, γιατί θα μειώσουμε λέει τη ρευστότητά τους.
Δυστυχώς, ό, τι κάνουμε περνάει μέσα από τις τράπεζες που με έπαρση δηλώνουν τα κέρδη τους, την ίδια ώρα που οι Έλληνες μπαίνουν στο κουπόνι και το λουκέτο.
***
Κι έρχομαι στο νέο δόγμα «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» κι εμείς αν και βουλιαγμένοι είπαμε ν’αλλαξουμε, το θέμα είναι όμως πότε θ’αλλάξουν οι τραπεζίτες.
***
Δεν ξέρω Γιώργο, αν σου είπαν την ιστορία με το ΤΕΜΠΕ, εκεί να δεις τι «σούξου-μούξου» έπεσε κι αντί να κινηθεί η αγορά κινήθηκαν μόνο κάποιοι λογαριασμοί.
***
Σκέφτομαι τώρα τ’αγροτικά ΤΕΜΠΕ και πιστεύω να μην έχουν την ίδια τύχη. Αν δεν κάνω λάθος κάτι είχα ακούσει για εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος αλλά το μόνο που είδα ήταν μικρομεσαίους στην εντατική.
***
Και μη μου πείτε ότι μπορούμε να κάνουμε ανάπτυξη με τέτοιες δομές, όταν οι μόνοι που ευημερούν στη χώρα μας είναι πλέον οι τραπεζίτες και οι τοκογλύφοι.
***
Θέλουμε ν’ αλλάξουμε Γιώργο αλλά όχι μόνο εμείς, πρέπει ν’αλλάξουν κι αυτοί κι αν δεν είναι διατεθειμένοι να το κάνουν οφείλεις να το πράξεις εσύ. Η αξία ενός ηγέτη φαίνεται στα μεγάλα και τα δύσκολα κι όχι στα μικρά και αυτονόητα.
***
Είναι η κατάλληλη στιγμή για μεγάλες ρήξεις και τομές. Ποτέ άλλοτε κυβέρνηση δεν απολάμβανε τέτοιας λαϊκής αποδοχής. Και το επαναλαμβάνω είναι η τελευταία ευκαιρία για όλους μας.(ΤΟΠΙΚΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: