Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Στα μέσα του 2010 η ανάπτυξη της Ελλάδας θα έχει θετικό πρόσημο

ΠΕΜΠΤΗ 28-1-2010
 papakonstantinouΤο είπε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στην μεγάλης κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα  Frankfurter Algemeine.
«Μετά από 16 χρόνια η Ελλάδα βιώνει οικονομική ύφεση, η
κυβέρνηση περικόπτει τα κρατικά κονδύλια. Πως θα επανέλθει η χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης;» Ρωτά η εφημερίδα και ο κ. Παπακωνσταντίνου επισημαίνει: «από τη μια μεριά η μείωση του ελλείμματος βοηθά αυτή καθ’ εαυτή την ανάπτυξη.
Τα αποθέματα, τα οποία μέχρι τώρα απορροφούσε ο κρατικός τομέας, θα διατεθούν τώρα στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Από την άλλη ο κρατικός προϋπολογισμός αυξάνει τις δημόσιες επενδύσεις που θα λειτουργήσουν σαν μοχλός για τα κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ -τα 16 δισεκατομμύρια που θα διατεθούν τα επόμενα τρία χρόνια στην Ελλάδα. Όλα αυτά, μαζί και με την ...ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας εκτιμώ ότι είναι μια ισχυρή ώθηση της οικονομίας. Από τα μέσα του 2010 θα επιστρέψουμε σε θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη.»
Στην ερώτηση, πως η κυβέρνηση θα πείσει την κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα των περικοπών, ο  Γιώργος Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι:
«Πρώτον πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα μέτρα λιτότητας λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης. Δηλαδή ότι ο κάθε πολίτης θα πληρώσει σύμφωνα με τις δυνατότητές του και ότι οι φόροι δεν θα επιβαρύνουν τα χαμηλά εισοδήματα. Δεύτερον οι πολίτες πρέπει να δουν τα αποτελέσματα των όποιων μεταρρυθμίσεων για να πειστούν πως οι θυσίες τους πιάνουν τόπο. Επιδιώκουμε να βελτιώσουμε τη λειτουργία της αγοράς, να σπάσουμε τις ολιγοπωλικές δομές και να μειώσουμε τα έξοδα παραγωγής. Από τα συνδικάτα αναμένουμε ασφαλώς αντίσταση, αλλά θα εφαρμόσουμε, αυτά που αναγγείλαμε. Διαθέτουμε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και έχουμε την στήριξη των ψηφοφόρων που μας έδωσαν την κυβερνητική εντολή για να προχωρήσουμε σε αλλαγές.» κατέληγε  Έλληνας  υπουργός  Οικονομικών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: