Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Η Ελλάδα δανείζεται 2,5 φορές ακριβότερα από την Ιρλανδία «Έχωσαν» με τη μία 900 εκατ. ευρώ ελληνικά ομόλογα!


ΠΕΜΠΤΗ 28-1-2010
Ούτε και επί δραχμής δεν είχε φθάσει το spread των ελληνικών ομολόγων τόσο πολύ υψηλά, στις 370 μονάδες βάσης, ξεπερνώντας κατά 2,5 φορές το αντίστοιχο spread της Ιρλανδίας κράτος που θεωρήθηκε οτι αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά προβλήματα στην Ε.Ε!
Η JP Morgan, η Goldman Sacks και όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά και αμερικανικά «σπίτια» αλλά και ορισμένοι έλληνες θεσμικοί επενδυτές, πούλησαν με μιας ομόλογα 900 εκατ. ευρώ σε μια αγορά που συνήθως οι συναλλαγές της δεν ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ και σε μια περίοδο όπου η αγορά ήταν αστήρικτη χωρίς προσανατολισμό και έρμαιo των κερδοσκοπικών funds.
Θέλουν μέτρα
Εμπειρά στελέχη των ελληνικών dealing rooms θεωρούν πώς οι σημερινές πιέσεις έχουν καθαρά κερδοσκοπικό χαρακτήρα, καθώς ......όπως επισημαίνουν, οι ξένοι οίκοι που πρωταγωνιστούν στις πωλήσεις και διαμορφώνουν το κλίμα, δεν «παίζουν» μεν, το σενάριο της χρεοκοπίας, αλλά εμμμένουν στις ευθείες αμφισβητήσεις όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης εκτιμώντας πώς θα απαιτηθούν πρόσθετα ακόμη σκληρότερα μέτρα.
Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η συμπεριφορά των πωλητών καταδεικνύει τις προθέσεις τους για κερδοσκοπία, με στόχο να αγοράσουν αργότερα σχεδόν «τζάμπα».
Σημειώνεται οτι οι χώρες των Βαλκανίων με γνωστά προβλήματα όπως η Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία, Ουγγαρία είχαν χθες spread γύρω στις 240 μ.β ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση κράτη επίσης με προβλήματα, είχαν πολύ χαμηλό spread. Ενδεικτικά η Ισπανία 121 μονάδες, η Πορτογαλία 145, η Ιταλία 114 και η ταλανιζόμενη Ιρλανδία 143.
Σε σχέση με όλες αυτές τις χώρες δανειζόμαστε πλέον πανάκριβα.
Η διαμόρφωση τόσο υψηλών spread πέραν του υπερβολικού κόστους για το δανεισμό του δημοσίου και της τάσης για αυξημένο κόστος δανεισμού των τραπεζών, διαμορφώνει αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα για τις ελληνικές τράπεζες που όλες ανεξαιρέτως έχουν σημαντικά κεφάλαια επενδεδυμένα σε ομόλογα από τα οποία στην παρούσα φάση ζημιώνονται σημαντικά.(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ)

ΚΡΑΧΤΗΣ
http://kraxtis-gr.blogspot.com/ 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: