Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Χιόνια και παγετός

xIONIA_BΤσουχτερό κρύο και χιονοπτώσεις χαρακτηρίζουν τον καιρό και σήμερα Πέμπτη στις περισσότερες περιοχές της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας καθώς και της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας. Ο υδράργυρος σε αρκετές περιοχές έφτασε έως και στους -10 βαθμούς Κελσίου ενώ οι μετεωρολόγοι εκτιμούν πως από αύριο Παρασκευή θα υπάρξει σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας. Προβλήματα έχουν προκληθεί στην κίνηση των οχημάτων στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας της ολονύχτιας χιονόπτωσης ενώ απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε ολόκληρο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Σε λευκό κλοιό και η Στερεά Ελλάδα, όπου τα σχολεία σε αρκετές περιοχές θα παραμείνουν σήμερα κλειστά.
Μεγάλες είναι οι δυσκολίες για τους οδηγούς και στα ....βόρεια του νομού Αττικής, καθώς η κυκλοφορία στη Λεωφόρο Πάρνηθας, από το τελεφερίκ έως το καζίνο γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες ενώ ο παγετός ευθύνεται για την ολισθηρότητα του οδοστρώματος, που υπήρξε αιτία σύγκρουσης επτά οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών Λαμίας, εντός Αττικής ενώ αυτή την ώρα εξακολουθεί να χιονίζει από το 34ο έως το 43ο χλμ. της εθνικής οδού. Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία από Λαμία προς Άμφισσα και προς Καρπενήσι, προς Δομοκό, στα ορεινά της Βοιωτίας και της Ευρυτανίας, ενώ πυκνό χιόνι έχει πέσει σε Λιβαδειά, Λαμία και Θήβα.
Κλειστό παραμένει ολόκληρο το επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Φθιώτιδας ενώ κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία του νομού, εκτός απ' όσα βρίσκονται στο δήμο της Λαμίας.
Οι προβλέψεις της ΕΜΥ για σήμερα κάνουν λόγο για ισχυρές βροχοπτώσεις στο Ιόνιο και στα δυτικά της Πελοποννήσου, Στερεάς και Ηπείρου, ενώ σε Βοιωτία, Εύβοια, Θεσσαλία θα πέφτουν χιόνια ακόμη και σε χαμηλό υψόμετρο.
Χωρίς προβλήματα από τις καιρικές συνθήκες διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων μέσω Αγιάς και Ελασσόνας, καθώς η διέλευση των Τεμπών παραμένει κλειστή, εξαιτίας των εργασιών αποκατάστασης της σταθερότητας των βράχων.
Ο υδράργυρος σε αρκετές περιοχές της χώρας έφτασε χθες Τετάρτη αρκετά κάτω από το μηδέν ενώ οι χαμηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν:
Ορμένιο: -10 βαθμοί Κελσίου
Αλεξανδρούπολη: -9
Παρνασσός: -7
Φαλακρό: -6
Σέρρες: -5
Κοζάνη: -4
Σουφλί: -3
Καστοριά: -2

Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ - ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: