Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Γ. Παπανδρέου: Ανοίγουμε μέτωπο με τη διαφθορά

ΠΕΜΠΤΗ 10-12-2009
NAFTEMPORIKI.GR 

«Κλείνουμε τα μέτωπα της αναξιοπιστίας και ανοίγουμε μέτωπα με την αδιαφάνεια, τη διαφθορά, τα παρασιτικά συμφέροντα, την ανομία και την αδικία» τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Aκούστε την ανοιχτή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου συνέδεσε την οικονομική κρίση με την λειτουργία του κράτους, το οποίο - ανέφερε- διέπεται από πελατειακή αντίληψη και συστημική διαφθορά και ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο ότι αύριο θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί συνάντηση όλων των πολιτικών αρχηγών με στόχο την αντιμετώπιση της διαφθοράς και την καταπολέμηση της αδιαφάνειας, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εισήγησή του σε όσα διαδραματίστηκαν στις εκδηλώσεις μνήμης για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο, λέγοντας ότι κάναμε οργανωμένη προσπάθεια για να προστατεύσουμε τον πολίτη και το δικαίωμά του να διαδηλώνει ελεύθερα χωρίς βία και ανομία, αλλά και προστατεύοντας τις ζωές και την περιουσία.
«Δεν θέλουμε να ασκήσουμε βία ως πολιτεία» σημείωσε, επισημαίνοντας πως ότι «αποξενώσαμε όσους είχαν σκοπό να εκμεταλλευθούν την δίψα των νέων για δικαιοσύνη».
Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε η νέα γενιά αντιμετωπίζει προβλήματα και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα προκειμένου να τους δώσει ελπίδα και να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στους θεσμούς.
Επικρίνοντας συνολικά την προηγούμενη κυβέρνηση για απουσία από τις διεθνείς εξελίξεις ανέφερε πως πήρα πρωτοβουλίες τις τελευταίες εβδομάδες για να υπερκαλύψει «τα κενά που είχε δημιουργήσει η απουσία του προηγούμενου πρωθυπουργού η οποία επιπλέον απαξίωνε και την διαπραγματευτική μας ικανότητα».
«Είμαστε παρόντες, παίκτες και με φωνή, τα πρώτα θετικά αποτελέσματα φάνηκαν χθες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (της ΕΕ) και αποτελούν βάσεις για τα επόμενα βήματα» συμπλήρωσε.
«Από την πλευρά νομικού πλαισίου, η χώρα μας δεν είναι σε χειρότερο επίπεδο από άλλες χώρες, όμως το πρόβλημα είναι αν εφαρμόζονται οι νόμοι ή όχι», δήλωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας - ΕΛΛΑΣ, Κωνσταντίνος Μπακούρης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας – ΕΛΛΑΣ, Κωνσταντίνος Μπακούρης που παρέστη στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Διαφάνειας, τόνισε πως η λύση κατά της διαφθοράς είναι μία και απλή: «καθαροί νόμοι και πιστή εφαρμογή νόμων».
«Από την πλευρά νομικού πλαισίου, η χώρα μας δεν είναι σε χειρότερο επίπεδο από άλλες χώρες, όμως το πρόβλημα είναι αν εφαρμόζονται οι νόμοι ή όχι», πρόσθεσε ο κ. Μπακούρης.
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας - ΕΛΛΑΣ επισήμανε ότι «πρέπει να κινηθούμε σε δύο κατευθύνσεις, αφενός στην αλλαγή νοοτροπίας που θα πρέπει να εμπεδωθεί και από τους πολίτες και αφετέρου να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές των θεσμικών κανόνων που διέπουν την καθημερινότητά μας».
Πρότεινε, μεταξύ άλλων, την ισχυροποίηση του νομικού πλαισίου ελέγχου και πλήρη διαφάνεια στις πράξεις κρατικών φορέων.
«Με χαρά ακούσαμε το νομοσχέδιο του Γ. Ραγκούση για την ανάρτηση των πράξεων στο διαδίκτυο, καθώς αποτελεί πάγιο αίτημά μας», πρόσθεσε.
Ακόμα ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας ΕΛΛΑΣ ζήτησε την καθιέρωση αποτελεσματικών μορφών ελέγχου και ανέφερε ότι οι συναρμοδιότητες υπουργείων και οι γκρίζες ζώνες της δημόσιας διοίκησης αποτελούν λόγο καθυστέρησης στο έργο.
Θέτοντας ως παράδειγμα την περίπτωση των αυθαιρέτων, ο κ. Μπακούρης πρότεινε τη δημιουργία υπηρεσίας κατεδάφισής τους, ώστε να πάψουν να αποτελούν αρμοδιότητα των υπουργείων.
πιπλέον, ο κ. Μπακούρης ανέφερε ότι ο έλεγχος του πολιτικού χρήματος μπορεί να επιτευχθεί με αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Εξάλλου ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας ΕΛΛΑΣ τόνισε ότι αποτελεί άμεση ανάγκη η μάχη κατά της διαφθοράς να αποτελέσει κοινό παρανομαστή για όλες τις δυνάμεις, καθώς, όπως είπε, «η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι έργο των πολιτών και των ηγετών».
Ευχαριστώντας τον κ. Μπακούρη για την παρέμβασή του, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι αύριο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο θα προτείνει συνάντηση των αρχηγών όλων των κομμάτων, με θέμα την καταπολέμηση της διαφθοράς, την οποία συνέδεσε και με την κατάσταση της οικονομίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: