Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Λύση τετραετίας

LYSH_4ETIAS_1


Αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν καταλήξει σύντομα σε πιο σύγχρονες μορφές διαχείρισης των απορριμμάτων, τότε σε λίγα χρόνια και πάλι, θα βρισκόμαστε στο σημείο που ήμασταν… χθες. Αυτό που προέχει είναι να βρεθεί η καλύτερη λύση, η φιλικότερη για το περιβάλλον και συγχρόνως η πιο οικονομική, ανέφερε ο δήμαρχος Κατερίνης.
Λύση, έστω και προσωρινή, δίνει η λειτουργία της επέκτασης του ΧΥΤΑ Κατερίνης, όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων της πόλης, αλλά και των δήμων της βόρειας Πιερίας. Ο νέος ΧΥΤΑ, παραδόθηκε από το Δήμο Κατερίνης στην ΔΕΥΑΚ και ήδη δέχθηκε τα πρώτα απορρίμματα, χθες, πρώτη μέρα λειτουργίας του.
Το έργο κόστισε πάνω από 2,5 εκ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η διάρκεια χρήσης του, μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 8 χρόνια, αν και εφόσον η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρωτίστως και οι πολίτες δευτερευόντως πάρουνε πιο ζεστά την υπόθεση ανακύκλωσης απορριμμάτων. Αν πάντως η ανακύκλωση οικιακών υλικών παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, η διάρκεια του νέου ΧΥΤΑ πολύ δύσκολα θα ξεπεράσει τα 4 χρόνια.
LYSH_4ETIAS_2Η παράδοση του έργου, έγινε χθες το πρωί παρουσία του δημάρχου Κατερίνης, αντιδημάρχων και του προέδρου της ΔΕΥΑΚ. «Ολοκληρώθηκε ένα ακόμη μεγάλο έργο που αφορά το περιβάλλον και την πόλη μας» ανέφερε στις δηλώσεις του ο Σ. Χιονίδης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στη «συστηματική» δουλειά που έγινε από πλευράς δήμου, ώστε το έργο όχι μόνο να ολοκληρωθεί εγκαίρως, αλλά κυρίως να πληροί τις αυστηρές προδιαγραφές που..... θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο δήμαρχος, υπογράμμισε ότι Σέρρες, Γιαννιτσά και Κατερίνη, ξεκίνησαν από κοινού την προσπάθεια κατασκευής ΧΥΤΑ στις περιοχές τους, αλλά μόνο η Κατερίνη κατάφερε να το ολοκληρώσει εγκαίρως. Η συγκεκριμένη «πρωτιά» πάντως είχε και ουσιαστικό αποτέλεσμα για το Δήμο, αφού η έγκαιρη απορρόφηση των κονδυλίων, έδωσε τη δυνατότητα στο Δήμο να διεκδικήσει και να εξασφαλίσει, όπως ανέφερε ο κ. Χιονίδης, επιπλέον χρηματοδότηση (πέραν των 2,5 εκ. ευρώ), που φθάνει τις 830 χιλιάδες. «Αυτό σημαίνει, ότι συνεπείς στις αρχές μας, εξασφαλίστηκε περισσότερο από 1 εκ. ευρώ επιπλέον Κοινοτικά χρήματα τα οποία είναι το μπόνους στην αποτελεσματικότητα που δείξαμε», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, υπογραμμίζοντας ότι και ο Δήμος είχε τη δική του οικονομική συμβολή η οποία ξεπερνά τις 400 χιλιάδες ευρώ. «Το έργο έγινε στο χρόνο που έπρεπε, τεχνικά άρτιο και με τη σφραγίδα των ελεγκτών της Ε.Ε.» είπε, επισημαίνοντας ότι ο νέος ΧΥΤΑ πέρασε από ειδικό έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης «και είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι όλα τα αποτελέσματα των πολύ αυστηρών μετρήσεων που γίνονται από τα όργανα της Ε.Ε., απέδειξαν την άριστη κατασκευή του.»
LYSH_4ETIAS_3Συνεχίζοντας ο δήμαρχος, μίλησε και για «μήνυμα» που βγαίνει από την ολοκλήρωση του έργου, όπως η αποτελεσματικότητα της διοίκησης και των υπηρεσιών, «την οποία βλέπουμε σε όλα τα έργα του Δήμου».  Ο κ. Χιονίδης, ζήτησε τη συνεργασία όλων των δημοτών για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παράταση ζωής του νέου ΧΥΤΑ, σημειώνοντας πως ο χρόνος ζωής του τεράστιου φατνώματος στον οποίο καταλήγουν πλέον τα απορρίμματα, είναι περίπου 4 χρόνια, «αλλά με την προσπάθεια όλων μας, μπορεί να φτάσει τα 7 ή και τα 8 χρόνια, με την προϋπόθεση ότι θα κάνουμε περισσότερη ανακύκλωση και φροντίζοντας να μην έχουμε τόσα απορρίμματα».
Σε αναζήτηση νέων μεθόδων διαχείρισης απορριμμάτων
Πάντως η διάρκεια ζωής, ακόμη κι αν αυτή φτάσει το μέγιστο των 8 ετών, δεν αποτελεί μόνιμη λύση και αυτό φαίνεται να το έχουν αντιληφθεί στο Δήμο, παρότι δεν έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση, για την επόμενη μέρα.
LYSH_4ETIAS_4Ερωτηθείς ο κ. Χιονίδης για το εάν ο Δήμος έχει καταλήξει στο πως θα διαχειριστεί τα απορρίμματα όταν θα κλείσει τον κύκλο του και ο νέος ΧΥΤΑ, απάντησε ότι ο Δήμος εδώ και πολλούς μήνες έχει αναθέσει μελέτη με διαγωνισμό για τη βέλτιστη λύση και την περαιτέρω επεξεργασία των απορριμμάτων.
«Αυτή η μελέτη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί» συμπλήρωσε ο κ. Χιονίδης εκτιμώντας ότι ο Δήμος είναι έτοιμος να «δει» ποια είναι η βέλτιστη λύση για την επεξεργασία των απορριμμάτων, παίρνοντας όμως ως επιπλέον δεδομένο και το κόστος που θα έχει η όποια λύση επιλεγεί.
«Λύσεις υπάρχουν πολλές, αρκεί να μην πληρώνουμε τα σκουπίδια σαν μαύρο χαβιάρι», είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι αυτό που προέχει είναι να βρεθεί η καλύτερη λύση, η φιλικότερη για το περιβάλλον και συγχρόνως η πιο οικονομική.
Όσον αφορά τη συγκεκριμένη μελέτη και τις προτάσεις που καταθέτει, ο κ. Χιονίδης είπε ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, ενώ η επιλογή της λύσης θα γίνει σε συνεργασία και με τα αρμόδια υπουργεία και τις προοπτικές χρηματοδότησής της.(Πολιτεια/Βαγγέλης Ζαμαντζάς)

Δεν υπάρχουν σχόλια: