Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Πάνδημο αίτημα η μη κατασκευή επιπλέον διοδίων στην Πιερία



1._PANDHMO_AITHMA
Προσωρινή κατάληψη στο εργοτάξιο κατασκευής σταθμού διοδίων στο Αιγίνιο
Για πρώτη φορά στις κινητοποιήσεις μετείχαν βουλευτές, ο νομάρχης και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πιερίας
Τη σύλληψη του υπευθύνου του εργοταξίου ζήτησε η Επιτροπή Αγώνα επειδή απασχολούσε εργάτες ακόμη και την Κυριακή -Το αίτημα «αγνοήθηκε», οι εργάτες αποχώρησαν και οι εργασίες σταμάτησαν έστω και για λίγες ώρες
Πάνδημο είναι το αίτημα της Πιερίας για τη μη λειτουργία των διοδίων της υπανάπτυξης στο Αιγίνιο, όπως εκφράστηκε το μεσημέρι της Κυριακής σε μια ακόμη κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στα διόδια. Η κινητοποίηση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αφού αυτή τη φορά δεν συμμετείχαν μόνο απλοί πολίτες και μέλη της Επιτροπής Αγώνα, αλλά και η πολιτική και παραγωγική ηγεσία του τόπου, για πρώτη φορά από την έναρξη του αγώνα.
2.__PANDHMO_AITHMAΣτην πρώτη γραμμή της πορείας, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι από τον κόμβο του Αιγινίου και με προορισμό το σημείο όπου κατασκευάζονται τα διόδια στην περιοχή, βρέθηκαν οι βουλευτές του Πα.Σο.Κ. Θανάσης Παπαγεωργίου και Μαρία Μίχου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, ο Νομάρχης Πιερίας, ο πρόεδρος του ΕΒΕ, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης και οι δήμαρχοι Κορινού, Μεθώνης, Πύδνας και Αιγινίου.
Οι συγκεντρωμένοι, αφού διένυσαν μια απόσταση περίπου μισού χιλιομέτρου επί της Εθνικής Οδού, αποκλείοντας τις δύο.... από τις τρεις λωρίδες κυκλοφορίας με τη συνδρομή της Τροχαίας, έφτασαν στο εργοτάξιο των διοδίων, όπου απαίτησαν από τον υπεύθυνο, να σταματήσουν οι εργασίες. Χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα, έθεσαν τους προβληματισμούς τους, αλλά ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, επί της ουσίας δεν ήταν κανείς από τους κύριους υπευθύνους για να ακούσει τα αιτήματα των Πιεριέων.
Μετά από παραμονή μιας ώρας περίπου στο εργοτάξιο και αφού μοιράστηκαν φυλλάδια σε διερχόμενους οδηγούς, οι συγκεντρωμένοι πήραν το δρόμο της επιστροφής, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι κινητοποιήσεις να συνεχιστούν και να ενταθούν, όσο (σε πρώτη φάση) η εταιρία συνεχίζει να κατασκευάζει το σταθμό διοδίωνστην περιοχή, αγνοώντας τις τοπικές κοινωνίες και τις αρχές του.
«Το ότι θα αποχωρήσουμε, δε σημαίνει ότι το έργο συνεχίζεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα, Αντώνης Νταγλιούδης, τονίζοντας ότι το έργο τελεί υπό οριστικό κλείσιμο. «Εάν συνεχιστεί το έργο, η Επιτροπή θα ενημερώσει για τις επόμενες κινήσεις», κατέληξε, ευχαριστώντας όλους τους θεσμικούς φορείς οι οποίοι για πρώτη φορά έδωσαν τόσο δυναμικό «παρών» στις κινητοποιήσεις της Επιτροπής.
Θ. Παπαγεωργίου: Η Κυβέρνηση πρέπει να πρωταγωνιστήσει
3.__PANDHMO_AITHMAΕίναι η πρώτη φορά μετά την συγκρότηση της Επιτροπής (πέρυσι τέτοιον καιρό), που η συμμετοχή σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας ήταν τόσο μεγάλη. Όλοι, σε δηλώσεις τους, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τη δημιουργία του νέου σταθμού διοδίων, θέτοντας τους εαυτούς τους στη διάθεση της Επιτροπής, για ακόμη πιο σκληρούς αγώνες διαμαρτυρίας.
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι όσοι εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο στο θέμα, ότι οι επιπτώσεις αυτών των διοδίων–και αν δεν αρθούν άμεσα τα εμπόδια με προεξάρχουσα την κυβέρνηση, η οποία πρέπει να πρωταγωνιστήσει και θα πρωταγωνιστήσει-θα είναι δραματικές για το νομό μας, δεδομένου ότι εξαρτάται από τον οδικό τουρισμό», σημείωσε ο βουλευτής Πιερίας του Πα.Σο.Κ., Θανάσης Παπαγεωργίου, τονίζοντας την ανάγκη να αγωνιστούν όλοι οι φορείς ενωμένοι για την κατάργησή τους.
Μ. Μίχου: Δέσμευση της Κυβέρνησης η επαναδιαπραγμάτευση
«Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε προεκλογικά ότι θα επαναδιαπραγματευθεί τη σύμβαση και μετεκλογικά τηρεί τις δεσμεύσεις», είπε η βουλευτής Μαρία Μίχου, συμπληρώνοντας ότι οι βουλευτές του κόμματος στο νομό θα είναι «συμπαραστάτες σε κάθε περίπτωση σε αυτό τον αγώνα, γιατί ενδιαφερόμαστε για το μέλλον της Πιερίας και το καλό του τόπου μας».
Τ. Κουράκης: Να ακυρώσουν στην πράξη οι πολίτες τα διόδια
4.__PANDHMO_AITHMAΤο ζήτημα των διοδίων δεν αφορά μόνο την Πιερία, αλλά όλη τη χώρα, υποστήριξε ο βουλευτής του Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης. «Είναι αδιανόητο οι δρόμοι να παραχωρούνται στο ιδιωτικό κεφάλαιο και να ακολουθούν τη συνέχεια της ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής και των λιμανιών», είπε εκφράζοντας την απαίτηση του κόμματός του για ακύρωση της σύμβασης και κατασκευή των δρόμων από κρατικούς πόρους.
Αναφερόμενος ειδικά στο ζήτημα των διοδίων Αιγινίου, υποστήριξε ότι οι κάτοικοι της Πιερίας και των γύρων περιοχών μπορούν να ακυρώσουν το έργο στην πράξη, δηλώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στο πλευρό τους.
Ο κ. Κουράκης είπε ότι αυτό που ζητάει ο κόσμος είναι η τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «τα διόδια είναι σύνορα για τους ανθρώπους, γιατί αυτοί που έχουν μπορούν και τα πληρώνουν, ενώ αυτοί που δεν έχουν απλά δεν μετακινούνται».
Πιάστηκαν να παρανομούν και πήγαν… σπίτι τους!
5.__PANDHMO_AITHMAΤην έντονη αντίδραση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου, προκάλεσε το γεγονός ότι ακόμη και την Κυριακή υπήρχαν εργαζόμενοι της Εταιρίας στην περιοχή και δούλευαν για την κατασκευή των διοδίων.
Ο Νίκος Κωνσταντίνου, ενημέρωσε την Επιτροπή Αγώνα για το γεγονός, χαρακτηρίζοντας παράνομη την ενέργεια της εταιρίας να απασχολεί εργάτες την Κυριακή χωρίς συγκεκριμένη άδεια, ενώ ζήτησε από τον επικεφαλής της Αστυνομικής δύναμης στην περιοχή, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.
«Κανονικά ο υπεύθυνος του έργου, πρέπει να συλληφθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου», υποστήριξε ο κ. Κωνσταντίνου.
Με την άποψη του προέδρου του Εργατικού Κέντρου, συντάχθηκε και η Επιτροπή Αγώνα, η οποία ανέθεσε στο πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης, να χειριστεί σχετικώς την υπόθεση. Τελικώς οι εργάτες αναγκάστηκαν να μπουν στα οχήματά τους και να απομακρυνθούν, ενώ δεν συνελήφθη κανείς εκ των υπευθύνων του έργου, μετά από σχετική απροθυμία και των αστυνομικών δυνάμεων.
Γ. Παπαστεργίου: Προσφυγή σε Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια
6.__PANDHMO_AITHMA
Δυναμικό ήταν το «παρών» του νομάρχη Πιερίας στις κινητοποιήσεις, ο οποίος υπεραμύνθηκε του δικαιώματος των πολιτών να κυκλοφορούν ελεύθερα στη χώρα τους και στο νομό τους. «Είναι αναφαίρετο Συνταγματικό δικαίωμα και αυτό το δικαίωμα η πολιτεία οφείλει να το προστατεύσει και να το διασφαλίσει», είπε ο Γ. Παπαστεργίου, τονίζοντας ότι με την κατασκευή των συγκεκριμένων διοδίων κάθε άλλο παρά διασφαλίζεται το συγκεκριμένο δικαίωμα.
Ο νομάρχης αναφέρθηκε και στην ανάθεση ελέγχου της σύμβασης σε Πανεπιστημιακούς της Νομικής, συμπληρώνοντας ότι η πρώτη πρόταση είναι η προσφυγή στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.
Τα διόδια έχουν ζώσει στην κυριολεξία την Πιερία και την έχουν τεμαχίσει σε τρία σημεία, είπε ο κ. Παπαστεργίου, επισημαίνοντας πως αποτελεί υποχρέωση (και της Ν.Α. Πιερίας) να προασπίζεται το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης.
Ηλ. Χατζηχριστοδούλου: Να δείξουμε τη δύναμή μας
Στην πρώτη γραμμή της χθεσινή πορείας διαμαρτυρίας και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πιερίας, ως εκπρόσωπος των παραγωγικών τάξεων του νομού. Ο κ. Χατζηχριστοδούλου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο αγώνας για τη μη κατασκευή των διοδίων στο Αιγίνιο μπορεί να έχει αίσιο αποτέλεσμα, εφόσον όλοι οι φορείς συστρατευθούν σ’ αυτόν τον αγώνα.
Παρόλα αυτά ο κ. Χατζηχριστοδούλου παραδέχθηκε ότι πρόκειται για έναν δύσκολο αγώνα, ενώ πρότεινε σε Νομαρχία και Δήμους να αναλάβουν από κοινού με το ΕΒΕ τα έξοδα του Δικαστικού Αγώνα. «Σήμερα δείξαμε την αποφασιστικότητά μας. Αύριο θα πρέπει να δείξουμε τη δύναμή μας. Όλοι μαζί μπορούμε να στείλουμε ένα μήνυμα στο κέντρο των αποφάσεων ότι η τροχοπέδη αυτή της ανάπτυξης, δεν θα περάσει», κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πιερίας.
7.__PANDHMO_AITHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: